S-a dat startul lucrărilor de reabilitare a Câmpului Tineretului din Baia Mare

În prezenţa primarului municipiului Baia Mare şi a factorilor responsabili din cadrul proiectului care prevede reabilitarea Câmpului Tineretului, s-a făcut o prezentare a lucrărilor care vor fi realizate aici până în luna octombrie. Terenul de pe Câmpul Tineretului va fi decopertat, drenat, dar va beneficia şi de un sistem de irigaţii, iar în ultimă fază va fi înierbat. De jur împrejur vor fi amenajate alei pietonale, dar şi locuri de joacă, zone de relaxare dotate cu mobilier urban şi iluminat public care va pune în valoare acest spaţiu.

Situația propusă prin proiect

Proiectul propune realizarea unei compoziții care să pună în relație și să ierarhizeze obiectivele existente. Compoziția propusă acordă importanță laturii culturale și educaționale a parcului. Se propune deschiderea perspectivei către Muzeul Etnografic și de Artă Populară, a celei către Muzeul Satului și coparticiparea Liceului de Artă la viața parcului. Se propune transformarea gazonului din fața Stadionului într-o pajiște care va pune în valoare silueta Muzeului Etnografic și de Artă Populară. Pentru aceasta se vor îndepărta o serie de arbori care blochează perspectiva către acesta și către Muzeul Satului. Pajiștea va putea fi folosită liber, avînd un gazon destinat unei utilizări intense. Câmpul Tineretului va rămâne un spațiu liber cu perspective deschise. Chiar dacă au fost îndepărtati o serie de arbori si arbusti (153) pentru a deschide anumite perspective se vor planta altii noi pentru a asigura densitatea compozițională necesară(167 arbori si 100 de arbusti). Astfel numărul de arbori si arbusti îndepărtați a fost depășit de numărul de arbori si arbusti propuși.

Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare
„Am supus dezbaterii publice acest proiect încă din 2012. S-a realizat apoi proiectarea, licitaţia a fost finalizată anul trecut, iar în acest an am decis să introducem spre finanţare obiectivul. Câmpul Tineretului este o zonă foarte importantă pentru Baia Mare, pentru istoria municipiului nostru, de aceea am şi generat un proiect care păstrează integral Câmpul ca o zonă verde. Nu am acceptat nimic dintr-un proiect mai vechi, care prevedea aici restaurante, foarte multe alei din beton, fântâni şi aşa mai departe. Am considerat, împreună cu arhitecţii şi cetăţenii care au participat în 2012 şi 2013 la dezbaterile publice, că este oportun să lăsăm un spaţiu verde amplu, o adevărată câmpie, aşa cum e cunoscută ea în istorie, generând şi perspectivă istorică spre Muzeul de Etnografie”.
Află ce lucrări vor fi realizate pe Câmpul Tineretului

Locul de joacă din stânga Muzeului va fi echipat în paralel cu crearea zonei de skatepark de lângă stadion. Plantaţiile existente se vor îmbogăţi cu specii ambientale, cu 167 arbori, 100 arbusti si cca 67500 de plante floricole anuale, bianuale si perene. Vor fi create ansambluri peisagere pe „lizierele” ce marginesc pajiştea. Mobilierul urban va fi înlocuit cu unul modern, greu vandalizabil și din aceeași gamă. Schema de iluminat va fi imbogațită cu punerea în valoare a muzeului si zonelor peisagere nou create. Iluminatul general și de siguranță va fi modernizat. Este vizată includerea acestui parc intr-un circuit de spații verzi si activități de loisir începând cu zona centrală și până pe dealuri. Funcțional sunt de creat zone pentru diferitele categorii de vârstă integrate într-un design urban si peisager cât mai actual și de bună calitate. La proiectarea sistemului de iluminat s-au luat în considerare mai multi factori atat economici, funcționali cât și estetici. Astfel s-a profitat de faptul că pe teren există o rețea de corpuri de iluminat general de la care se vor folosi traseele de linii electrice și se vor prelungi pentru traseele noi propuse. Ca să profitam și pe timp de noapte de imaginea interesantă a jeturilor de apă propulsate de aspersoarele de irigare, în dreptul acestora se montează spoturi.
Câmpul Tineretului este situat central, în mijlocul municipiului Baia Mare, pe malul nordic al Săsarului, la poalele Dealului Florilor. Împreună cu Parcul Municipal formează o axă verde care leagă centrul orașului de coronamentul muntos și bine impădurit care înconjoară orașul. Locul are o istorie bogată, caracteristica principală rămânând cea de loc liber, lipsit de construcții sau obstacole, în afara cetății de unde se pot deschide perspective către munții din jur. Câmpul Tineretului este un parc foarte popular în rândul cetăţenilor. Situat central, în imediata vecinătate a Centrului Istoric și în apropierea Centrului Civic acesta atrage permanent locuitorii orașului din toate categoriile de vârstă, dar şi turiştii. Copiii din împrejurimi găsesc aici un bun spațiu de joacă, practicând curent și o serie de sporturi urbane: patinaj cu role pe aleile parcului, sporturi cu mingea pe gazonul de lângă Stadion, mini golf, ciclism, skateboarding. Lângă Stadion se află două locuri de joacă pentru copii de vârstă mică.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole