Primele victime ale frigului au apărut în Baia Mare

Frigul a pus stăpânire pe judeţul Maramureş, în multe zone din judeţ fiind semnalate temperaturi cu minus în faţă. Ca urmare a temperaturilor scăzute din termometre, două persoane fără adăpost au fost transportate la Srviciul Judeţean de Urgenţă în cursul nopţii trecute pentru a primi îngrijiri.

Pentru astăzi meteorologii prognozează o vreme rece, îndeosebi noaptea şi dimineaţa în Maramureş. Cerul va fi variabil. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 2 şi 7 grade Celsius, iar cele minime între -4 şi -8 grade Celsius, izolat mai coborâte în zonele joase. Tot în aceste zone se va semnala ceaţă, care va fi asociată cu depunere de chiciură.

După cum se ştie, Instituţia Prefectului a primit, în această dimineaţă, de la Centrul Meteorologic Transilvania Nord o avertizare de fenomene meteorologice periculoase, respectiv cod galben de ceaţă în partea de vest a judeţului Maramureş.

Comitetul Judeţean de iarnă recomandă conducătorilor de autovehicule să circule preventiv în zonele cu vizibilitate redusă şi să folosească luminile de întâlnire pe faţă şi a poziţiei pe spate şi de ceaţă. Se solicită şoferilor să adapteze viteza autovehiculelor în câmpul de vizibilitate redusă şi să păstreze o distanţă de siguranţă faţă de autovehiculul precedent. Se impune ca şoferii să renunţe, în zonele cu ceaţă, la efectuarea depăşirilor pentru a evita producerea de accidente rutiere.

În caz de staţionare a autovehiculelor pe marginea şoselei sau în apropierea benzii de rulare este bine să semnalizaţi prezenţa acestora prin aprinderea luminilor de poziţie şi a celor de avarie.

Pe sectoarele de drumuri naţionale din judeţ carosabilul este curat şi uscat. S-a intervenit preventiv pentru a combate formarea poleiului pe DN 18, în Pasul Gutâi (între km 27 şi km 42, unde s-a răspândit o tonă de material antiderapant) şi în Pasul Prislop (între km 154 şi km 180, unde s-a acţionat cu două tone de material antiderapant).

Temperatura negativă, curenţii rece de aer, umiditatea din apropierea râului Cavnic, dar şi faptul că pe pârtiile de schi s-a împrăştiat zăpadă artificială a contribuit la formarea poleiului pe DJ 184, pe tronsonul până la intersecţia cu DJ 109 F spre localitatea Strâmbu Băiuţ, respectiv în Pasul Roata şi pe DJ 109F, în zona pârtiilor de schi şi în pe tronsonul din partea montană spre localitatea Budeşti. Angajaţii care asigură şi întreţin viabilitatea celor două dumuri judeţene au răspândit şase tone de material antiderapant.

Debitele şi nivelurile cursurile râurilor din judeţ au fost uşor , influenţate de fenomenele de iarnă instalate. Nu au fost semnalate probleme deosebite. Gheaţă la mal s-a format pe cursurile râurilor Tisa, Vişeu, Vaser, Ruscova, Iza, Mara, Lăpuş, Sălaj, Suciu şi Cavnic. Pe râul Iza, la Vadu Izei există un pod de gheaţă cu ochiuri. Curge năboi pe râul Vişeu la Moisei şi pe râul Someş, la staţia hidrologică Ulmeni. Exploatarea acumulării Strâmtori-Firiza se realizează în condiţii de siguranţă.

Rareş Bogdan

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole