Biserica nu condamnă şi nu combate Valentine’s Day. Priveşte această zi cu îngrijorare. (VIDEO)

Episcopia Maramureşului şi Sătmarului a luat atitudine faţă de sărbătoarea comercială numită ”Valentine’s Day”. Sectorul educaţional a ieşit public printr-un comunicat adresat credincioşilor, preoţilor şi cadrelor didactice în care se doreşte o atitudine solidară,  pentru descurajarea imoralităţii promovată cu acest prilej.

 

Comunicat:

Întrucât se apropie sărbătoarea comercială numită ”Valentine’s Day”, vă îndemnăm să avem o atitudine solitară pentru a descuraja imoralitatea promovată cu acest prilej în mass-media şi în societate. Demersul nostru este susţinut de către principalele biserici creştine din Maramureş.

Dorinţa noastră este de a educa societatea creştină şi de a atenţiona asupra pericolelor pentru viaţa morală a tinerilor:

-Aşa cum arată ea astăzi, Valentine’s Day nu este Ziua Îndrăgostiţilor, ci a desfrâului şi a ”jocului de-a căsătoria”. Biserica Catolică  se dezice de ea. În anul 1998, episcopii catolici din România au dat o declaraţie prin care şi-au exprimat dezacordul. ”Din punct de vedere creştin, se spune în declaraţie, este o profanare a memoriei unui creştin şi a virtuţii castităţii faptul că a pune dezmăţul sexual public sub patronajul unui preot sfânt… Orice creştin coştient şi responsabil în faţa lui Dumnezeu ştie şi nu poate tolera ca o Sfântă Taină – ca cea a Căsătoriei – să fie celebrată batjocoritor în tramvai, în autobuz sau într-o speluncă, sub oficierea ei de către un impostor în sfidarea ostentativă a unui sacrament instituit de Iisus Hristos , a Preoţiei şi a ofiţerului stării civile. Un creştin onest este convins că orice act sexual în afara căsătoriei este imoral, oricât de răspândit ar fi acest păcat”.

– Sfântul Valentin a devenit o sărbătoare artificială şi i se dă importanţă datorită celor care proclamă iubirea cu orice preţ, chiar şi atunci când ea nu există. Atunci când iubeşti, nu e nevoie de o zi anume din calendar pentru a o arăta. Cel mai frumos cadou pe care şi-l fac doi oameni care se iubesc cunt copiii pe care-i au împreună, indiferent de religia lor, de continentul sau ţara în care locuiesc.

– În forma actuală nu poate fi numită sărbătoare creştinească, deoarece majoritatea celor care o practică încalcă porunca a 7-a din Decalog: Să nu fii desfrânat; mai mult: Însuşi Mântuitorul ne învaţă:..Că oricine se uită la femeie, poftind-o, a şi săvârşit adulter cu ea în inima lui”(Matei 5:28). Dragostea în ziua de astăzi nu mai este percepută ca fiind un sentiment romantic, gingaş şi afectuos, jertfelnic, ci mai ales se rezumă la priviri, vorbe, gesturi seducătoare spre păcat. Cu desăvârşire tuturor acestora li se face o reclamă deosebită în mass-media românească. Se pare că este o diversiune pusă la cale pentru a strica moralitatea şi tradiţiile creştine.

Este frumos să fii îndrăgostit. Lumea devine mai bună iar iubirea îţi dă aripi să te înalţi tot mai sus. Dar, de aici şi până la obiceiurile ce însoţesc Ziua Îndrăgostiţilor este distanţă mare.

-Îi îndemnăm pe toţi creştinii să se delimiteze de mijloacele prin care se promovează ”Valentine’s Day” în luna februarie:-localuri şi petrecere, emisiuni TV, reviste sau ziare, standurile comerciale specifice, discuţii sau dezbateri şi mai ales să respingem orice mod de ”sărbătorire” în viaţapersonală, la servici sau în familie. Considerăm că această ”sărbătoare” este o formă de denigrare a valorilor morale româneşti – creştineşti şi un atac la adresa familiei, cu impact devastator în educaţia tinerilor.

-Îi îndemnăm pe preoţi, pe profesori, pe diriginţi şi pe directorii responsabili cu munca educativă în şcoli să promoveze virtutea, curăţia fizică  şi morală şi demnitatea tinerilor.

-Sâmbătă 14 februarie toate bisericile vor fi deschise. Se vor face slujbe şi rugăciuni  speciale dimineaţa şi seara – pentru dragostea curată, pentru ocrotirea şi binecuvântarea  tinerilor de ispite şi necazuri, pentru tinerele familii în lumina devenirii lor ca familii cu adevărat creştine.

Biserica Ortodoxă din Maramureş şi Sătmar propune ziua de 14 februarie şi duminicile din preajma acestei date – ca zile de combatere a desfrâului şi susţinerea familiei ca instituţie esenţială a societăţii.

În demersul nostru, contăm pe sprijinul opiniei publice, a presei locale, a şcolilor şi mai ales pe atitudinea familiilor creştine.

În acord cu Bisericile: Romano-Catolică, Greco-Catolică şi Reformată din Maramureş şi Sătmar.

SECTORUL EDUCAŢIONAL AL EPISCOPIEI ORTODOXE ROMÂNE A MARAMUREŞULUI ŞI SĂTMARULUI.

 

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole