Municipiul Sighetu Marmației va găzdui o serie de evenimente culturale organizate cu ocazia comemorării victimelor holocaustului din Maramureș.
Programul va cuprinde serviciu religios, expoziții legate de cultura iudaică, un spectacol muzical și o proiecție de film în aer liber. În cadrul unui simpozion organizat pe tema holocaustului și a deportării se vor prezenta mărturii ale supraviețuitorilor și fiii acestora, filme documentare și un concurs de eseuri.
,,Această comemorare este un act de recunoaștere a evreilor maramureșeni și nu numai, evrei care au fost odată vecinii, prietenii noștri. Prin evenimentele propuse pentru luna Mai 2014 încercăm să aducem mai aproape de cultura iudaică întreaga comunitate locală și în special tânăra generație pentru a marca un moment din istorie și a face un pas înainte în lupta împotriva prejudecăților și a rasismului” – este mesajul Primarului Municipiului Sighetu Marmației – Ovidiu Gheorghe Nemeș.
Au fost adresate invitații către Ambasada Israelului și Statelor Unite ale Americii precum și organizațiilor evreiești din țară și străinătate. La mesajul transmis de primarul Municipiului Sighetu Marmației comunităților de evrei sigheteni din străinătate au răspuns anunțându-și participarea peste 150 de persoane din Israel, SUA, Australia, Canada și Europa.
Evenimentul se va desfășura astfel:
17 mai
ora 20:30 proiecție de film în aer liber;
18 mai
ora 9:30 comemorare religioasă la Monumentul Holocaustului din Sighetu Marmației,
10:30 inaugurarea expoziției de fotografie Familii evreiești din Maramureș – Sala Transist a Primăriei Municipiului Sighetu Marmației,
11:30 inaugurarea expoziției Holocaustul în Nordul Transilvaniei – noua sală de expoziție din cadrul Muzeului Culturii Evreiești din Maramureș – Casa Muzeu Elie Wiesel, 16:30 Muzeul satului Maramureșean – inaugurarea casei Drimer din Bârsana (casă evreiască tradițională din sec. al XIX-lea),
20:00 concert de muzică evreiască-centrul istoric al orașului; 19 mai ora 10:00-Simpozion și concurs de eseuri pe tematica holocaustului și a deportării.
Următoarele organizații și-au anunțat colaborarea pentru marcarea acestui eveniment: Federația Comunităților Evreiești din România, INSHR-EW, Asociația Judaica-Cluj Napoca, Muzeul Holocaustului – Șimleul Silvaniei, Asociația Tikva – Oradea, Limmud FSU, Claims Conference SUA, Elie Wiesel Foundation for Humanity-SUA.
foto: sighet.ro