Access to Mountain: 27 de experţi europeni, în vizită în Maramureş

Săptămâna trecută a avut loc în Maramureş cea de-a cincea întâlnire a partenerilor din echipa de implementare ACCESS 2 MOUNTAIN, un proiect finanţat prin Programul de cooperare Transnaţională Sud-Estul Europei, care urmăreşte dezvoltarea transportului durabil în zonele montane sensibile din Alpi şi Carpaţi. Gazda pentru trei zile: CJIT MaramureşInfoTurism, partenerul român în acest proiect.

Oaspeţi: 27 de experţi în domeniile transportului, mediului, dezvoltării regionale şi turismului din Austria, Italia, Slovacia, Polonia, Ungaria, Ucraina şi România.

Scopul unei asemenea întâlniri e acela de a se evalua stadiul activităţilor derulate în cadrul proiectului, de a se prezenta rezultatele obţinute până în prezent şi a se planifica activităţi viitoare.

„Noi centre de închiriere de biciclete (în Baia Mare, Breb, Vişeu de Sus şi Vadu Izei), mijloace de transport în comun echipate cu suporturi pentru transportul bicicletelor, harţi şi trasee de mountain bike marcate şi “prevăzute” cu panouri de informare turistică sunt câteva din activităţile bifate până în prezent de MaramureşInfoTurism în cadrul proiectului ACCESS 2 MOUNTAIN.

Urmează ambalarea acestora în pachete turistice atractive şi promovarea lor în rândurile celor dornici să abordeze Maramureşul de pe drumuri de care ferite de trafic, poteci şi foste terasamente de căi ferate cu ecartament îngust.

Şi pentru că cei mai mulţi dintre participanţii străini au pus pentru prima dată piciorul pe pământ moroşenesc, întâlnirea de proiect a reprezentat o şansă de a se familiariza cu un colţ de Europă până acum necunoscut şi cu ce are mai bun Maramureşul de oferit: sate pitoreşti, bine conservate, biserici şi case de lemn, pensiuni primitoare, vâltori şi pălincii, trasee montane, ceteraşi şi bucate neaoşe”, a declarat Rada Pavel, de la MaramuresInfoTurism.

“Deşi a plouat mărunt timp de 3 zile şi deşi munţii noştri au preferat să se ascundă după o cortină de ceaţă pe tot parcursul întâlnirii de proiect, deşi am renunţat la plimbarea cu căruţele din acelaşi motiv al vremii neprietenoase, tot s-au putut auzi exclamaţii pozitive din partea grupului care venise aici cu mari aşteptări. “Aveţi un peisaj cultural nemaipomenit”, mi-a spus David Osebik de la Parcul Naţional Gesäuse din Austria, în timp ce privea spre terasele agricole din preajma satului Breb.” (Rada Pavel, MaramureşInfoTurism)

“Natural”, “ospitalier”, “magic”, “pur”, “relaxant” sunt câteva dintre cuvintele alese de vizitatori pentru a defini Maramureşul. “E o zonă cu o moştenire culturală bogată şi o diveristate de nuanţe de verde pe care nu mi-aş fi imaginat-o”, ne-a declarat Klara Brandl, reprezentantă a Agenţiei de Mediu din Austria (liderul de proiect). “Cred că acesta este locul potrivit pentru turism durabil. Muţi oameni stresaţi de vacarmul marilor oraşe vor să se recreeze, aşa că drumeţiile, ciclismul, alpinismul, în combinaţie cu ateliere de ceramică sau bucătărie tradiţională sunt la mare cerere. Continuaţi ce aţi început, chiar dacă efortul e mare, merită” a continuat invitata din Austria.
Ernst Lung, de la Ministerul Federal de Transport, Inovaţie şi Tehnologie din Austria, ne spune: “Cicloturismul se potriveşte bine regiunii, puteţi crea o reţea care să evite şoselele aglomerate. Conexiunile feroviare dinspre şi înspre Budapesta ar trebui îmbunătăţite. E nevoie de trenuri directe, măcar în sezonul turistic. Cred că microbuzele ar fi soluţia cea mai bună în zonă pentru transportul public rutier.” Ernst e pasionat de transportul feroviar şi în special de căile ferate cu ecartament îngust, aşa că la capitolul “piesa de rezistenţă a Maramureşului”, nu ezită să menţioneze “Mocăniţa de pe Valea Vaserului, unde nici o maşină şi nici o şosea nu tulbură peisajul.” Încă o declaraţie, venită de la Michal Rzucidlo, un tânăr de la Agenţia de Dezvoltare Regională din Rzeszow, Polonia: “Aveţi oameni mereu zâmbitori şi gata să ajute, peisaje şi biserici frumoase. Proiectul legat de infrastructura de cicloturism m-a impresionat, ideea traseelor de bicicletă într-un astfel de decor e foarte bună. Vă doresc mult succes.”

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole