Cu ocazia aniversării a 1883 de ani de la prima atestare documentară a Roşiei Montane, organizatorii Campaniei “Salvaţi Roşia Montană” invită cetățenii, în data de 6 februarie 2014, la Ziua Roşiei Montane Baia Mare, eveniment dedicat patrimoniului cultural şi natural existent în cea mai veche localitate minieră din România.
Acțiunea va avea loc la Biblioteca Judeţeană “Petre Dulfu” Baia Mare (bd. Independenţei, nr. 4 B), începând cu ora 16.00, în sala de conferințe.
Ziua Roşiei Montane Baia Mare propune publicului un program constând în proiecţia filmului documentar „Roşia Montană – Un loc pe marginea prăpastiei” şi o serie de scurtmetraje legate de problemele iscate de proiectul companiei Roşia Montană Gold Corporation.
Participanții pot să mai vadă o expoziţie fotografică care prezintă patrimoniul cultural al Roşiei Montane. Aceasta este deschisă în holul bibliotecii, în perioada 5-7 februarie.
Ziua Roșiei Montane Baia Mare face parte dintr-o serie de evenimente similare ce au loc în peste 20 de orașe din țară și străinătate. Aflat la cea de-a patra ediţie, evenimentul reprezintă un prilej pentru a promova patrimoniul cultural şi natural excepţional pe care Roşia Montană îl adăposteşte şi pentru a accentua necesitatea conservării şi punerii în valoare a acestor vestigii, demne de includerea în Patrimoniul Mondial UNESCO.
Roşia Montană este cea mai veche localitate minieră din România, fiind atestată documentar de nu mai puţin de 1883 de ani. Alburnus Maior, numele latin al Roşiei Montane, apare pentru prima dată menţionat în tabliţa cerată nr. XVIII, datată 6 februarie 131. Tăbliţele cerate, găsite în galeriile sale subterane în secolul XIX reprezintă unul dintre izvoarele principale ale Dreptului Roman internaţional.
La Roşia Montană se află unul dintre cele mai importante locuri istorice ale României care păstrează vestigii excepţionale atestând evoluția exploatărilor miniere într‐un interval de timp excepţional – 2 000 de ani – din perioadă pre‐romană până în epocă contemporană: şapte kilometri de galerii romane, peste 80 de kilometri de galerii medievale şi de epocă modernă, un târg minier păstrat exemplar încă din perioadă preindustrială sau lucrări hidrotehnice.
Mulţumim frumos pentru buna colaborare!