Lună de lună, pensionarii sunt nevoiţi să recurgă la fondurile Casei de Ajutor Reciproc pentru a putea face faţă cheltuielilor curente. Ei spun că banii le sunt necesari fie pentru a putea să-şi asigure hrana până la pensie, fie pentru a putea suporta costurile mari legate de medicaţia pe care trebuie să o folosească pentru ameliorarea stării lor de sănătate. Mai sunt însă şi cazuri în care pensionarii trebuie să-şi întreţină copiii fără loc de muncă.
„Fiica noastră a terminat facultatea şi masteratul şi nu a reuşit să se angajeze în profilul absolvit. Suntem nevoiţi să o ajutăm până va găsi un serviciu. Nu mi-aş dori să fiu din nou tânăr cu problemele care sunt acum. Nu credeam că voi ajunge să trăiesc şi astfel de vremuri”, a spus unul din clienţii Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Baia Mare.
În aceste condiţii, nu e de mirare că de la an la an, sumele solicitate de membrii CARP sunt tot mai mari. „Membrii noştri au început să se orienteze tot mai mult înspre împrumuturi mari de 9.000 de lei, chiar 10.000 de lei. Aceasta, chiar dacă pentru a beneficia de sume mari trebuie să vină cu trei giranţi, din care doi să aibă venituri de cel puţin 1.000 de lei pe lună”, a informat Ioan Trif, preşedintele CARP Baia Mare.
În primele cinci luni ale anului, organizaţia non-profit a vârstnicilor băimăreni a acordat aproape 1.700 de împrumuturi, iar valoarea sumelor solicitate a fost de 2.900.000 lei.
Comparativ cu situaţia de acum un an, atât numărul solicitanţilor de împrumuturi acordate cât şi sumele cerute au fost mai mari. Împrumuturile au crescut valoric cu peste 10% în decurs de un an.
Ioan Trif a mai spus că aproape jumătate dintre clienţii care au bătut la uşa acestei organizaţii au solicitat, sub formă de împrumut, sume destul de consistente bani, între 2.500 şi 10.000 de lei.
Gabriela MARE