Prefectura Maramureș: Măsuri recomandate pentru întâmpinarea temperaturilor negative extreme din perioada următoare

În această perioadă cu temperaturi extrem de scăzute, recomandăm populaţiei să evite deplasările în spaţii deschise şi expunerea la frig, să respecte regulile de igienă pentru evitarea imbolnavirilor si sa consume alimente bogate in proteine, fructe si legume. Hidratarea organismului este foarte importanta in sezonul rece, mai ales in cursul episoadelor respiratorii acute.

În cazul în care este necesară deplasarea în spaţii deschise se recomandă să:

Alegeţi haine groase, rezistente la umezeală, care să va asigure protecţia capului, feţei şi a mâinilor pentru a evita pierderile de caldură şi a vă feri de degeraturi (in acest caz, trebuie evitata automedicatia si este recomandata consultarea unui medic) iar pentru încălţăminte alegeţi astfel încât să nu împiedice circulaţia la nivelul membrelor.
Evitaţi deplasările matinale sau nocturne, când temperaturile sunt extrem de scăzute.
Evitaţi expunerea prelungită la frig. Alternaţi expunerea cu repausul în spaţii încălzite precum instituţii publice, magazinele, staţiile de benzină, gări, etc.
Evitaţi imobilizarea prelungită. Consumaţi lichide calde.
Nu vă deplasaţi singuri noaptea, în zone izolate, mai ales pe viscol sau polei. Există riscul de a vă rătăci sau de a vă accidenta şi de a rămâne izolat în frig.

Dacă sunteţi sofer şi plecaţi la drum lung:

Planificaţi pentru minimum 24 de ore cantitatea de apă şi alimente necesare precum şi medicaţia cronică.
Asiguraţi-vă că aveţi în maşină pături sau alte mijloace suplimentare pentru încălzire.
Evitaţi imobilizarea prelungită şi asiguraţi-vă măcar o activitate fizică minimală.
NU plecaţi la drum fără a umple rezervorul întrucât la un consum mediu orar de 1 litru de benzină/motorin[ un rezervor plin de 40-50 de litri vă poate asigura încălzirea în maşină pentru cel puţin o zi.
NU părăsiţi maşina dacă este viscol şi nu puteti preciza distanţa pâna la adăpost deoarece vă puteţi rătaci iar hipotermia se instaleaza mult mai repede în condiţii de vânt şi umezeală.

În spaţii închise (locuinţă sau la locul de muncă):

Mentineţi o temperatură de minim 20 de grade (expunerea îndelungată la temperaturi scăzute, în condiţii de repaus şi îmbracăminte inadecvată poate provoca hipotermie)
Alimentaţi-vă corespunzător şi evitaţi consumul de alcool sau excesul de sedative.
Verificaţi periodic funcţionarea sursei de încălzire (centrală de apartament, reşou, sobă).
Nu vă încălziţi la aragaz şi nu lăsaţi nesupraveghete sursele de încălzire (sobele) pe durata nopţii.
Verificaţi starea vârstnicilor prin vizite periodice sau daţi-le măcar un telefon.

De asemenea, vă recomandăm să purtaţi îmbrăcăminte adecvată, evitând supraîncălzirea organismului şi totodată încercaţi ca trecerea din încăperile supraîncălzite la temperaturile foarte scăzute din mediu să fie una lentă. Încălţămintea ar trebui să fie cu tălpi comode, groase, antiderapante, pentru a evita căderile şi ulterioarele traumatisme.

Este recomandat ca, persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cardiace şi respiratorii (bronşita cronică, astm bronşic, insuficienţă respiratorie), să evite părăsirea domiciliului la temperaturi sub 0 grade şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiţii de temperaturi scăzute. Pentru persoanele care prezintă afecţiuni cronice este indicat să respecte şi să îşi administreze schema de tratament recomandată de medicul curant.

Din solidaritate şi spirit civic recomandăm ca în această perioadă să acordaţi o atenţie sporită persoanelor fără adăpost din jurul nostru. Apelaţi la serviciile de specialitate din cadrul primăriilor pentru a-i spriji pe cei care trăiesc pe străzi sau în locuinţe improvizate, prevenind astfel evenimente neplăcute.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole