Băimăreancă țepuită de 2000 de euro: Metoda Accidentul face victime în continuare

Metoda „Accidentul” continuă să facă victime printre maramureşeni. O băimăreancă a căzut în plasa escrocilor ieri şi a fost convinsă de aceştia să le trimită 2000 de euro prin serviciul Western Union. La fel ca şi în celelalte cazuri ea a declarat că a fost sunată de către un bărbat care s-a recomandat a fi angajat al Ambasadei Spaniei la Bucureşti. Acesta a anunţat-o că fiul ei a provocat un accident de circulaţie în Madrid şi a fost reţinut de poliţia spaniolă, iar pentru a nu fi arestat are nevoie de un avocat al cărui onorariu este de 2000 de euro.

Tot la Baia Mare a fost reclamată o altă înşelăciune. Un bărbat a sesizat poliţia că în 30 iulie a fost contactat telefonic de o femeie care a afirmat că se numeşte Vlădescu şi este director în cadrul unei companii de telefonie fixă. Aceasta l-a anunţat că este câştigătorul unui premiu în valoare de 30.000 de lei şi pentru a intra în posesia lui trebuie să depună prin serviciul Western Union 4000 de lei pe numele Gabriel Constantin din Bucureşti.

În ambele cazuri poliţiştii continuă cercetările în vederea identificării autorilor şi recuperării prejudiciului. Pentru a evita să deveniţi victime ale acestor tipuri de înşelăciuni, poliţiştii din cadrul Compartimentului de analiză şi Prevenire a Criminalităţii Maramureş vă recomandă:
– înainte de a oferi ajutor necondiţionat şi de a efectua orice demers în acest sens, verificaţi informaţiile primite;
– chiar dacă persoana care vă face anunţul despre incident, se recomandă ca având calităţi oficiale, datele trebuie verificate înainte de a întreprinde orice acţiune. În niciun caz nu daţi crezare imediat unor poveşti lacrimogene, presărate cu elemente din viaţa reală, anunţate telefonic de persoane care pretind că au calitate oficială, ci verificaţi informaţia din surse credibile;
– în nici un caz nu trimiteţi bani prin persoane necunoscute, sperând astfel că îi veţi ajuta pe cei dragi – riscaţi să cădeţi în plasa întinsă de infractorul care a profitat abil de naivitatea şi lipsa dumneavoastră de informare.

– verificaţi dacă ruda în cauză a fost implicată într-un eveniment rutier (cereţi date despre unitatea medicală, de Poliţie sau Parchet unde s-ar afla aceasta şi sunaţi pentru confirmare). Dacă sunteţi contactat de un «binevoitor», care vă apelează în numele unei rude apropiate şi nu aţi putut verifica veridicitatea informaţiilor, solicitaţi-i acestuia o întâlnire directă şi anunţaţi Poliţia la numărul de urgenţă 112 pentru a vă acorda sprijin.

Fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil ca acestea să vă urmărească, să încerce să se împrietenească şi să afle detalii despre familie sau vecini. Nu le furnizaţi necunoscuţilor informaţii despre membrii familiei sau despre vecini. Nu trimiteţi banii solicitaţi în scopul de a vă ajuta rudele, până nu luaţi legătura personal cu membrii familiei.

– manifestaţi prudenţă atunci când vi se aduce la cunoştinţă că aţi câştigat un premiu la un concurs la care nu aţi participat. Simpla utilizare a unui furnizor de servicii (de telefonie, cablu TV etc.) nu presupune înscrierea automată la un concurs, fără consimţământul abonatului, obţinut în prealabil. Este cât se poate de clar că, dacă nu v-aţi înscris la un concurs, în nici un caz nu puteţi fi desemnat câştigător.

– nu achitaţi niciodată în avans sume de bani pentru ridicarea unor premii. Plata impozitelor sau a altor taxe se realizează după încasarea premiilor.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole