Apa provenită de la o sondă de prospecţiuni geologice nu poluează mediul înconjurător

Prin sistemul unic de apeluri de urgenţă 112 a fost primit un telefon în care se semnala evacuarea unui jet de apă dintr-o sondă aflată în conservare şi care este amplasată pe un teren din apropierea localităţii Sarasău.

Prefectul Sandu Pocol, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a dispus, având în vedere faptul că, în zonă, s-au executat, în urmă cu aproximativ trei decenii, cercetări şi prospecţiuni geologice în scopul identificării de petrol şi apă minerală, convocarea membrilor grupului de suport tehnic, respectiv a unor specialişti în prospecţiuni geologice care au lucrat şi cunoşteau situaţia lucrărilor executate în perimetrul de teren.

„Temerea specialiştilor era ca acel jet de apă să provină de la sonda unde s-au făcut prospecţiuni geologice în vederea identificării unor resurse de petrol şi care să conţină în componenţă pe lângă alte substanţe chimice şi hidrocarburi.

Urmare a solicitării mele, la faţa locului, s-au deplasat pompieri militari de la Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, angajaţi de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Maramureş, Instituţia Prefectului, membrii Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Sarasău şi proprietarul terenului pe care este amplasată sonda.

Aceştia au constatat că jetul de apă este evacuat intermitent, printr-o ţeavă de evacuare, la o înălţime de 4-6 metri şi provine de la o sondă amplasată pentru efectuarea de cercetări a straturilor terenului, în vederea identificării unor resurse de apă minerală. De asemenea, specialiştii în prospecţiuni geologice au opinat existenţa unei defecţiuni la o garnitură montată pe un sistem la gura sondei.

Au fost prelevate probe din apă care vor fi analizate în laborator de către angajaţii Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureş.

Specialiştii în domeniul prospecţiunilor geologice, prezenţi la faţa locului, au considerat că apa evacuată conţine dioxid de carbon natural, respectiv are proprietăţi specifice unei ape minerale (gust sărat) şi că nu se pune problema poluării mediului înconjurător. Din documentaţiile pe care le deţin, ei au precizat că prin echipamentul specific instalat acolo (sonda) s-au făcut prospecţiuni geologice în vederea identificării unor resurse de apă minerală”, a mentionat Sandu Pocol.

El a mai adaugat ca se aproximează că „forajul executat are o adâncime cuprinsă între 100-200 de metri şi a fost identificată o resursă de apă, dar care nu avea proprietăţile caracteristie unei ape minerale. Sonda a fost închisă şi conservată. Este însă posibil ca o dată cu surpările produse la salina de sare din zona oraşului Solotvino, acumularea de dioxid de carbon natural să ajungă în zona sondei şi să dea apei subterane proprietăţile specifice unei ape minerale”.

„Ca măsură de prevenire, în scopul evitării producerii unei situaţii de urgenţă cu urmări nedorite a fost chemată la sondă o echipă de intervenţie alcătuită din specialişti în reţele de gaz metan. Angajaţii societăţii au analizat cu aparate din dotare măsurători pentru a vedea componenţa gazelor care sunt evacuate o dată cu jetul de apă.

Nu s-a identificat existenţa gazului metan. Specialiştii în domeniu au precizat că sunt necesare efectuarea unor demersuri, în perioada următoare, de către Comitetul local pentru Situaţii de Urgenţă Sarasău pentru executarea de lucrări în scopul închiderii sondei”, au mai explicat reprezentantii CJSU Maramures

Rares Bogdan

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole