O şcoală “altfel” – Waldorf. Profesorul clujean Titus Constantin Grigorovici, conferinţă în Baia Mare

Recent, sala de conferinţe a Bibliotecii judeţene “Petre Dulfu” din Baia Mare a fost plină de părinţi; adică, în 24 iulie a avut loc o interesantă conferinţă cu tema Pedagogia Waldorf. Aceasta este o alternativă educaţională la sistemul tradiţional de învăţământ, care, după cum bine ştim toţi, are numeroase slăbiciuni. Şi este bine de ştiut că sistemul Waldorf e recunoscut oficial de Ministerul Educaţiei, deci este gratuit.
Evenimentul a fost organizat de asociaţia “Arta educaţiei”, un grup de iniţiativă compus din părinţi şi câteva cadre didactice Waldorf care au predat la un moment dat la o şcoală din Baia Mare, cu clase Waldorf, fireşte. Din păcate, din cauze economico-administrative, aceste clase s-au desfiinţat. De precizat că acestea erau incluse în învăţământul de stat, funcţionând în regim gratuit precum clasele din sistemul tradiţional. Acum funcţionează doar două grădiniţe Waldorf în oraş. Sebastian Petraş, unul dintre organizatorii evenimentului, a spus că intenţionează ca prin aceste conferinţe şi prin promovarea acestui tip de pedagogie alternativă, să ajute la înfiinţarea a încă cel puţin două grădiniţe Waldorf şi, ca să existe continuitate în sistemul de predare, se doreşte şi înfiinţarea unei şcoli Waldorf. Ceea ce chiar ar fi un lucru benefic din multe puncte de vedere.
Invitatul evenimentului a fost profesorul Titus Constantin Grigorovici, director la o şcoală Waldorf din Cluj-Napoca, care a explicat în linii generale ce înseamnă şi ce se vrea a fi şcoala Waldorf. Sistemul este relativ vechi, subliniez – relativ, dar, nota bene, cu metode moderne de predare. Pedagogia Waldorf are nişte concepţii diferite de predare faţă de sistemul tradiţional – destul de rigid, atât la grădiniţă, cât şi la şcoală. Într-un articol anterior, publicat în 22 iulie, am postat comunicatul de presă unde aveţi mai multe detalii despre pedagogia Waldorf: (http://maramures.transilvania-tv.ro/educatie-eveniment-baia-mare-conferinta-de-pedagogie-waldorf/).
Deşi în general oamenii sunt reticenţi la nou, pedagogia Waldorf îşi face încet-încet simţită prezenţa în ţară, existând şcoli Walfdorf în mai multe judeţe, acestea având rezultate bune sau chiar mult mai bune decât educaţia din sistemul de stat. Având în vedere că sistemul tradiţional actual de învăţământ este, din păcate, pe o pantă descendentă, ca să nu spunem în colaps, aici intrând inclusiv facultăţile, şi având în vedere faptul că, deşi de la lovitura de Stat din ’89 şi până astăzi s-au tot făcut numeroase reforme şi “schimbări de modificări” aiuritoare în învăţământ, totuşi nu s-a prea produs nicio ameliorare serioasă a sistemului, ba mai mult, l-au distrus şi mai mult. Cine, e evident cine! Aşadar, dragi părinţi, aveţi în faţa dumneavoastră o alternativă educaţională – pedagogia Waldorf, inventată în Germania de către Rudolf Steiner, o soluţie care probabil, pentru unii ori pentru alţii, ar putea răspunde mai bine cerinţelor educaţionale ale copiilor dumneavoastră. Însă, nu-i aşa, până la urmă este vorba de opţiunile fiecărei familii în parte…
Raul-Florin CZOMPA

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole