În Tăuții Măgherăuș, încă un eveniment cultural-artistic marcant pentru conturarea identităţii locale (Galerie FOTO)

Este o vorbă în popor: cultura îl face pe om, om! Iar manifestările culturale sunt cu atât mai importante pentru orice comunitate. Tăuţii Măgherăuş (Maramureș), un oraş aflat în plină dezvoltare, a fost în 22 martie a.c. gazda unui deosebit eveniment cultural important în special (dar nu numai) pentru comunitatea locală, respectiv pentru construirea, definirea şi desăvârşirea identitară a localităţii.

Casa de cultură a oraşului Tăuţii Măgherăuş (director – Angela Miclea) a fost plină ochi de oameni iubitori de cultură, pentru a lua parte, putem spune, la dublul eveniment (vezi galeria foto) organizat de Asociaţia Culturală “Clepsidra de Cristal” din Tăuţii Măgherăuş. Pe de o parte, aniversarea unui an de la apariţia revistei asociaţiei “Clepsidra de Cristal”, iar pe de altă parte, într-o frumoasă colaborare şi uniune cultural-artistică, aniversarea a trei ani de la înfiinţarea fanfarei oraşului Tăuţii Măgherăuş, denumită “Stibina”, moment punctat printr-un excelent concert aniversar. Evenimentul a început solemn, desigur, cu intonarea Imnului Naţional şi apoi cu “Oda bucuriei”, simfonia a IX-a de Ludwig van Beethoven – imnul Uniunii Europene, interpretat de fanfara “Stibina” împreună cu o fanfară din Satu Mare, invitată special cu ocazia menționată. Programul a avut două părţi, în prima parte având loc aniversarea revistei, iar în a doua parte publicul spectator a fost delectat cu un concert muzical deosebit oferit de cele două fanfare.

Tăuţii Măgherăuş – un oraş care sprijină şi promovează cultura

Asociaţai Culturală “Clepsidra de Cristal” a scos cu această ocazie un nou număr al revistei (anul II, nr. 5, martie 2015), un număr aniversar marcat în revistă printr-un titlu onorific – “Candidaţi la fericire”, pentru aniversarea unui an de la apariţie, dar şi pentru a-i onora pe membrii colegiului redacţional al revistei. Scopul declarat al revistei este de a promova cultura, tradiţiile şi obiceiurile locale. Preşedintele asociaţiei culturale este ing. Aurel Jentea. De menţionat faptul că această revistă a apărut exclusiv prin efortul şi munca voluntară a membrilor redacţiei. Bineînţeles că sunt susţinuţi în parte şi de către Primărie (primar Anton Ardelean) şi Consiliul Local al oraşului Tăuţii Măgherăuş, dar şi de către alţi oameni cu adevărat pasionaţi de cultură.
Unul dintre membrii redacţiei este un fost profesor de limba română al şcolii din localitate, Emil Crâncău, actualmente custode al muzeului satului din Tăuţii Măgherăuş. Printre membrii de onoare ai revistei, dar şi invitat special, a fost academicianul V. Matei – director al Institutului “Mihai Eminescu” din Chişinău, membru al Academiei de Ştiinţe din Republica Moldova. În cadrul manifestării au fost susţinute discursurile de rigoare de către oficialităţi şi de către câţiva redactori ai revistei, inclusiv de către preşedintele asociaţiei, Aurel Jentea. Evenimentul a avut ecou şi asociaţia culturală a fost promovată inclusiv într-o emisiune de cultură la postul tv TL+, de către prof. Dragomir Ignat, la rându-i membru al asociaţiei culturale şi al colegiului redacţional al revistei.

A doua parte a manifestării cultural-artistice a constat într-un concert aniversar susţinut de cele două fanfare, cea a oraşului şi cea din Satu Mare. S-au aniversat trei ani de la înfiinţarea fanfarei “Stibina”, alcătuită exclusiv din tineri localnici, foşti sau actuali elevi ai liceului “Traian Vuia”, dar şi de la şcolile din Nistru şi Băiţa Băii (orașul Tăuţii Măgherăuş). Naşterea fanfarei i se datorează în primul rând domnului prof. Florian Mătăsaru, dirijor al fanfarei municipale “Millenium Band” din Baia Mare, dar şi doamnei prof. Dorina Pop, împreună cu un grup de profesori de muzică binevoitori, fiind sprijiniţi de către Primărie şi Consiliul Local. Cele două fanfare au interpretat muzică de promenadă, dar au încântat publicul şi cu nişte piese pop transpuse instrumental de către cele două orchestre tinere. Pentru a adăuga frumuseţe , pe lângă muzică, şcoala Calliope Dance (antrenor Conicica Gyongyi) a fost invitată să susţină un spectacol de dans şi majorete alături de fanfara “Stibina”. Au performat o echipă de majorete şi o pereche de dansatori – copii de 12-13 ani, aceştia fiind sportivi de performanţă în cadrul clubului.
Per ansamblu, evenimentul organizat la Casa de Cultură a fost unul într-adevăr reuşit. Acesta a fost organizat cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local al oraşului Tăuţii Măgherăuş, de subliniat acest aspect. E îmbucurător să vedem că şi comunităţile mai mici înţeleg, susţin şi apreciază rolul culturii în definirea şi conturarea identităţii locale prin păstrarea şi promovarea istoriei, a tradiţiilor şi obiceiurilor locului, mai ales în actualul context economico-social românesc foarte dificil în care comunităţile mici sunt lăsate de obicei în voia sorţii, cultura fiind de regulă, din păcate, ultima pe lista priorităţilor. Iată de ce astfel de evenimente cultural-artistice trebuie neapărat menționate într-un fel sau altul, indiferent când, unde și în ce context s-au desfășurat.

Raul-Florin CZOMPA

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole