Vezi rezultatele evaluării anuale a activității jandarmilor maramureșeni

Azi., începând cu ora 10.00, la sediul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „Pintea Viteazul” Maramureş, a avut loc bilanţul activităţilor.
La activitate au luat parte domnul Anton Rohian, prefect al judeţului Maramureş şi domnul Zamfir Ciceu, preşedinte al Consiliului Judeţean Maramureş. De asemenea au luat parte comandanţii şi şefii instituţiilor din segmentul ordine, siguranţă publică şi securitate naţională şi alţi colaboratori apropiaţi din judeţul Maramureş.
Activitatea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Maramureş în anul 2013 a urmărit îndeplinirea atribuţiilor şi misiunilor conferite de actele normative în vigoare cu resurselor aflate la dispoziţie şi adaptării structurii organizatorice la cerinţele factorilor decizionali, ca răspuns la modificările şi frământările sociale declanşate în prima parte a anului.
Reprezentantul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, domnul general de brigadă Romanică Adrian a reiterat faptul că Inspectoratul de Jandarmi Judeţean „Pintea Viteazul” Maramureş se situeaza pe poziţii fruntaşe în ceea ce priveşte aportul adus la combaterea infractionalităţii prin numărul mare infracţiuni constatate.

Ordine şi siguranţa publică
În perioada evaluată, activitatea desfăşurată de către structurile de ordine publică ale inspectoratului s-a materializat în executarea a 7.154 misiuni specifice cu un efective total de 28.792 jandarmi.

Asigurarea şi restabilirea ordinii publice
Pentru asigurarea unui climat de normalitate cu ocazia desfăşurării unor manifestări şi adunări cu public numeros, în perioada de referinţă au fost executate 332 misiuni. Cele mai semnificative au fost executate cu ocazia manifestărilor prilejuite de competiţia sportivă automobilistică „Romanian Baja”, Hora la Prislop, Tânjaua de pe Mara, „Sărbătoarea Castanelor” în municipiul Baia Mare precum şi meciurile internaţionale susţinute de H.C. Municipal Baia Mare în barajul de calificare şi grupele Ligii Campionilor. Asigurarea unei reacţii imediate şi oportune în situaţii deosebite a constituit o direcţie de acţiune importantă a structurilor de ordine publică ale inspectoratului, executându-se 495 acţiuni de restabilire a ordinii publice, care au constat în intervenţia pentru aplanarea unor conflicte în 94 situaţii, 367 intervenţii la alte solicitări şi 34 intervenţii de salvare-evacuare a unor persoane care au suferit accidente sau s-au aflat în dificultate în zona montană.
Pe timpul executării misiunilor de asigurare şi acţiunilor de intervenţie au fost obţinute următoarele rezultate: 163 fapte de natură penală constatate, 175 făptuitori depistaţi, 397 sancţiuni contravenţionale aplicate, din care 118 avertismente scrise şi 279 amenzi, în valoare totală de 79.915 lei şi bunuri ridicate în vederea confiscării.

Menţinerea ordinii publice
În conformitate cu prevederile Ordinului M.A.I. nr. 60/2010 privind organizarea şi executarea activităţilor de menţinere a ordinii şi siguranţei publice s-au executat 4.700 misiuni de menţinere a ordinii publice, fie independent de către structurile montane, fie în sistem mixt în sprijinul poliţiei pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale şi creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor cu un total de 19.173 jandarmi.
Posturile de jandarmi montane au executat 989 misiuni de menţinere însemnând 1.888 patrule independente în staţiunile montane Borşa, Mogoşa – Şuior, Izvoare şi Cavnic, cu un total de 3.874 jandarmi, desfăşurând activităţi de informare, îndrumare a turiştilor, de prevenire a producerii accidentelor pe traseele turistice adiacente şi în zona locurilor de agrement, dar şi 35 acţiuni de salvare a persoanelor accidentate sau aflate în dificultate în zona muntoasă, acordând primul ajutor sau sprijin unui număr de 58 persoane care au suferit accidente ori s-au aflat în dificultate în zonele montane.
Pentru perfecţionarea personalului care încadrează aceste structuri, s-au desfăşurat activităţi de pregătire complexe şi demonstrative în cadrul proiectului „O zi pentru siguranţă pe pârtie”, la care au participat şi personal din cadrul compartimentului prevenire şi combatere a faptelor antisociale, în cooperare/colaborare cu Instituţia Prefectului Maramureş, formaţiuni salvamont, efective S.M.U.R.D. şi administratorii pârtiilor. Totodată în luna august s-a organizat o tabără de pregătire pe durata a 2 zile, în zona Munţilor Gutîi – Cheile Tătarului, în scopul dezvoltării capacităţilor de intervenţie şi evacuare.
Inspectoratul a participat la menţinerea ordinii publice constituind 8.341 patrule mixte, din care 7.033 în mediul urban şi 1.308 în mediul rural. De asemenea, au fost executate 1.860 patrule independente cu un efectiv de 6.382 jandarmi. În ce priveşte creşterea siguranţei în zona instituţiilor de învăţământ preuniversitar, au fost desfăşurate 90 de acţiuni comune cu 569 jandarmi.
Pe timpul executării misiunilor de menţinere a ordinii publice s-au constatat 311 fapte de natură penală din care 83 în acţiuni independente cu 328 făptuitori, 4.723 sancţiuni contravenţionale aplicate, în valoare totală de 913.021 lei şi au fost ridicate bunuri în vederea confiscării în valoare de 8.080 lei.

Prevenirea şi combaterea faptelor antisociale
Structurile operative au întocmit şi predat organelor competente 233 dosare cu actele de constatare pentru cele 275 fapte penale cu 282 autori, rezultând o creştere de 31% faţă de perioada similară a anului 2012.
În dispozitivele mixte organizate cadrele inspectoratului au participat la constatarea a 238 fapte de natură penală cu 255 autori iar prin activităţile specifice executate, au fost reţinuţi şi predaţi organelor competente, 2 urmăriţi.
În această perioadă au fost luate în evidenţă un număr de 5761 sancţiuni contravenţionale din care au fost achitate 296 sancţiuni în valoare de 15.008 lei, reprezentând 5,13%. Un aspect pozitiv este faptul că nu au fost înregistrate procese verbale anulate din oficiu sau de către instanţele de judecată.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole