Surprize-surprize şi multă nervozitate în culisele campaniei pentru şefia CJ Maramureş

În articolul „Se-ncinge tot mai tare bătălia pentru şefia CJ Maramureş!” publicat pe 27 mai a.c., v-am dat câteva detalii despre cei opt candidaţii şi am analizat un pic contextul până în acel moment.

Spuneam, printre altele, că cele mai mari şanse le au Zamfir Ciceu (USL) şi Mircea Man (PDL+UNPR), părerea mea personală fiind, la acea dată, că prima şansă totuşi o avea conservatorul Ciceu. Şi-am şi explicat atunci de ce. Însă am comentat şi despre posibilele surprize care pot apărea. Ei bine, după încă 10 zile, zău că nu mai ştiu ce să cred despre şansele fiecăruia; de exemplu, fiindcă prezidentul Man, după cum subliniam în precedentul articol, chiar şi-a folosit între timp din plin toate „cărţile”, inclusiv pe cele din mânecă!

Mai c-aş zice că, doar cu trei zile înainte de alegeri, Man pare a avea prima şansă! Nici nu e de mirare că, în urmă cu câteva luni, recte atunci când USL a anunţat că avocatul Ciceu va fi candidatul uniunii social-liberale, Man a declarat ironic că nici nu-şi putea dori un contracandidat uselist mai „bun”, mai uşor de învins adică! Şi mare adevăr grăia liderul pedelist atunci.

Zilele trecute am dat întâmplător peste nişte rânduri scrise despre candidatul-conservator-surpriză Ciceu: „Aflat mereu în căutarea adevărului, mânat de dorinţa de a-i ajuta pe cei năpăstuiţi, Zamfir Ciceu este omul care promite schimbarea în Maramureş (…)”; şi mi-a plăcut într-atât de mult încât m-a şi năpădit mila faţă de acest candidat scos din jobenul Bucureştilor, dar şi pentru cel care a scris chestia asta jenant-umoristică.

Deşi, între noi fie vorba, în primul moment m-a umflat râsul atunci când am citit „mânat de dorinţa de a-i ajuta pe cei năpăstuiţi”… dar despre asta voi povesti după alegeri, fie că Ciceu ajunge preşedinte al CJ Maramureş, fie că nu!

Apropo, tot în materialul din 27 mai a.c. vă spuneam despre un sondaj atipic de opinie de pe Facebook, pe pagina denumită Maramures, un sondaj corect, cât se poate de transparent (oricine poate vedea concret acolo cine şi cum a votat), deci absolut totul la vedere.

Dând totuşi cezarului ce-i al cezarului, şi-n urmă cu 10 zile cât şi acum cele mai multe voturi le-a obţinut şi le are şi-acum tot Zamfir Ciceu (318 voturi). Surpriză mare este însă faptul că Mircea Man este doar pe locul trei (cu 221 voturi), în timp ce al doilea este candidatul Partidului Verde, Vasile Coman (cu 223 voturi)! Este într-adevăr poate cea mai mare surpriză, mai ales în contextul în care au votat aproape 1.100 de maramureşeni (!) şi, repet, absolut totul este la vedere!

S-a şi comentat mult pe marginea acestui sondaj; mi-a plăcut teribil un comentariu absolut original care sună astfel, exact aşa: „Oricum v-a castiga Mircea Man… sa nu uitati ca se voteaza din tot judeti si cei de la tara nu au toti facebook ca sa voteze aici la voi!!! MIRCEA MAN PRESEDINTE!!!” – spunea supărat foc simpatizantul lui Man. Da, şi omul chiar a punctat un lucru foarte important, cu referire tocmai la atu-ul lui Mircea Man. Aşa şi este, trebuie s-o recunosc!

În altă ordine de idei, Vasile Coman, fost director general al companiei REMIN Baia Mare (director în 1998, timp de câteva luni), mult mai puţin cunoscut până acum opiniei publice decât Man sau Ciceu, a provocat în ultima săptămână multe discuţii, polemici aprinse şi nervi, asta în special din cauza unei înregistrări video făcută de liderii PV Maramureş!

O înregistrare oficială (de campanie electorală) de 30 de minute, gen emisiune TV, în care moderatorul de ocazie, chiar preşedintele filialei „verzilor”, a discutat cu trei persoane – cu precădere despre „mafia” din sectorul miniero-metalurgic! Mai mult, surpriza a fost participarea lui Nicolae Dicu, fost conducător al fostei Centrale a Minelor Maramureş, fost ministru secretar de stat (după 1990), care a spus câteva lucruri extrem-extrem de grave şi dure despre culisele distrugerii mineritului şi metalurgiei neferoase!

După ce înregistrarea în cauză a fost postată pe site-ul unei gazete de Maramureş, apoi pe Facebook – linkul fiind preluat şi distribuit de tot mai mulţi utilizatori facebook cunoscători ai subiectului minerit-metalurgie -, s-ar părea că această chestiune a produs „valuri” foarte mari pe multiple direcţii, în spatele uşilor bine închise, desigur, şi o mulţime de telefoane au zbârnâit pe linii politice, de presă şi chiar… economice (sau să zic chiar la nivelul unor foşti ori actuali baştani naţionali din domeniul economic?!)! Aşa că nici nu mai e cazul să spun că au fost tare surprinşi şi deranjaţi în primul rând nişte aşa-zişi mahări maramureşeni; dar şi despre astea, după alegeri.

Gheorghe Zoicaş, deputatul acum independent, e totuşi cel mai cunoscut şi cel mai mediatizat după Man şi Ciceu. El trage tare de exemplu pe subiectul cu tunelul pe sub Gutâi (şi n-o face deloc rău); una peste alta, faptul că e cunoscut, e deputat şi are experienţă l-ar putea ajuta sau, dimpotrivă, l-ar putea dezavantaja, dar e greu de anticipat.

Pamfil Cristea, candidatul PPDD, face ce face sau nu face, însă un lucru e clar: atât el cât şi reprezentanţii acestui partid se bazează în continuare, în cea mai mare măsură, doar pe euforia popular-otevistă a celor care merg pe ideea „USL=PDL=aceeaşi mizerie” (aici intrând, desigur, şi UNPR, UDMR, PRM, PNG). Cam puţin, cam foarte puţin şi fără nicio vlagă.

Ioan Babici (PRM), Gyongyike Bondi (UDMR) şi Augustin Chira (PPPS) îşi fac imagine, atât. Foarte bine, e dreptul lor constituţional. Ba mai vor şi încurca puţintel rezultatele candidaţilor cu şanse reale.
Şi-ncă ceva interesant, însă ceva ce mi-a lăsat un gust foarte amar în primul rând sub aspect profesional-jurnalistic: emisiunea electorală din 29 mai de pe Digi24 TV, realizată în direct din centrul vechi al Băii Mari.

De ce? Fiindcă unii dintre cei opt candidaţi la şefia CJ şi cei cinci pentru Primăria Baia Mare, nota bene, deci unii nici măcar n-au fost contactaţi/invitaţi de organizatori pentru acea emisiune! Urât, foarte urât şi neprofesionist… sau poate aşa trebuia să fie?! Probabil că da! Doar e perioada diversiunilor politico-mediatice de culise (se vede asta în special în mass-media maramureşeană!), iar unii sunt în stare de orice sforării şi mizerii pentru a accede în funcţii de conducere. Vedem pe 10 iunie şi-apoi analizăm din nou „ce-am avut şi ce-am pierdut”.
Peter CZOMPA

P.S.: Apropo de alegeri, de emisiunea „Alege Digi24” din Baia Mare, de rezultatele sondajului de opinie realizat de IRES şi prezentate în respectiva emisiune: e 99,99(9)% sigur că noul primar de Baia Mare va fi tot Cătălin Cherecheş („membru-simpatizant al PNL”, c-aşa declara el)! Că va câştiga cu 93% cum zicea sondajul, că va câştiga cu 69%, nu mai contează.

Interesant este însă altceva. Dincolo de faptul că pentru acea emisiune TV nu a fost realizat şi-un sondaj pentru preşedinţia CJ (oare de ce?), partea drăguţă e că la primărie USL va obţine o victorie categorică (asta fiindcă Cherecheş practic nu are contracandidaţi, candidatul PDL fiind doar de decor!), în timp ce pentru şefia CJ onor USL-ul i-a oferit pedelistului Mircea Man un contracandidat cât mai uşor de bătut… de parcă, vorba gurilor rele, USL şi PDL s-ar fi înţeles: voi Primăria, noi CJ, fără să ne punem piedici?! Sigur, „adevărul e dincolo de noi”. Uneori, poate…

ArticoleRecomandate

Lasă un comentariu

Recomandari din RubricaEditoriale