Băimărean ucis de malarie

Un băimărean de 36 de ani a murit, recent, de malarie. După ce a fost internat la Spitalul de Boli Infecţioase, bărbatul a suferit coplicaţii şi a fost trimis la scurt timp la Spitalul Judeţean. Aici i s-a pus diagnosticul şi a fost solicitat un transfer de urgenţă cu un elicopter SMURD la Cluj, însă a fost prea târziu pentru a mai putea fi salvat. Băimăreanul s-a întors recent dintr-o ţară tropicală unde în ultima perioadă nu a mai beneficiat de tratamentul pentru această afecţiune.

Caz incredibil în Baia Mare, unde un bărbat a murit de malarie. Totul s-a întâmplat în urmă cu aproximativ trei săptămâni, când bărbatul s-a prezentat la Spitalul de Boli Infecţioase din Baia Mare. Potrivit managerului unităţii, bărbatul avea mare o dificultate de respiraţie şi pentru că nu există aparate pentru aceste simptome, pacientul a fost transferat la Spitalul Judeţean, unde este şi Secţie Anestezie, Terapie Intensivă (ATI). „Cred ca a venit miercuri dimineaţă, iar joi aveam deja confirmarea diagnosticului, dar nu am avut aparat de respiraţie aşa că l-am trimis la Spitalul Judeţean, la Terapie Intensivă”, spune Viorica Cherecheş, managerul unităţii.

Directorul medical al Spitlalului Judeţean, Vasile Pop, spune că diagnosticul a fost pus la scurt timp după ce a fost adus la secţia ATI, fiind internat cu insuficienţă hepato-renală. „Bolnavul a venit de la Spitalul de Boli Infecţioase, unde s-a prezentat ci fenomene de insuficienţă hepato-renală, febril. Spitalul de Boli Infecţioase navând serviciu de terapie intensivă, el a fost trimis la noi. Dimineaţă l-am văzut la raportul pe secţie, fiind şi mai mulţi medici, am reţinut faptul că bolnavul venea dintr-o zonă tropicală, şi atunci ne-am gândit la o boală tropicală. Cel mai probabil, o malarie. Sigur că s-a făcut o examinare a sângelui în picătură groasă (analiza specifică pentru determinarea parazitului în sânge, n.r.) şi se vede în hematie, se vede parazitul. Noi atunci am luat legătura cu clinica de Boli Infecţioase din Cluj şi imediat l-am trimis la ei”, spune Vasile Pop, directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Baia Mare.
Potrivit acestuia, pacientul s-a prezentat la medic după ce boala a produs deja complicaţii în organism. „Bolnavul a fost transportat cu elicopterul la Cluj, dar se pare că s-a şi prăpădit. Forma era foarte gravă. Sunt patru tipuri de plasmodiu (protozoare intracelulare  care parazitează hematiile omului. n.r.) care fac malaria, iar asta a fost o formă mai rară şi mai virulentă”, a mai explicat medicul.

Conform Ministeruui sănătăţii, malaria a fost eradicată în România, cazuri foate rare fiind întâlnite la persoane care au călătorit în ţări tropicale şi nu au beneficiat de vaccinurile ori tratamentele necesare pentru evitarea îmbolnăvirii. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în acest caz, se pare că băimăreanul a muncit într-o ţară tropicală mai mult timp, însă după expirarea contractului, perioadă în care a beneficiat de tratamentul şi vaccinurile împotriva diferitelor afecţiuni, acesta a continuat să muncească acolo fără însă a mai beneficia de această protecţie, cel puţin asta susţin surse apropiate. Din păcate, parazitul transmis de ţânţar i-a fost fatal omului, care a decedat la scurt timp după ce a fost transportat la Clinica de Boli Infecţioase din Cluj, acolo unde există şi o secţie destinată bolilor tropicale.

Specialiştii arată că malaria este o parazitoză gravă, cauzată de un parazit (plasmodiul malariei), transmis de către ţânţarul femelă din genul Anopheles. Boala se caracterizează prin evoluţie ciclică cu acccese febrile, care se succed la intervale de timp regulate, hepatosplenomegalie (creştere simultană în volum a ficatului şi a splinei), anemie, uneori cu leziuni grave ale sistemului nervos. Ei recomandă efectuarea testului la pacienti care manifestă febră pe parcursul a doi ani de la sosirea din zonele endemice, indiferent de diagnosticul primar, pacienţi cu stări febrile periodice, chiar dacă ca s-a efectuat tratamente adecvate, dar şi în caz de febră pe parcursul a trei luni dupa o transfuzie de sânge. De asemenea, pacienţii febrili, cu antecedente de malarie în ultimii doi ani.

În Baia Mare este primul caz de malarie cel puţin în ultimii 10 ani, după cum spune managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole