Raport de evaluare a activităţii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş în 2013

În judeţul Maramureş organizarea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a fost stabilită prin Ordinul Prefectului nr. 24/25.02.2013. Componenţa CJSU a fost modificată ori de câte ori au apărut schimbări în conducerea instituţiilor cu atribuţii în gestionarea situaţiilor de urgenţă.
Sub conducerea prefectului, în anul 2013 Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit în 2 şedinţe ordinare şi 9 şedinţe extraordinare.
În cadrul acestora au fost adoptate 9 hotărâri, fiind stabilite măsuri, sarcini şi termene precise pentru fiecare şef de Grup Suport Tehnic cu atribuţii în domeniu.
Tematica şedinţelor a fost următoarea:
• Activarea Planului judeţean de prevenire a deceselor prin hipotermie;
• Stabilirea măsurilor preventive necesare gestionării fenomenelor meteorlogice specifice sezonului de iarnă;
• Măsuri necesare pentru îndepărtarea în condiţii de siguranţă a stâncii aflate în pericol de prăbuşire, situate pe strada Montana – Baia Sprie;
• Intervenţia cu material exploziv pe DN 18 B, km 56, pe relaţia Rohia-judeţul Maramureş – Măgoaja-judeţul Cluj, unde se înregistrau căderi de blocuri de piatră de pe versanţi;
• Prezentarea Manualului Prefectului şi a Manualului Primarului pentru managementul situaţiilor de urgenţă în caz de inundaţii şi secetă hidrologică;
• Organizarea Exerciţiului de simulare pentru verificarea fluxului informaţional pe râurile Iza şi Vişeu;
• Verificarea stării tehnice a lucrărilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor;
• Aprobarea Planului de măsuri pentru diminuarea potenţialelor efecte negative ale caniculei şi secetei pe teritoriul judeţului Maramureş;
• Gestionarea incendiului de pădure din zona Bloaja;
• Aprobarea Planului de măsuri pentru sezonul rece;
• Organizarea exerciţiului Activitatea CJSU pe linia realizării managementului situaţiilor de urgenţă produse de un seism;
• Aprobarea Planului de activităţi al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă pe anul 2014;
• Activarea Comandamentului Operaţional Judeţean Maramureş pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomenele meteo periculoase specifice iernii şi asigurarea comunicării publice, la nivelul judeţului, pe principiul „vocii unice”;

Direcţiile de acţiune ale Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă au vizat atât PREVENIREA SITUAŢIILOR DE URGENŢĂ, cât şi GESTIONAREA acestora.
I. Dintre ACTIVITĂŢILE PREVENTIVE amintim:
– Punerea în aplicare a actelor normative apărute în anul 2013 pe linia gestionării situaţiilor de urgenţă;
– Pentru prevenirea şi limitarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice, la dispeceratul I.S.U. s-au primit 63 mesaje de atenţionare/avertizare COD GALBEN, 1 mesaj COD PORTOCALIU şi 40 informări meteorologice.
Prin Centrul Operaţional al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, în anul 2013 s-au transmis către comitetele locale şi agenţii economici care prin specificul activităţii constituie factori de risc potenţial generatori de situaţii de urgenţă, precum şi către membrii Comitetului Judeţean 25.920 mesaje de avertizare hidrometeorologică;
– Transmiterea către comitetele locale a măsurilor ce se impun, în cazul instituirii codului galben sau portocaliu;
– Asigurarea permanenţei la primării;
– Inventarierea locuinţelor modulare repartizate judeţului Maramureş în urma inundaţiilor din luna iulie 2008;
– Executarea controalelor mixte, în teritoriu, pentru verificarea modului de salubrizare a cursurilor de apă din judeţ;
– Întocmirea Planurilor locale de apărare împotriva inundaţiilor, fenomenelor meteorologice periculoase, accidentelor la construcţiile hidrotehnice şi poluări accidentale 2013 – 2017
– Exerciţii de alarmare publică şi de intervenţie în caz de inundaţii şi accidente sau poluări cu substanţe periculoase (25 – la localităţi, 22 – la operatori economici);
– Controale la localităţi;
– Convocări, instructaje şi instruiri ale preşedinţilor CLSU, şefilor Centrelor operative, şefilor SVSU;
– Monitorizarea viabilităţii drumurilor în sezonul rece;
– Centralizarea stocurilor de materiale şi a tehnicii specifice acţiunilor de deszăpezire;
– Informarea preventivă a populaţiei cu privire la interdicţiile utilizării focului deschis la arderea de mirişti şi vegetaţie uscată, precum şi la conducerea preventivă pe timpul sezonului rece;
– Actualizarea planurilor de intervenţie la nivelul judeţului Maramureş:
– Întocmirea Planului de măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate la nivelul Comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă şi eficientizarea colaborării între CLSU şi CJSU;
– Participarea membrilor CJSU la exerciţii, aplicaţii şi alte activităţi de pregătire.
– 1 exerciţiu tactic de cooperare cu forţe şi mijloace în teren – „Activitatea CJSU Maramureş pe linia realizării managementului unor situaţii de urgenţă produse de un seism” – exerciţiu desfăşurat la Colegiul Tehnic de transporturi auto Baia Sprie.
– 1 exerciţiu de simulare pentru „Verificarea fluxului informaţional pe râurile Iza şi Vişeu”.

II. În ce priveşte GESTIONAREA SITUAŢIILOR DE URGENŢĂ, trebuie menţionat faptul că la producerea evenimentelor au fost alarmate Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă, s-a instituit permanenţa la primării şi, la nevoie, echipe de specialişti din cadrul Comitetului Judeţean şi al Grupurilor de Suport Tehnic s-au deplasat în teren în vederea gestionării şi monitorizării situaţiei;
Tipurile de risc care au generat situaţii de urgenţă pe teritoriul judeţului Maramureş în anul 2013 au fost următoarele:

INUNDAŢII ŞI FENOMENE HIDROMETEOROLOGICE PERICULOASE
În lunile martie, aprilie, mai-iunie, iulie şi septembrie s-au înregistrat inundaţii care au afectat 17 unităţi administrativ-teritoriale (7 oraşe: Baia Mare, Dragomireşti, Seini, Şomcuta Mare, Tăuţii Măgherăuş, Târgu Lăpuş, Ulmeni, şi 10 comune: Bistra, Cerneşti, Cicîrlău, Coaş, Copalnic Mănăştur, Dumbrăviţa, Ocna Şugatag, Remetea Chioarului, Satulung, Vadu Izei).
Au fost transmise Ministerului Afacerilor Interne 5 Rapoarte de sinteză privind apărarea împotriva inundaţiilor, fenomenelor meteorologice periculoase, accidentelor la construcţiile hidrotehnice şi poluări accidentale din judeţul Maramureş, valoarea totală a pagubelor fiind de 5.686.900 lei.
ALUNECĂRI DE TEREN
În anul 2013 s-au produs/reactivat alunecări de teren în 12 unităţi administrativ-teritoriale (Baia Mare, Şomcuta Mare-Vălenii Şomcutei, Ulmeni, Vişeu de Sus, Băiuţ, Bistra, Boiu Mare, Budeşti, Cerneşti, Coaş, Ocna Şugatag, Vadu Izei).
Specialişti din comitetul judeţean s-au deplasat în teren şi au întocmit Procese-verbale de constatare prin care s-au consemnat pericolele care pot apărea în urma reactivării alunecărilor de teren menţionate. S-a recomandat realizarea unor studii geotehnice în vederea cunoaşterii cauzei producerii acestor fenomene şi pentru luarea măsurilor de remediere şi împiedicare a extinderii lor. Reprezentanţii comitetelor locale supraveghează şi semnalează dacă aceste fenomene se accentuează.
POLUĂRI ACCIDENTALE
• În luna aprilie a fost înregistrată o poluare a râului Băiţa cu ape de mină din galeria Câmpurele. Impactul generat de acest eveniment asupra calităţii apelor a avut un caracter limitat, nu au fost efectate folosinţe de apă din aval, nu s-a produs mortalitate piscicolă şi nu a avut efect transfrontalier.
SECETĂ ŞI CANICULĂ
• În perioadele de secetă, prin intermediul ISU Maramureş s-au efectuat 118 transporturi de apă menajeră în localităţile afectate. Cele mai multe s-au înregistrat în Şomcuta Mare (50), Baia Mare (20), Vişeu de Sus (15), Sighetu Marmaţiei şi Vadu Izei, câte 11.
INCENDII DE PĂDURE ŞI DE VEGETAŢIE USCATĂ
• În luna mai, în zona Vîrfului Pleşca din localitatea Mara, a izbucnit un incendiu de vegetaţie uscată care a afectat o suprafaţă de cca. 150 ha vegetaţie uscată şi lăstăriş.
• La sfârşitul lunii iulie, în zona cătunului Bloaja a izbucnit un incendiu de litieră în pădurea de conifere aparţinând Ocolului Silvic Târgu Lăpuş. Suprafaţa incendiată a fost de 5 ha. Intervenţia a fost îngreunată de terenul accidentat şi înclinat, inaccesibil autospecialelor de stingere a incendiilor, respectiv vântul puternic. S-a acţionat cu forţe de la ISU Maramureş, IJJ Maramureş, Ocolul Silvic Târgu Lăpuş şi Comitetul Local Cerneşti.
• În luna august au avut loc 2 incendii de pădure în apropierea oraşului Borşa. Primul a izbucnit în zona Secu, iar pe parcursul celor 7 zile în care s-a manifestat incendiul au fost afectate 400 ha de vegetaţie uscată şi litieră în pădure. Al doilea incendiu, izbucnit în zona Emeric, a afectat 14 ha de pădure de răşinoase, vegetaţie şi păşune alpină şi a durat 5 zile. Trebuie reţinută complexitatea celor două intervenţii şi resursele mobilizate pentru stingerea incendiilor: cadre de la inspectoratele pentru situaţii de urgenţă Maramureş, Suceava, Bistriţa Năsăud, Satu Mare, Cluj, Inspectoratul de Jandarmi Maramureş, Poliţia de Frontieră Vişeu de Sus, Direcţia Silvică Maramureş şi Ocoalele Silvice Borşa şi Vişeu de Sus.
• În ce priveşte intervenţiile de stingere a incendiilor la vegetaţia uscată, cele mai multe au avut loc în Baia Mare (32), Borşa (17) şi Vişeu de Sus (15).
PRĂBUŞIRI DE CONSTRUCŢII
• În luna august s-a prăbuşit un planşeu din beton al unei anexe dezafectate aparţinând Minei 11 Iunie din satul Nistru – Tăuţii Măgherăuş. În urma prăbuşirii un tânăr de 15 ani şi-a pierdut viaţa.
EPIZOOTII
• În anul 2013 s-au manifestat următoarele boli: anemia infecţioasă ecvină, tuberculoza bovină, salmoneloza zoonotică aviară şi rabia.
În scopul stabilirii despăgubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale şi a lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor, comisiile de evaluare constituite prin ordin al prefectului au rezolvat 186 de cazuri.
NINSORI ABUNDENTE, VISCOL
Pe parcursul sezonului rece s-a acţionat pentru:
• Monitorizarea căilor rutiere; Dirijarea circulaţiei rutiere şi închiderea unor căi de comunicaţie; Remedierea defecţiunilor apărute la reţeaua electrică, gaze şi utilităţi; Asigurarea asistenţei medicale;
Trebuie subliniat faptul că în perioada manifestării tuturor situaţiilor de urgenţă s-a constatat o bună comunicare cu mass-media locală. Evenimentele produse de fenomenele meteorologice periculoase, intervenţiile şi măsurile dispuse de Comitetul Judeţean în vederea eliminării efectelor negative au fost difuzate opiniei publice prin intermediul a 128 comunicate de presă în mass-media audiovizuală şi presa scrisă.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole