Se întâmplă la Biblioteca Județeană Baia Mare în săptămâna 29 februarie – 5 martie Reviewed by CD on . Agenda săptămânii 29 februarie - 5 martie Luni, 29 februarie ora 18, Sala de conferinţe Va avea loc proiecţia filmului „Iarna demografică”, în cadrul manifestăr Agenda săptămânii 29 februarie - 5 martie Luni, 29 februarie ora 18, Sala de conferinţe Va avea loc proiecţia filmului „Iarna demografică”, în cadrul manifestăr Rating: 0
Ești aici: Acasă » Articole Recomandate»Se întâmplă la Biblioteca Județeană Baia Mare în săptămâna 29 februarie – 5 martie

Se întâmplă la Biblioteca Județeană Baia Mare în săptămâna 29 februarie – 5 martie

Se întâmplă la Biblioteca Județeană Baia Mare în săptămâna 29 februarie – 5 martie

Agenda săptămânii 29 februarie – 5 martie

Luni, 29 februarie

ora 18, Sala de conferinţe

Va avea loc proiecţia filmului „Iarna demografică”, în cadrul manifestărilor organizate de Asociaţia Pro-Vita Baia Mare în luna martie.

Invitat: prof. dr. Bogdan Roatiş

Marţi, 1 martie

ora 16:30, Sala de conferinţe

Va avea loc seminarul şi lansarea cărţii intitulate „Ce contează ? Curajul de a-ţi schimba viaţa”, autoare: Lia Marinela Ardelean.

Sătmăreanca Lia Marinela Avram (Ardelean), orădeancă prin adopție de aproape 28 de ani, lansează Marţi, 1 Martie 2016, la Biblioteca Judeţeană “Petre Dulfu” Baia Mare, o carte inedită ieșită din tiparele unei lansări obișnuite. Inedită este combinația pe care o face autoarea cu un Seminar Motivațional în care va vorbi despre Vis și Valoare.

Prezintă:

Roxana Petronela Stavilă

Ruxandra Yosebasvili

Corina Lorinz

Miercuri, 2 martie

ora 17, Sala de conferinţe

Luna Filmelor de Pace la Baia Mare face parte din calendarul de activităţi a asociaţiilor Centre for Social Transformation şi Team for Youth Association, dedicate unei iniţiative comune de a declara anul 2016 Anul Păcii în Baia Mare.

Astfel, începând cu luna martie, cele două asociaţii din Baia Mare vor organiza în fiecare lună o serie de activităţi şi evenimente care vor culmina cu transmiterea mesajului de pace de la Baia Mare către lumea întreagă la World Peace Forum 2016, din septembrie, din Florianopolis, Brazilia. Schengen Peace Foundation, sub al cărei patronaj are loc World Peace Forum în fiecare, an începând cu 2007, este în strânsă legătură de colaborare cu cele două asociaţii din Baia Mare, dovadă stă şi ediţia din 2015 a Forumului, ediţie desfăşurată în luna mai la Baia Mare.

Programul proiecţiilor:

2 martie – Imamul si pastorul (The Imam and the Pastor) – 39 de minute, produs de FLTfilms, regizor Alan Channer, în limba engleza cu subtitrare în română. Un documentar despre reconcilierea dintre imamul Muhamad Ashafa şi pastorul James Wuye, liderii grupărilor implicate în conflictele dintre musulmanii şi creştinii din Kaduna, nordul Nigeriei, în urma cărora pastorul Wuye şi-a pierdut o mână, iar imamul Ashafa doi membri ai familiei. Este o poveste despre iertare şi totodată un studiu de caz a unor iniţiative „grass roots” de reconsolidare a unor societăţi distruse de conflict.

9 martie – O vorbă de adevăr (One word of truth, 1985) – 37 min, produs de Anglo-Nordic Production Trust, în limba română. Filmul are la bază textul scris de Alexandru Soljeniţân cu ocazia primirii premiului Nobel pentru literatură în anul 1970. Textul provoacă auditoriul să se mobilizeze în exercitarea responsabilităţilor cetăţeneşti – să lupte împotriva minciunii, a injustiţiei şi a represiunii, încă de când acestea sunt în faza incipientă şi înainte de a deveni prea puternice pentru a mai putea fi răsturnate. Pornind de la experienţa sa de deţinut politic în lagărele sovietice, îşi îndreaptă rapid atenţia spre exterior, implicându-ne pe toţi, atât pe cei care au suferit ca victime ale violenţei, cât şi pe cei care au permis ca alţii să sufere.

16 martie – Scrisoare către Wollongong (Letter to Wollongong, 2001) –– film produs de Anglo-Nordic Production Trust, de 36 minute, în limba engleză, cu subtitrare în limba română. Filmul porneşte de la povestea reală a lui Jan Palach, tânărul student ce şi-a dat foc în Piața Wenceslas din Praga, pe 16 ianuarie 1969, în semn de protest față de invazia Cehoslovaciei de către trupele sovietice, devenind astfel un simbol pentru o Cehoslovacie liberă. Personajul principal al filmului, o asistentă medicală din secţia de arşi din Praga scrie o scrisoare fratelui său, fugit de câţiva ani din ţară, şi stabilit în Australia. Scrisoarea nu ajunge să fie vreodată expediată, însă ea exprimă frământările prin care au trecut cetăţenii Cehoslovaciei în anii ce au urmat invaziei din 1968.

23 martie – Dincolo de iertare (Beyond forgiving, 2013) film documentar de 28 de minute produs de FLTfilms, regizor: Imad Karam; în limba engleză cu subtitrare în limba română. Un film despre traseul spre reconciliere dintre Letlapa Mphalele, un bărbat de culoare, ateu şi Ginn Fourie, o femeie creştină din Africa de Sud. În 1993, Letlapa, în acel moment director executiv al diviziei militare a Congresului Pan-African, a fost responsabil de ripostele armate şi atentatele ce au dus la moartea mai multor persoane printre care şi a unicei fiice a lui Ginn. Documentarul Beyond Forgiving surprinde modul în care cei doi au parcurs traseul de la ură şi durere, spre iertare şi vindecare.

Joi, 3 martie

ora 16, Salonul Artelor

Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” organizează lansarea volumelor de poezii „Al Vaserului”, de Gavril Ciuban (Vişeu de Sus). Cartea va fi prezentată de prof. dr. Terezia Filip.

Tot cu această ocazie va avea loc şi vernisajul expoziţiei de grafică şi pictură intitulată „Picături de suflet”, aparţinând artistului plastic, membru UAP, Alexandru Szabo, tot din Vişeu de Sus. Expoziţia va fi prezentată de dr. Tiberiu Alexa, critic de artă şi va putea fi admirată la Salonul Artelor în perioada 3-13 martie 2016, conform programului bibliotecii.

Comentează

© 2013 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus