Maramureşul a devenit atractiv pentru spanioli

Companii din Spania s-au arătat interesate să execute lucrări de anvergură în judeţul Maramureş prin încheierea unor parteneriate publice-private.

Intenţiile spaniolilor au fost făcute publice recent de către reprezentanţi ai unor companii renumite din Spania, care au avut o serie de întrevederi cu oficiali ai Consiliului Judeţean Maramureş, printre care şi Mircea Man.

Spaniolii au venit în judeţ la invitaţia dr. Vasile Bodnar, preşedintele Asociaţiei Dacia Mediterannee (asociaţie care are ca scop promovarea României şi implicit a Maramureşului în Europa), pentru a-şi prezenta oportunităţile de investiţii şi profilul activităţii firmelor reprezentate.

Hidrowat, Carsa SA (Construcciones, Aplicaciones y Refuerzos), Grup Vicsan, Hera, Erhtec – sunt companii cu zeci de ani de experienţă, renumite în construcţii civile, drumuri şi autostrăzi, conservarea şi întreţinerea de drumuri publice, managementul apei, canalizări, staţii de epurare, depozite ecologice.

Reprezentanţii acestora s-au arătat interesaţi de construcţia Tunelul pe sub Gutin şi a Depozitului Ecologic de la Fărcaşa, al cărui proiect aşteaptă undă verde de la Ministerul Mediului.

“Este o onoare pentru noi să vedem interesul oamenilor de afaceri şi a marilor companii pentru Maramureş. Prezenţa dumneoavostră aici ne demonstrează potenţialul pe care îl avem ca judeţ din toate punctele de vedere. De aceea, pentru o şi mai bună promovare a Maramureşului, subliniez şi în acest context necesitatea unei infrastructuri de calitate, ceea ce facem intens în această perioadă. “Lucrările de anvergură sunt derulate de Ministerul Dezvoltării, prin Planul Naţional de Dezvoltare.

Dar urmează să fie organizate licitaţii în perioada următoare pentru staţii de epurare, introducerea reţelelor de apă şi canalizare, lucrări la drumuri etc. Cât priveşte construcţia Tunelului pe sub Gutin, realizarea acestuia ar fi un real progres din toate punctele de vedere. Însă, până acum nu am avut cadrul legal pentru un parteneriat în acest sens. La fel şi pentru construcţia Depozitului Ecologic de la Fărcaşa.

Aşteptăm în primele luni ale anului viitor organizarea licitaţiei. Prin urmare, vă sugerez să urmăriţi aceste licitaţii. În ce mă priveşte, vă pot garanta ca prin domnul Vasile Bodnar şi directorul Mihai Pătraşcu, să fiţi informaţi în privinţa licitaţiilor ce vor avea loc. M-aş bucura să vă număraţi printre partenerii cu care să ne mândrim că am realizat lucruri utile, moderne şi de durată pentru Maramureş”, a declarat cu această ocazie Mircea Man.

Practic, oamenii de afaceri spanioli sunt interesaţi de forma de parteneriat public-privat, reintrat în atenţia autorităţilor române în încercarea dinamizării procesului de atragere a finanţărilor private în sectorul public. Acest parteneriat se referă la formele de cooperare între autorităţile publice şi lumea afacerilor. În principiu, rolul parteneriatului public se referă la finanţarea, punerea în aplicare a obiectivelor de interes public, calitatea serviciilor, stabilirea preţurilor.

La discuţii au mai participat Mihai Pătraşcu, directorul Aeroportului Internaţional Baia Mare, care a avut şi rol de translator al acestei întâlniri, Constantin Boloş, administrator public al judeţului, precum şi Dan Mugurel Cocoşilă, directorul Direcţiei de Dezvoltare Regională din cadrul Consiliului Judeţean.

Rareş Bogdan

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole