Preasfintitul Iustin Sigheteanul s-a nascut la 23 iunie 1961, în comuna Rozavlea, judetul Maramures, din parinti crestini ortodocsi Stefan si Maria Hodea. În 1976 a cunoscut viata monahala de la Manastirea „Sf. Ana” Rohia, unde a intrat ca frate de manastire în 1978. În acelas an a fost admis la Seminarul Teologic din Craiova, de unde în 1979 s-a transferat la Seminarul Teologic din Cluj Napoca pe care l-a absolvit în 1983. A fost hirotonit diacon în 1983, iar în 1984 preot celib pe seama manastirii Rohia de catre PS Justinian Maramureseanul pe atunci Episcop Vicar al Clujului. În 1985 a depus voturile monahale, primind numele Iustin, având ca nas de calugarie pe Preasfintitul Justinian Chira. În 1988, Arhiepiscopul Teofil al Clujului si PS Justinian i-au încredintat conducerea provizorie a Manastirii „Sfânta Ana” Rohia, iar în ianuarie 1989 a fost numit staret. În 1992 este licentiat al Facultatii de Teologie „Andrei Saguna” din Sibiu. În 1990 a fost distins protosinghel, iar în 1993 a fost ridicat la rangul de arhimandrit.
În 1994, în 22 martie, la propunerea PS Justinian, Sinodul Permanent îl propune pe staretul arhimandrit Iustin Hodea Sfântului Sinod spre a fi ales Arhiereu-vicar pe seama Eparhiei Maramuresului si Satmarului. În Duminica a cincea a Marelui Post, 17 aprilie 1994, este hirotonit episcop la Manastirea Rohia de un sobor de ierarhi, în frunte cu mitropolitul Antonie Plamadeala al Ardealului, alaturi de PS Justinian Chira, chiriarhul locului, IPS Bartolomeu al Clujului, PS Andrei al Alba Iuliei, PS Calinic al Argesului, PS Ioan al Oradiei, PS Emilian Birdas Aradeanul. De atunci si pâna în prezent slujeste Biserica Ortodoxa Româna în aceasta demnitate alaturi de I. P.S. Arhiepiscop Justinian.
În anul 2006 a fost admis la doctorat in cadrul Universitatii „Babes Bolyai” din Cluj Napoca, Facultatea de Teologie Ortodoxa, la catedra de Studii Biblice, având conducator de doctorat pe Pr. prof. univ. dr. Stelian Tofana. În 25 noiembrie 2011 a sustinut lucrarea cu titlul: „Personalitatea Sf. Ioan Botezatorul între marturie si mesianism iudaic în descrierea evangheliilor si a traditiei necrestine”, primind titlul de Doctor în Teologie cu mentiunea “Magna cum Laude”
De-a lungul celor 20 de ani de arhierie Preasfintitul Iustin a sfintit si resfintit multe biserici a pus pietre de temelie pentru biserici noi, a hirotonit sute de preoti si diaconi. Din 1999 a preluat lucrarile la noua Catedrala Episcopala, iar în 2003 a fost data în folosinta biserica de la primul nivel. Face parte din Comisia pentru doctrina, viata monahala si misiune sociala a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Percheziții în Baia Mare și Târgu Lăpuș
Astăzi, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Maramureș, sub coordonarea...
Deschide