13 donatori de organe în 2018 la Spitalul Judeţean Baia Mare, zeci de vieţi salvate

În cursul anului 2018, în cadrul Spitalului Județean de Urgență “Dr. Constantin Opriș” Baia Mare au avut loc prelevări de organe de la 13 donatori în moarte cerebrală.
Potrivit medicului coordonator al Programului de Transplant, dr. Stoicovici Adriana, medic primar ATI, s-au prelevat următoarele organe: rinichi 26; ficat 11; plămân 3; cord 2; os, tesut 1; piele 1; cornee 1.

Criteriile de diagnostic pentru confirmarea morții cerebrale presupun mai multe investigații de specialitate. Examinările se repetă la un interal de 6 ore, acest interval crescând în funcție de vârsta pacientului (cu cât vârsta este mai mică, cu atât intervalul de timp între cele două examinări este mai mare).
Activitatea de prelevare și transplant se realizează în scop exclusiv terapeutic. ”Prelevarea de organe, țesuturi și celule de origine umană si transplantul acestora se realizează exclusiv în scop terapeutic și în mod gratuit, fără foloase materiale. Există o mare preocupare pentru donarea de organe, deoarece sunt persoane a căror unică șansă la viață este transplantul, iar un singur donator poate salva chiar 5 vieți. Astfel că, la nivelul Spitalului Județean de Urgență din Baia Mare există echipe medicale pregătite pentru aceste activități”, a declarat dr. Vasile Pop, managerul interimar al unității medicale.

Spitalul Județean de Urgență Dr. Constantin Opriș din Baia Mare este acreditat pentru activitatea de prelevare de organe. La nivelul unității medicale, conform legislației, există un coordonator intra-spitalicesc de transplant, dr. Stoicovici Adriana, medic șef secție ATI și un Key Donation Person (KDP) – dr. Mureșan Andrei, medic primar ATI. Înlocuitorii acestora sunt dr. Bărbuș Victor – medic specialist ATI, respectiv dr. Șerban Felicia-medic primar ATI.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole