Cel mai mare investitor din China, interesat de Maramureş

Ieri, 10 aprilie, o delegaţie a companiei Ghezouba International Engineering Co (CGGC) din China a fost prezentă în Maramureş. Aceştia au răspuns invitaţiei senatorului Liviu Marian Pop, fiind interesaţi să implementeze proiecte ample în acest judeţ.

Prima întâlnire a avut loc la Palatul Administrativ, unde au avut loc discuţii cu Anton Rohian, prefectul de Maramureş, Zamfir Ciceu, preşedinte al Consiliului Judeţean, precum şi cu experţi în lucrările de infrastructură şi ai şantierului Barajului Runcu. Oaspeţii au adresat întrebări cu privire la infrastructura judeţului, cu precădere legate de culoarul Satu Mare – Baia Mare – tunelul pe sub Gutâi – Sighet – podul peste Tisa – Ucraina.

Lin Li, manager marketing, şi Shi Li, vicepreşedintele concernului CGGC, însoţiţi de senatorii Liviu Marian Pop, Alexandru Cordoş, prefectul Anton Rohian, precum şi specialişti, s-au deplasat la Barajul Runcu pentru a vedea exact care este situaţia la faţa locului.

”Barajul Runcu are 91metri înălţime, un volum de umplut de circa 2 milioane metri cubi, în timp ce volumul total al lacului de acumulare este de 26 de milioane metri cubi, din care 24 de milioane fiind volumul util. Lungimea lacului este de aproape 3 kilometrii, având o suprafaţă de circa 100 hectare. Finalizarea acestei lucrări este vitală, pentru că ne dă posibilitatea să alimentăm cu apă localnicii din Baia Mare, Baia Sprie, zonele limitrofe, Maramureşul Voievodal, pornind de la Sighetu Marmaţiei şi ajungând la toate comunele adiacente. Ar rezolva în totalitate problema alimentării cu apă în localităţile amintite”, spune Ion Manole, inginer şef de şantier.

Liviu Marian Pop a punctat faptul că CGGC este cea mai mare companie din China, anul trecut semnând contracte de peste 200 miliarde euro. ”Nu este un concern politic. Finalizarea lucrărilor de la Barajul Runcu, precum şi tunelul pe sub Gutâi sunt doar două dintre proiectele pe care dorim să le implementăm la nivelul judeţului nostru. Sperăm să reuşim să semnăm contracte cu aceştia”, a punctat Liviu Marian Pop.

Discuţiile au continuat în localitatea Ocna Şugatag. Aici, la unul dintre localuri, s-a discutat despre infrastructura judeţului, precum şi de Barajul Runcu. Oaspeţii au fost serviţi cu bucate tradiţionale, cei doi susţinând că s-au îndrăgostit de Maramureş, fiind încântaţi de primirea de care au avut parte.

”Vă mulţumesc tuturor pentru primirea călduroasă. Îmi pare rău că nu înţeleg limba română, este prima vizită aici, în această zonă a ţării. Cred că este departe de Bucureşti şi sunt sigur că mult mai departe de China. Dar totuşi am senzaţia că suntem foarte apropiaţi. Poate vi se pare ciudat numele firmei CGGC, dar acesta poate fi legat de Porţile de Fier având în vedere domeniul nostru de activitate.

Între anii 1950 şi 1960 s-a construit Barajul Porţile de Fier. Noi am început să construim din 1970, pentru prima dată un baraj mare pe fluviul Yangtze, ultima construcţie fiind , cea mai mare hidrocentrală din lume. Suntem interesaţi de Autostrada Transilvania, de investiţiile de la Barajul Runcu, fr hidrocentrala de pompaj de la Tarniţa – Lăpuşteşti, dar şi să facem investiţii în domeniul medical. Maramureşul este special, fiind încărcat de istorie. Cu siguranţă vom reuşi să devenim parteneri”, susţine Shi Li.

Delegaţia din China a primit promisiuni din partea conducerii judeţului că vor avea parte de deschidere pentru tot ceea ce înseamnă investiţii la nivelul Maramureşului. În cursul acestei zile, delegaţia urmează să se întâlnească la Bucureşti cu domnul Constantin Niţă, ministrul Energiei, precum şi cu alţi oficiali. În urma discuţiilor se vor stabili proiectele şi paşii care vor fi făcuţi de către investitorii chinezi în România.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole