Sute de dănţăuşi au jucat la şura familei Dobrican din Groși

Cea de-a IX-a ediţie a Festivalului „Danţul la şură” a reunit ieri, 5 iunie 2017, în curtea celebrului taragotist maramureşean, Dumitru Dobrican, sute de păstrători de tradiţie îmbrăcaţi în costume populare româneşti.
Evenimentul a fost cuprins în Programul prioritar al Consiliului Judeţean Maramureş pentru anul 2017 şi este organizat de Primăria comunei Groşi şi Asociaţia „Dănţăuşii din Groşi”, cu sprijinul consiliului judeţean. Manifestarea a început cu parada portului popular, care a condus participanţii spre şura familiei Dobrican, unde ansambluri folclorice au promovat cântecul, portul şi dansul popular, specific fiecărei zone reprezentate.
În deschiderea evenimentului, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Ioan Doru Dăncuş, alături de primarul comunei Groşi, Florin Bolte, viceprimarul Gavril Ardusătan, primarul Municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş şi gazda evenimentului, Dumitru Dobrican, a adresat cuvântul de bun venit şi a felicitat organizatorii pentru modalitatea de conservare şi promovare a tradiţiilor populare, oferind continuitate acestui festival, devenit deja celebru.
„Am cel puţin trei motive de bucurie astăzi. Primul este faptul că am reuşit împreună cu colegii din consiliul judeţean să finanţăm continuitatea şi autenticitatea acestui festival, ajuns la a IX-a ediţie. Al doilea lucru care mă încântă este faptul că aceasă manifestare creşte de la o ediţie la alta, din punct de vedere calitativ, dar şi al diversificării formaţiilor artistice participante. Al treilea lucru, poate cel mai important, este faptul că văd şi simt, de fiecare dată când particip la astfel de evenimente, dorinţa oamenilor şi a celor care conduc comunităţile locale, de a se întoarce la tradiţii, la seva noastră românească. Consider că este cel mai important lucru, care ne face să credem şi să simţim că în perspectiva Centenarului Marii Uniri, ne vom uni, cel puţin, prin tradiţia şi cultura populară”, a punctat Ioan Doru Dăncuş, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Maramureş.
În continuarea evenimentului, soliştii Ana Zoicaş, Diana Zoicaş, Gabriela Ardusătan, Onişor Pop, Călin Brăteanu, Radu Ciordaş, Anamaria Cardoş şi Florin Gherman au încântat publicul prezent la eveniment prin prestanţa artistică deosebită. Pe ritmurile muzicii populare ale artiştilor mai sus menţionaţi, ansambluri folclorice din Suceava, Hunedoara, Bistra şi Groşii Ţibleşului au evoluat în faţa spectatorilor. Un moment de excepţie care îşi are originea în Ţara Oaşului a fost susţinut de artiştii Ansamblului Folcloric Naţional Transilvania.
În încheierea evenimentului, toţi participanţii care au îmbrăcat costumul popular în această zi de sărbătoare au fost invitaţi să se alăture ansamblurilor folclorice, în cadrul „Jocului reunit”, moment de uniune prin dansul popular românesc.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole