Pastila de sanatate – Ce este urticaria si cum poate fi tratata?

In aceasta perioada, cabinetele medicale sunt luate cu asalt de persoane care au probleme cu eruptii ale pielii insotite de mancarime. Aceasta este boala numita urticarie. Ca sa aflam simtomele, cauzele dar si tratamentele, am pus toate intrebarile doamnei dr. Cornelica Ilea, medic de familie.

Doamna doctor Ilea, ce este urticaria si care sunt cauzele aceste boli?

Urticaria este o eruptie cutanata insotita de senzatia de mancarime(prurit) sau mai rar de arsura. Leziunile de urticarie variaza ca forma de la pete rosii plane, la ridicaturi sau ridicaturi cu lichid clar sau purulent.
Urticaria poate fi provocata, in primul rand, de unele alimente, la care unii pacienti sunt alergici. Vorbim aici despre arahide, peste, fructe de mare, soia, legume si fructe (capsunile, rosiile, piersicile), lapte, oua, faina de grau. O alta cauza a urticarie este data de medicamente (penicilina, ampicilina, oxacilina, amoxicilina, cefalosporine. Printre cauze sunt si agentii fizici (frigul, caldura, expunerea la soare, presiunea, vibratiile), dar si infectiile virale, bolile autoimune si infectiile cronice.

Care este tratamntul indicat in cazul urticariei?

In primul rand este obligatoriu sa fie identificat agentul cauzator si eliminarea sa. Pentru aceasta, in decurs de doua saptamani, pacientul va intregistra toate alimentele consumate si toate activitatile in care este implicat timp de 6-8 ore inainte de debutul unui nou episod eruptiv in sopul identificarii factorului declansator. Unii specialisti recomanda evitarea antiinflamatoarelor nesteroidice, a unor medicamente cu potential alergen. Tratamentul medicamentos este recomandat numai de catre medicul de familie sau medicul specialist. Majoritatea cazurilor de urticarie acuta sau cronica necomplicaa pot fi bine controlate de catre medicii de familie.
Exista o serie de masuri care pot si se recomanda a fi luate la domiciliu de catre pacienti: aplicarea de comprese cu apa rece, evitati baile sau dusurile fierbinti, evitati consumul de alcool si expunerea la soare, purtati haine usoare si largi din materiale naturale, evitati activitatea fizica intensa, folositi o alimentatie usoara, naturala, saraca in conservanti, coloranti si condimente. De asemenea, incercati sa va pastrati calmul, cresteti perioadele de odihna si alegeti medii linistite si relaxante. Dar, cel mai important: mergeti la medic chiar de la primele simptome.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole