Ploi torenţiale, grindină şi intensificări de vânt aşteptate în Maramureş

Instituţia Prefectului a primit de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania Nord o informare de ploi torenţiale grindină şi intensificări ale vântului pentru judeţul Maramureş. Informarea este valabilă în intervalul 11 iulie, ora 15.00-12 iulie, ora 21.00.

În adresă se menţionează că din după amiaza acestei zile şi până mâine seară, în Maramureş, vor fi intervale de timp cu instabilitate atmosferică accentuată. Aversele sub formă de ploaie vor avea caracter torenţial şi vor fi însoţite de descărcări electrice, intensificări ale vântului, care trecător vor avea aspect de vijelie, dar şi căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi local 20 l/mp şi izolat 50 l/mp..

Subprefectul Pamfil Bercean, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a solicitat informarea comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă şi pregătirea echipelor de intervenţie. De asemenea, au fost înştiinţaţi şi membrii grupurilor de suport tehnic din cadrul CJSU Maramureş.

Echipe de intervenţie ale societăţilor care asigură furnizarea utilităţilor pentru populaţie şi agenţii economici sunt pregătite să remedieze eventuale defecţiuni apărute datorită fenomenelor meteorologice periculoase. Comitetele locale pentru situaţii de urgenţă vor interveni operativ, dacă situaţia o va impune, în sprijinul populaţiei la producerea unor situaţii de urgenţă.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă recomandă cetăţenilor să îşi închidă ferestrele de la locuinţe şi alte categorii de construcţii. La deplasarea în afara locuinţelor, populaţia este necesar să se evite trecerea prin apropierea imobilelor aflate în construcţie, copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură care pot fi dislocate de rafalele de vânt şi care le pot pune viaţa în pericol.

O atenţie deosebită trebuie acordată şi şarpantelor de pe blocurile de locuinţe, ce pot fi smulse de rafalele de vânt puternic şi pot pune în pericol viaţa persoanelor care trec sau se află prin acele zone. Proprietarii de autovehicule sunt sfătuiţi să nu-şi parcheze maşinile sub copacii sau în apropierea unor arbori care se pot fi prăbuşiţi de rafalele de vânt şi produce daune acestora. Aceeaşi sugestie este de a nu lăsa autoturismele nesupravegheate în apropierea stâlpilor,panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie sau care sunt dezafectate şi care se pot prăbuşi pe autovehicule.

În cazul afectării de vântul puternic al unor stâlpi de la reţele de iluminat public sau ruperii unor cabluri electrice, cetăţenii sunt îndemnaţi să nu atingă aceşti stâlpi sau firele căzute la pământ. Cetăţenii sunt rugaţi să anunţe, prin sistemul unic de apeluri de urgenţă 112, apariţia unor probleme generate de intensificările de vânt, grindină sau precipitaţii.

Nu se recomandă parcarea autovehiculelor pe poduri şi podeţe care, datorită precipitaţiilor torenţiale, pot fi colmatate de aluviuni şi deşeuri de material lemnos şi care pot obtura cursul de apă. Având în vedere posibilitatea producerii unor efecte negative ale fenomenelor meteorologice generate de precipitaţii, căderi de grindină şi intensificări ale vântului, la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale se va proceda la supravegherea podurilor, podeţelor, secţiunilor înguste pe cursurile de apă, în scopul evitării apariţiei de blocaje. De asemenea, vor fi monitorizate zonele cunoscute, în care sunt posibile formarea torenţilor.

Turiştii care tranzitează zone de risc li se atrage atenţia să nu campeze în apropierea cursurilor de apă, mai ales cele din zonele care favorizează formarea de torenţi sau şuvoaie. În perioadele de fenomene meteorologice nefavorabile se impune ca oamenii ce efectuează lucrări pe câmp sau muncesc în afara clădirilor să înceteze lucrul pentru a evita producerea unor situaţii care să le pună în pericol viaţa.

De asemenea, este important să evite adăpostirea sub copaci izolaţi.Situaţia hidrometeorologică va fi monitorizată permanent de pompierii militari din cadrul Centrului Operaţional al ISU Maramureş şi de angajaţii din dispeceratul Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureş.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole