Conceptul de Dezvoltare Economică al Municipiului Baia Mare – Locurile de muncă, prioritatea primarului Cătălin Cherecheş

 În fața unei săli pline, alături de consilierii locali, dar și cei de onoare, elevi de la Colegiul Național Mihai Eminescu și alți cetățeni preocupați de viitorul orașului nostru, primarul Cătălin Cherecheș a prezentat Conceptul de Dezvoltare Economică al Municipiului Baia Mare.

 

Acest concept, structurat pe mai multe planuri, va sta la baza Strategiei de Dezvoltare Economică, care va fi lansat la începutul lunii mai 2013, după o serie de dezbateri publice, cu cetățenii, dar și cu mediul de afaceri băimărean.

Conceptul proiectat de primarul Cherecheș este structurat pe mai multe capitole, care cuprind dezvoltarea teritorială, educația, munca, relansarea unor industrii nepoluatoare, dar și promovarea Municipiului Baia Mare. Acesta se dorește a fi soluția de care are nevoie orașul nostru în acest moment critic din punct de vedere economic și social, iar în prim plan se află prioritatea zero a primarului, cel de a crea cât mai multe noi locuri de muncă pentru băimăreni. Conceptul este clădit pe viziunea de dezvoltare a Uniunii Europene, Strategia Europa 2020 şi pe Agenda Teritorială Europa 2020. Acestea conţin o serie de priorităţi cum ar fi creşterea inteligentă, dezvoltarea unei economii bazate pe cunoaştere şi inovare, pe creştere durabilă şi favorabilă incluziunii pe piaţa de muncă. Ca şi dezvoltare teritorială, Baia Mare şi localităţile din jur vor forma un puternic pol metropolitan.

Relansarea unor industrii nepoluatoare, șansa de dezvoltare a Municipiului Baia Mare

Printre proiectele de amploare care vor fi dezvoltate în următorii ani se află o serie de parcuri industriale care vor sprijini dezvoltarea economică a zonei, facilitând şi atragerea investitorilor, dar mai ales crearea de noi locuri de muncă. Au fost deja identificate o serie de zone strategice, fostele platforme industriale ale orașului nostru, unde urmează să fie dezvoltate o serie de investiții care vor duce în timp la creșterea economică, dar vor oferi și suficiente locuri de muncă pentru băimăreni. Prin acest demers, edilul dorește și atragerea tinerilor plecați în căutarea unui trai mai bun în străinătate. “Îmi doresc să îi readucem prin acest fel şi pe tinerii băimăreni plecaţi la muncă în străinătate, cărora dacă le-am oferi un loc decent de muncă, ar reveni lângă familiile lor, să lucreze pentru comunitatea noastră şi nu pentru străini. Vorbim despre reconversia zonelor industriale” spune primarul.

Cătălin Cherecheş, primarul Municipiului Baia Mare: „Pe fosta platformă Cuprom vom dezvolta un Parc Eco Industrial pentru întreprinderi mici şi mijlocii. Vom construi Parcul Industrial Vest, de la Italsofa şi până spre Real. Ne vom concetra pe înfiinţarea unui prestigios Centru Universitar Metropolitan, dar şi a unui Centru Profesional Vocaţional. Trebuie să îi pregătim pe tinerii noştri, să îi specializăm pentru meseriile în care vor putea activa. Între cartierele Ferneziu şi Firiza vreau să dezvoltăm Soft Village, la fel cum avem în plan şi amenajarea unui Parc Logistic, în proximitatea Aeroportului. Vom investi şi într-un Centru Expoziţional în zona intersecţiei Bd. Bucureşti cu Europa şi vom crea un Parc Tehnologic spre Metro. Investitori sunt, dar nici unul nu va veni în oraşul nostru dacă nu le putem oferi facilităţile necesare. Şi aici trebuie să ne gândim şi la infrastructură, facilități fiscale, dar şi la accesibilitate. ”

Două şosele de centură şi un sistem de transport metropolitan

Printre proiectele vitale pentru dezvoltarea economică a Municipiului Baia Mare se numără amenajarea şi modernizarea şoselei de centură a oraşului nostru, acesta urmând să facă parte din primul inel de dezvoltare metropolitană, al doilea inel urmând să beneficieze de o a doua şosea de centură, care va lega practic majoritatea localităţilor din Zona Metropolitană. Aceste două şosele de centură vor avea efect de creştere a accesibilităţii şi mobilităţii în cadrul întregii zone. Un alt proiect important prevede crearea unui sistem de transport metropolitan cu sistem de monitorizare electronică.

Cătălin Cherecheş, primarul Municipiului Baia Mare: „Vom avea şoseaua de centură care este reprezentată azi de strada Europa şi care va fi primul inel al municipiului, dar adevărata centură, inelul doi, finanţată din fonduri europene, este o şosea în exteriorul oraşului Tăuţii Măgherăuş, a satelor Săsar, Recea, Groşi, prin care vom lega practic aceste administraţii locale de Baia Mare. Tot la capitolul accesibilitate şi mobilitate, cred că pentru Baia Mare şi pentru întreaga zonă metropolitană, cel mai viabil ar fi să avem trei conexiuni. Mă refer aici la legături cu Autostrada Transilvania, Autostrada M3 din Ungaria şi Ucraina”.

Noul slogan al orașului nostru este: „Baia Mare, oraşul care munceşte şi prosperă”

În conceptul de dezvoltare economică al primarului Cătălin Cherecheş se regăsesc pe lângă dezvoltarea teritorială, educaţia şi munca, accesibilitatea şi mobilitatea, facilităţile oferite pentru investitori. Pentru aceştia există deja Schema de Ajutor Minimis, care prevede reduceri majore şi chiar scutirea de la plata impozitelor locale pentru investiţiile care depăşesc un milion de euro şi care asigură un anumit număr de locuri de muncă. Primarul a făcut referiri şi la necesitatea de a finaliza proiectul de modernizare al Aeroportului Internaţional Baia Mare, a cărei pistă trebuie extinsă, dar unde trebuie creată şi o zonă de cargo. Şi transportul feroviar joacă un punct important şi decisiv în atragerea investitorilor, care au nevoie de posibilitatea de a-şi transporta mărfurile şi pe calea feroviară. Un punct important în conceptul primarului Cătălin Cherecheş este cel care se referă la noul slogan al oraşului nostru. Dacă până nu de mult Baia Mare a fost oraşul care învaţă, acum a venit momentul ca munca şi prosperitatea să fie cuvintele de bază.

Cătălin Cherecheş, primarul Municipiului Baia Mare: „Municipiul Baia Mare a fost oraşul care învaţă. Şi cred că am învăţat suficient. Acum a venit momentul să ne canalizăm forţele şi priceperea pentru a munci, doar astfel având posibilitatea de a aduce prosperitate comunităţii noastre. Prioritatea mea este să creez locuri de muncă pentru toţi băimărenii harnici şi care sunt văduviţi de câţiva ani încoace de accesul pe piaţa de muncă. Prin dezvoltarea economică, prin atragerea de investitori şi prin crearea de locuri de muncă, am convingerea că fiecare dintre noi, cetăţenii Municipiului Baia Mare, vom cunoaşte prosperitatea”.

baiamare.ro

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole