Valoarea pagubelor produse de fenomenele meteorologice periculoase în luna aprilie a fost de peste 290 mii lei

Prefectul Anton Rohian a declarat că precipitaţiile sub formă de ploaie din luna aprilie au contribuit la creşterea debitelor şi nivelurilor râurilor, însă mai ales pe cursurile mici de apă din judeţ. Cea mai mare cantitate de precipitaţii căzute s-a înregistrat la staţia hidrometrică Dragomireşti (56,9 l/mp, în interval de 24 ore).

Temperaturile pozitive, coroborate cu topirea zăpezii şi precipitaţiile anterioare au contribuit la existenţa unei cantităţi de apă în straturile de pământ. Ploile căzute, în luna aprilie, au favorizat băltirile pe terenuri, situaţie care a condus la reactivarea unor eroziuni sau au favorizat producerea alunecărilor de teren, care au afectat infrastructura, terenuri agricole sau cursuri de apă.

Fenomenele meterologice din luna trecută au produs pagube în patru unităţi administrativ-teritoriale (municipiul Baia Mare, comunele Cerneşti, Remetea Chioarului şi Vadu Izei), respectiv pe DN18B, în zona localităţilor Rohia şi Boiereni.

Torenţii şi scurgerile de pe versanţi au crescut debitelor unor văi care s-au revărsat şi spălat 38,13 km de drumuri comunale, dar şi 0,15 km de drumuri vicinale. De asemenea, a fost accentuată erodarea terasamentului drumului judeţean DJ 183, în municipiul Baia Mare. Alunecările de teren au avariat, pe o distanţă de 0,18 km structura DC11, dar şi a DN18B, pe o lungime de 0,15 km. Revărsarea apelor au afectat o suprafaţă de 1,7 ha teren necultivat.

Pentru eliminarea efectelor negative generate de condiţiile meteorologice nefavorabile au fost luate măsurile, respectiv s-au respectat procedurile prevăzute la producerea unor situaţii de urgenţă. S-a acţionat în conformitate cu planurile de apărare împotriva inundaţiilor existente la nivel fiecărui comitet local pentru situaţii de urgenţă. Prefectul de Maramureş şi membrii din cadrul grupurilor de suport tehnic al C.J.S.U. s-au deplasat în teritoriu, în zonele afectate şi au sprijinit împreună cu pompierii militari intervenţiile autorităţilor locale. Alunecările de teren au fost monitorizate, respectiv s-au efectuat lucrări de decolmatare şi de curăţare a şanţurilor, rigolelor de aluviunile transportate de torenţi, dar şi de îndepărtare a pământului surpat sau a altor materiale (lemn, pietre, stânci).

Fenomenele metorologice periculoase au produs pagube în valoare de peste 290 mii lei, la nivelul judeţului Maramureş, a precizat preşedintele C.J.S.U., prefect Anton Rohian.

Specialiştii din cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş au apreciat că este necesară continuarea şi extinderea lucrărilor de intervenţie „Amenajare râu Someş pe sectorul Ulmeni- Apateu”, dar şi amenajarea râului Lăpuş pentru apărarea împotriva inundaţiilor pe sectoarele din zona localităţilor Băiuţ, Târgu Lăpuş, Remetea Chioarului şi Lăpuşel, până la cofluenţa cu râul Someş.

Despre pagubele produse în judeţul Maramureş, datorită fenomenelor meteorologice periculoase din luna aprilie, a fost informată conducerea Ministerului Afacerilor Interne.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole