Vezi cum calculează SC Vital taxa “canal meteo”

În aria de operare a SC VITAL SA, utilizatorilor operatori economici, instituții publice și administratori ai domeniului public și privat al unităților administrativ teritoriale li se facturează serviciul de preluare/epurare ape pluviale. Acest serviciu apare înscris pe factură sub denumirea „canal meteo”.

Sistemul de canalizare, preia pe lângă apele menajere uzate și apele meteorice (precipitațiile). Împreună cu apele uzate acestea sunt transportate la Stația de epurare unde trec prin toate procesele tehnologice de epurare înainte de a ajunge în emisar. Costurile pentru toate aceste procese tehnologice sunt cuprinse în tariful facturat pentru apele meteorice.

Ordinele 88/2007 și 90/2007 ale Președintelui Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC), cap.V, art.215(1), respectiv cap.V, art.11 prevăd următoarele:

“Stabilirea cantității de apă meteorică preluată în rețeaua de canalizare se determină prin înmulțirea cantității specifice de apă meteorică comunicată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pentru luna anterioară emiterii facturii, cu suprafețele totale ale incintelor construite și neconstruite, declarate de fiecare utilizator, și cu coeficienții de scurgere recomandați de SR 1846-1:2006.”

De asemenea, art. 192 din Regulamentul de organizare și functionare a Serviciului public de alimentare cu apă potabilă și de canalizare, consolidat și armonizat pentru județul Maramureș, regulament aprobat prin Hotărârea ADI – Maramureș (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară) nr.1/2013 și Capitolul V, art. 7.3 din Contractul de furnizare/prestare a serviciului de alimentare cu apă și de canalizare (conținut în Anexa 1 din documentul juridic înainte amintit) prevăd formula de calcul pentru determinarea cantității de apă meteorică facturată și anume:
Qp= S • Ø • Ip
unde:
Qp – cantitatea de apă meteorică preluată de reţeaua de canalizare
S – suprafaţa totală construită şi neconstruită dovedită de utilizator
Ø – coeficient echivalent de scurgere care ţine seama şi de intensitatea ploii
Ip – cantitatea de precipitaţii lunar comunicată de ANM

Coeficienţii echivalenţi de scurgere care ţin cont şi de durata ploii, pe categorii de utilizatori, sunt:
0,60 pentru utilizatori – operatori economici şi instituţii publice
0,45 pentru utilizatori care administrează domeniul public şi privat al unităţilor
administrativ teritoriale”

Cantitatea de precipitații comunicată de Centrul Meteorologic Regional Transilvania, pentru luna aprilie 2013, a fost:
77,1 l/mp – Stația meteorologică județeană Baia Mare
74,0 l/mp – Stația meteorologică Sighetu Marmației

Cantitatea lunară de precipitații, transmisă de ANM și folosită la calculul taxei meteo se poate consulta pe site-ul: www.vitalmm.ro, pe prima pagină la secțiunea “Informații utile”/ Precipitații ANM.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole