Experții internaţionali au prezentat concluziile privind proiectul SMART EUROPE, implementat de CJ Maramureș

drapel maramuresÎncurajarea creării de locuri de muncă bazate pe inovare este obiectivul principal al proiectul ’’SMART EUROPE- Strategii inteligente prin crearea de locuri de muncă bazate pe inovare în regiuni din Europa’’, un proiect finanțat prin Programul Interreg IV C, implementat de Consiliul Judeţean Maramureş, prin Biroul de Relaţii Internaţionale şi Relaţii cu Presa.

Parteneriatul proiectului reunește 13 parteneri din 11 regiuni europene şi este o continuare a proiectului de succes MINI EUROPE, proiect finanţat tot prin programul INTERREG IV C şi implementat de Consiliul Judeţean Maramures în perioada 2008-2011, care a fost nominalizat printre finaliştii premiului RegioStars al Comisiei Europene.

În perioada 9-13 septembrie 2013, judeţul nostru a fost evaluat cu ajutorul unei metode inovative de lucru: evaluarea de tip peer review (evaluarea din partea unui coleg expert) de către experţi din regiunile partenere: Flevoland (NL), Mid-Sweden (S), Eszak-Alfold (H).

Tema acestui peer – review s-a centrat pe: evaluarea potenţialului de inovare din judeţul Maramureş şi identificarea celor mai fezabile instrumente de sprijinire a companiilor inovative.

Structura acestei evaluări prevede organizarea următoarele activități: un seminar introductiv pentru informarea experților despre principalelor caracteristici ale regiunii gazdă, întâlniri cu reprezentanţi ai unor autorităţi locale, instituţii, organizaţii şi factori interesaţi din domeniul economic precum şi vizite la companii inovative.

Evaluarea peer review găzduită de județul Maramureș s-a derulat astfel:

Luni, 9 septembrie 2013, a avut loc un seminar introductiv de informare, menit să introducă experţii internaţionali în tematica aleasă şi în contextul existent la nivelul județului Maramureș în domeniul inovării, dar şi să prezinte participanților locali – reprezentanți ai unor întreprinderi, instituții, companii, asociații interesate de proiectul nostru, așa numiții stake-holderi, procedura de evaluare tip peer review și programul pregatit pentru echipa de experți.

Experţii internaţionali s-au familiarizat cu direcţiile de dezvoltare ale judeţului nostru, cu strategia de dezvoltare prevăzută pentru noua perioadă programatică, o privire de ansamblu asupra pieţei forţei de muncă şi politicile de stimulare a ocupării forţei de muncă, dar şi cu modul în care sunt susţinute companiile inovative din judeţul nostru.

După încheierea seminarului introductiv, evaluatorii străini au efectuat o primă vizită de studiu la Primăria Municipiului Baia Mare . Aici au aflat preocupările municipalităţii în ceea ce priveşte proiectele inovative, zona metropolitană, transport public metropolitan, parcuri industriale și tehnologice.

Prima zi de evaluare s-a încheiat cu o vizită la Universitatea Tehnică Cluj Napoca – Centrul Universitar Nord Baia Mare, pentru a cunoaşte proiectele inovative derulate de universitate, rolul Centrului de Informare Tehnologică şi al Asociaţiei Judeţene a Inventatorilor în domeniul inovării.

A doua zi de evaluare, marți 10 septembrie 2013, a cuprins vizite pe teren la o serie de companii inovative extrem de importante în economia judeţului nostru.

O primă vizită a fost făcută la UAC DUMBRĂVIŢA – UNIVERSAL ALLOY CORPORATION, o fabrică de profile extrudate din aluminiu pentru industria aeronautică, cu un număr de 380 de angajaţi, majoritatea provenind din zonă. Cu un portofoliu impresionat de clienți din zona aeronautică, a reușit în ultimii doi ani să se impună ca furnizorul principal de componente pentru compania Airbus.

Tehnologia folosită este de ultimă generaţie şi se preconizează ca in următorii doi ani, procesele tehnologice derulate aici : turnare, extrudare, prelucrare să fie completate de prelucrare mecanică, asamblare, tratare vopsire, astfel încât cota de piaţa a acestei companii să se mărească.

O altă companie cu un renume în judeţul nostru, ce a fost inclusă în programul vizitelor de studiu ale experţilor, a fost S.C ELECTRO SISTEM Baia Mare. Compania are ca obiect de activitate proiectarea de reţele şi sisteme cu tensiuni până la 110 kV, producţia de posturi de transformare compacte, tablouri electrice de medie şi joasă tensiune şi comercializarea de echipamente de medie şi joasă tensiune pentru sistemele de distribuţie.

Pentru a prezenta o gama larga de întreprinderi cu potențial inovativ din județul nostru, nu doar cele care activează în domeniul tehnic, următoarea vizită din agendă a fost la o companie ce activează în domeniul alimentar SC Galactic SRL Baia Sprie, o cunoscută fabrică de ciocolată, care are o gamă largă de produse apreciate pe piața locală, națională dar și internațională. Discuțiile purtate în cadrul vizitei s-au axat în principal pe greutățile și provocările unui om de afaceri activând în acest doemniu pentru a rezista pe piața în condițiile crizei economice.

Ultima vizită din cea de-a doua zi a fost la SC ADISS SA, o firmă reprezentativă care are ca obiect de activitate produse și servicii de tratare a apelor uzate cum ar fi: stații modulare de epurare a apelor uzate, echipamente de tratare a apelor uzate și autovehicule vidanje utilizate pentru curățirea rețelelor de alimentare cu apă. Realizarea acestor produse și servicii implică o componentă inovativă importantă și de accea colectivul fabricii este unul foarte tânăr cu o pondere însemnată de personal de înaltă calificare – studii universitare finalizate la Baia Mare.

A treia zi de evaluare, miercuri 11 septembrie 2013 a început prin vizitarea unei companii locale de produse farmaceutice, S.C. HELCOR S.A. Această companie a reușit să se impună pe piaţa medicamentelor, în cei 20 de ani activitate, cu un portofoliu de 60 produse generice care acoperă 9 clase terapeutice şi o divizie extrem de puternică a suplimentelor naturiste. Cu un laborator dotat şi echipamente performante, au fost printre primele companii din ţară ce au brevetat producerea unor comprimate cu eliberare prelungită.

Un alt punct pe lista vizitelor de studiu a fost una dintre companiile cu o tradiţie îndelungată în judeţul nostru – RAMIRA, unul din cei mai importanţi furnizori români de componente pentru producătorii de utilaje automatizate pentru industria auto. Ca şi o metodă inovativă de lucru compania foloseşte maşini unelte care permit lungimi de prelucrare de până la 6 metri şi precizii de ordinul micronilor. De asemenea compania oferă în portofoliul său de servicii montaj şi control 3D.

Echipamentele performante, precum si alte dotări au fost achiziționate cu ajutorul unor fonduri structurale în valoare de mai multe milioane de euro.

O dotare similare, din fonduri structurale a stat la baza unei alte companii vizitate, SC. DEBITARE SRL, specializată în tăierea materialelor feroase şi neferoase, fiind reprezentant pe plan național al unei companii suedeze ce distribuie economizoare de gaz de protecție la sudură.

Ultima vizită a zilei a fost Compania TECHNOCAD SA, o cunoscută firma care activează în domeniul proiectării asistate pe calculator, având clienți pe plan local și național dar mai ales internaționali în țări cum ar fi Germania, Austria etc.

Ultima zi din programul vizitelor de studiu a fost joi 12 septembrie 2013, zi dedicată municipiului Sighetu Marmației, al doilea oraș ca importanță a județului Maramureș. Primul punct din program a fost o întâlnire la Primăria Sighetu Marmației unde experții s-au familiarizat cu preocupările municipalității în domeniul dezvoltării economice și în special inițiativa de a se crea un cluster în domeniul prelucrării lemnului, această parte a Maramureşului fiind recunoscută în timp ca un pol de dezvoltare în industria lemnului.

Echipa de experți a vizitat apoi SC. ARCER SRL., un bun exemplu de întreprindere din industria de prelucrare a lemnului ce s-a dezvoltat în Sighetu Marmației, având o piaţă de desfacere în mare parte externă şi producând mobilă de calitate superioară de serie mică. Multe dintre produsele lor sunt unicat, realizate din lemn masiv şi personalizate în funcţie de nevoile clientului.

Vineri, 13 septembrie, experţii străini şi-au prezentat concluziile evaluării lor în cadrul unui seminar final la care au participat o mare parte din reprezentanții companilor vizitate în cursul acestei săptămâni. Au identificate printre punctele tari ale județului nostru în domeniul inovării: existenţa unu mediu antreprenorial bine dezvoltat, orientat spre dezvoltarea propriei afaceri, o forță de muncă bine pregătită, şi o bună interconectare între mediul universitar și cel de afaceri.

Însă, judeţul nostru trebuie să îmbunătățească serviciile pe care le oferă sectorului privat, să implice mai mult companiile private în schiţarea priorităţilor aferente noii perioade programatice, în vederea îmbunătăţirii absorbției de fonduri EU, un alt punct sensibil menţionat de experţii străini.

Recomandările lor au vizat mai multe domenii de intervenţie: strategie, educaţie şi dezvoltarea resursei umane, mediul de inovare din judeţ, parteneriate şi crearea de locuri de muncă. Accentul a fost pus pe implicarea intensă a mediului privat în stabilirea priorităţilor strategice al judeţului, o atitudine pro-activă a autorităţilor judeţene în relaţia lor cu mediul privat, adaptarea pachetelor educaţionale pe profilul şi cerințelor companiilor private din judeţul nostru, accentul pe clustere şi pe transferul tehnologic din mediul universitar spre cel privat.

Recomandările complete şi un raport consolidat al întregii evaluări efectuate de experţii străini, vor fi disponibile până la sfârșitul lunii octombrie, urmând ca regiunea gazdă să facă demersurile pentru elaborarea Planului de Acţiune ce va sta la baza implementării recomandărilor experţilor străini.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole