Blagoveştenia sau Buna Vestire, sărbătorită astăzi

Creştinii din întreaga lume îmbracă astăzi straie de sărbătoare. Blagoveştenia sau Buna Vestire este o sărbătoare de trecere de la “moarte” la “viaţă”. Martie înseamnă viaţă, înseamnă primăvară, după o iarnă lungă şi grea.

În Maramureş, sărbătoarea creştină are şi fundament mitico-magic. Focul purificării sau apa neîncepută şi moneda de argint nasc ritualuri de pază în raport cu răul. Casele se înconjoară de trei ori, de şase ori… şi tot aşa în multiplu de trei, în timp ce descântecele rostite apără avutul, casa şi familia.

Se apropie Sărbătoarea Învierii Celui care, în numele Domnului, va mântui omenirea – Iisus Hristos. Mai ales că se apropie Sfintele Paşti.

„Iubitorul de oameni şi Milostivul Dumnezeu, Care pururea poartă de grijă neamului omenesc, întocmai ca un Părinte plin de dragoste, văzând făptura mâinilor Lui înrobită şi chinuită de diavol şi împinsă către patimile cele pline de ocară şi supusă închinării la idoli, a găsit cu cale să trimită pe Fiul Său cel Unul-Născut, pe Domnul nostru Iisus Hristos, ca să mântuiască neamul omenesc din mâinile diavolului. Şi, pentru că a voit ca acest lucru să rămână ascuns nu numai de diavol, ci chiar şi de puterile cele cereşti, a încredinţat taina aceasta unuia singur dintre arhangheli, preamăritului Gavriil.

Deci arhanghelul venind în cetatea Nazaret, i-a grăit ei: Bucură-te, ceea ce eşti plină de har, Domnul este cu tine! Iar aceea a răspuns: Cum va fi mie aceasta? Şi el a zis: Duhul Sfânt va veni asupra ta şi puterea Celui preaînalt te va umbri.

Iar Fecioara a grăit: Iată, roaba Domnului, fie mie după cuvântul tău. Şi îndată cu cuvântul arhanghelului şi al ei, a zămislit în preacuratul său pântece pe Fiul şi Cuvântul lui Dumnezeu, mai presus de fire, Care este Înţelepciunea şi Puterea cea ipostatică a Lui, cu umbrirea şi cu venirea asupra ei a Duhului Sfânt. De atunci s-au săvârşit, prin rânduiala lui Dumnezeu, tainele Cuvântului lui Dumnezeu, pentru mântuirea şi izbăvirea noastră. Căruia se cuvine slava şi stăpânirea în veci. Amin”, se arată pe calendar-ortodox.ro.

R.B.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole