Ministerul Sanatatii va coordona Casa Nationala de Asigurari de Sanatate

Persoanele fizice si juridice, asteptate la Casa de Sanatate Maramures

Ministerul Sanatatii Publice va avea un rol de coordonator al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), in conditiile pastrarii autonomiei CNAS si a statutului de ordonator principal de credite. Cel care a luat aceasta decizie este Guvernul Romaniei, fiind aprobata in acest sens si o ordonanta de urgenta care modifica si completeaza Legea nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.

“Ministerul Sanatatii va avea rol de coordonator al CNAS in aplicarea politicilor, programelor guvernamentale in domeniul sanatatii, adica o corelare a politicilor nationale de sanatate realizate de Ministerul Sanatatii, cu politicile financiare ale serviciilor de sanatate. Astfel, Ministerul Sanatatii va aviza (caracter consultativ) sau va emite aviz conform (caracter obligatoriu), dupa caz, pentru urmatoarele documente: proiectul de buget de venituri si cheltuieli al CNAS, rectificarea bugetului, proiecte de acte normative ale CNAS, planul de activitate si raportul anual, statutul, documentele de cooperare nationala ale institutiei. De asemenea, CNAS va raporta sau va prezenta rapoarte trimestriale sau anuale Ministerului Sanatatii”, a anuntat ministrul Sanatatii, Ritli Ladislau.

Decizia luata de Guvern mai prevede si faptul ca Ministerul Sanatatii va avea atributii de control al licitatiilor nationale privind medicamentele specifice programelor nationale si al caselor judetene de asigurari de sanatate, iar ministrul Sanatatii va fi invitat permanent al consiliului de administratie al CNAS, urmand a-l prezida, insa fara drept de vot.

Ordonanta de Urgenta adoptata de Guvern mentine prevederile potrivit carora CNAS raspunde in fata Guvernului si a asiguratilor, dar si in fata Ministerului Sanatatii, pentru intreaga activitate. Va fi pastrata si procedura de numire a presedintelui CNAS. Ministerul Sanatatii va propune Guvernului, saptamana viitoare, trei proiecte de acte normative. Si anume unul referitor la functionarea sistemului clawback adoptat in 2009, unul referitor la noul sistem clawback, respectiv o corelare cu bugetul existent, iar al treilea va consta in mobilizarea sumei de 150 milioane lei pentru programul de sanatate”, a mai subliniat ministrul Sanatatii.

Rares Bogdan

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole