În 2012, 6 preoți au fost sancționați de Episcopia Maramureșului

Recent, la Reședința Episcopală din Baia Mare, sub președinția I.P.S. Arhiepiscop Justinian Chira, a avut loc ședința Adunării Eparhiale a Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului.

Din rapoartele prezentate de consilierii și inspectorii de resort, vă aducem spre știință următoarele:
Episcopia Maramureșului și Sătmarului, care cuprinde județele Maramureș și Satu Mare, are un număr de 384 Parohii rurale și 88 Parohii urbane, cu 32 de filii, deservite de 572 clerici, precum și 36 de mănăstiri și schituri. În anul 2012 au fost hirotoniți întru preot și diacon 14 clerici, 24 de preoți și diaconi au fost distinși pentru activitatea lor, 6 clerici au fost sancționați pentru abateri disciplinare, iar 6 preoți s-au retras prin pensionare.

Pe cuprinsul Eparhiei noastre sunt, în prezent, un număr de 22 biserici și mănăstiri în construcție, Catedrala Episcopală, un sediu de Protopopiat, se renovează și pictează un număr de 42 biserici, iar 25 de noi case parohiale se află în construcție. La o biserică monument istoric s-au finalizat lucrările de restaurare-consolidare, iar la alte 3 biserici-monument lucrările de consolidare sau de restaurare a picturii murale sunt în derulare.

Din punctul de vedere al relațiilor interconfesionale, atmosfera dintre Biserica Ortodoxă și celelalte culte a fost una de normalitate, excepție făcând relația cu cultul greco-catolic, datorită revendicărilor patrimoniale în instanțele judecătorești, cele mai multe neconforme cu realitatea.

În plan cultural, în Editura Episcopiei noastre s-au tipărit Calendarul bisericesc, în mai multe variante, 3 numere din revista ”Graiul Bisericii Noastre”, revista ”Ortodoxia maramureșeană” și s-a continuat colaborarea cu ”Gazeta de Maramureș”, la editarea suplimentului de spiritualitate ortodoxă. De asemenea, consemnăm apariția cărții ”Pastorale” a I.P.S. Justinian Chira.

Un eveniment de mare însemnătate s-a înfăptuit datorită vizitei Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în Eparhia noastră, în perioada 29 iunie – 02 iulie 2012, când au fost târnosite biserica Mănăstirii Bârsana și biserica ”Duminica Tuturor Sfinților” din Negrești Oaș.

De asemenea, trebuie să consemnăm manifestările cultural – religioase dedicate părintelui Nicolae Steinhardt cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la nașterea sa, manifestări care au culminat cu un Simpozion național desfășurat în Aula Academiei Române, la data de 04 iulie 2012, și cu manifestările ”Zilele Steinhardt”, organizate în perioada 15 – 30 iulie 2012, la Mănăstirea Rohia și Mănăstirea Rohiița.

În plan social, consemnăm faptul că în anul 2012 a crescut numărul de O.N.G. – uri pe cuprinsul Eparhiei noastre, la 16 Asociații, destinate activităților social-filantropice. Un număr de peste 1327 de familii au beneficiat de ajutoare consistente în bani, alimente si imbracaminte.

Biroul pentru catehizarea tineretului și-a continuat derularea proiectelor ”Hristos împărtășit copiilor”, în care sunt implicate 252 de Parohii cu un număr de 5980 de copii înscriși, și “Alege școala”, de care au beneficiat un număr de 1720 de copii și a organizat trei tabere de vară pentru elevi, unde au participat un număr de 210 elevi.

În cadrul anului omagial dedicat ”Tainei Sf. Maslu și îngrijirii bolnavilor”, s-a desfășurat Concursul Național de miniproiecte de educație social – filantropică intitulat ”Copilul învață iubirea lui Hristos”, în care au fost implicați un număr de 73 de copii din 8 Parohii.

În învățământul religios, în cele două județe, predau un număr de 255 de profesori cu norme întregi, din care 160 sunt titulari, în învățământul teologic liceal predau un număr de 24 de profesori la cei 200 de elevi de la Seminarul Teologic Ortodox ”Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, 40 de cadre didactice la cei 499 de elevi ai Liceului Teologic Ortodox ”Nicolae Steinhardt” din Satu Mare (95 – grădiniță, 128 ciclul primar, 116 ciclul gimnazial și 160 ciclul liceal), iar în învățământul teologic universitar studiază 145 de studenți și 35 de masteranzi sub îndrumarea a 2 conferențiari, 6 lectori și 3 asistenți universitari.

La toate acestea, se mai adaugă slujbele de târnosire și resfințire de biserici săvârșite de ierarhii noștri, prezența Preasfințitului Iustin Sigheteanul la comunitățile românești din Viena și Stramtura – Ucraina, precum și participarea la diferite manifestări cultural-religioase.
Mulțumind lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra Eparhiei noastre, ne îndreptăm prețuirea către preoții, monahii și credincioșii Bisericii noastre.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole