Stimaţi colegi, doamnelor şi domnilor deputaţi,
Recentele măsuri ale Guvernului luate din perspectiva construcţiei bugetului de stat pentru anul 2014 nu sunt, din păcate, îmbucurătoare pentru românul de rând, cel care câştigă acum un salariu insuficient raportat la cheltuielile lunare. Deşi au fost anunţate cu surle şi trâmbiţe majorarea pensiilor cu indicele ratei inflaţiei, creşterea în două tranşe a salariului minim pe economie şi posibilitatea scăderii contribuţiilor aferente CAS nu pot contrabalansa celelalte măsuri luate de guvernarea USL, care sunt dezarmante pentru români. Din raportul privind situaţia macroeconomică elaborat de Guvern anterior proiectului legii bugetului de stat rezultă, fără echivoc, că nici anul viitor populaţia României nu va scăpa de criză, nu o va duce mai bine, nu vom asista la o creştere economică care să susţină majorarea nivelului de trai şi a calităţii vieţii de zi cu zi.
Vreau să mă refer astăzi doar la trei măsuri anunţate de onor Guvernul Ponta, care nu au cum să contribuie la niciun fel de progres pentru români. O primă decizie este chiar hilară, mă refer la majorarea alocaţiei pentru copii, care vor fi indexate cu rata inflaţiei, astfel încât se aşteaptă o creştere a cuantumului acestora cu „enorma” sumă cuprinsă între 1,8 şi 8 (opt) lei! Este incredibil cum acest guvern nu are deloc grijă de generaţiile viitoare! Copiii românilor vor primi 43,8 lei în loc de 42 de lei în prezent, în condiţiile în care aceste alocaţii nu au crescut în ultimii şase ani, Ministerul Muncii a dat înapoi jumătate de miliard de lei la buget, şi, colac peste pupăză, costurile cu întreţinerea unui deţinut au ajuns la 2.397 lei lunar…
O altă decizie obţinută de Guvern în urma negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional este majorarea salarială cuprinsă de 10% pentru profesorii debutanţi şi bursa specială ce se va acorda, până la proba contrarie, medicilor rezidenţi. Evident, nici această creştere nu va fi sustenabilă şi nu se va vedea în buzunarele românilor, necesităţile lunare ale medicilor şi profesorilor, aidoma celor ale copiilor, fiind de câteva ori mai mari în raport cu firimiturile de bani mărunţi aruncaţi acum de Guvern.
O a treia decizie care va afecta grav coşul zilnic al oamenilor este creşterea accizelor pentru carburanţi cu 20%, de la 1 ianuarie 2014, efect direct al introducerii accizei de 7 eurocenţi per litru. Astfel, accizele la benzină se vor majora cu 19,6%, iar cele pentru motorină vor fi mai mari cu 20,9%, preţul carburanţilor din România urmând să ajungă astfel între cele mai mari din ţările europene. Şi mai năucitoare este justificarea acestei accize suplimentare de 7 eurocenți pentru fiecare litru de carburant, aceea de a aduna sumele necesare în vederea realizării proiectelor de infrastructură rutieră. Nu are nici un rost să mai amintesc situaţia actuală a şoselelor din România, de starea dezastruoasă a Drumului Naţional 18 Baia Mare – Iacobeni, sau de faptul că, de când a preluat guvernarea, USL nu a reuşit să termine nicio porţiune din autostrăzile deja începute…
Ce se întâmplă în acest timp în România este jalnic! Pensionarii continuă să fie batjocoriţi de stat, unii dintre ei supravieţuind la limita vieţii cu pensii de 200-300 de lei, o sumă imposibil de gestionat pentru a trăi de la o lună la alta. În opinia mea, nu ar trebui să existe nici o pensie în România mai mică de 500 de lei, şi aceasta nefiind în măsură să-i facă pe bieţii pensionari să scape de flagelul nemilos al sărăciei.
În acelaşi timp, situaţia din spitalele româneşti a depăşit orice închipuire! Oricum traumatizaţi de bolile de care suferă, românii nu au cum să fie trataţi omeneşte şi în spirit european dacă ajung pe paturile spitalelor. Ei sunt nevoiţi să scoată din buzunarele sărăcite cel puţin 50-100 de lei la fiecare internare, şi uneori chiar mult mai mult, pentru a-şi asigura medicamentele, sume care ar fi trebuit să fie suportate integral de stat, după ce oamenii au cotizat la sănătate zeci de ani!
Degradarea morală şi socială a societăţii româneşti şi a instituţiilor statului din ultimii ani atinge, din nefericire, şi sfera politică. Ce face în acest timp onor coaliţia de la guvernare, cocoţată pe o majoritate parlamentară aproape dictatorială? Se ocupă cu nimicuri, cu proiecte fără sens, de genul legii descentralizării, pe care Puterea îşi asumă răspunderea din nou fără o dezbatere reală parlamentară, sau cu înfiinţarea unei comisii parlamentare care să verifice de ce şi-a luat fiica preşedintelui nu ştiu ce teren! Prin astfel de tertipuri politico-mediatice, guvernarea încearcă, de fapt, să abată atenţia românilor de bună credinţă – care, chiar dacă i-au votat sau nu acum sunt sătui de ei -, de la adevăratele şi realele probleme ale oamenilor din această ţară, minţiţi şi batjocoriţi în cel mai nesimţit hal în schimbul încrederii acordare USL la alegerile de anul trecut. Cu alte cuvinte, ce-i lipseşte chelului (românului): tichia de mărgăritar!
Deputat de Maramureş, 19 noiembrie 2013
NUŢU FONTA