Președinta PMP Elena Udrea a acordat un interviu pentru Transilvania-tv.ro în care răspunde acuzațiilor că i-ar fi sabotat candidatura lui Cristian Diaconescu și lansează la rându-i, acuzații la adresa unor politicieni precum Monica Macovei sau Mihai Răzvan Ungureanu.
Transilvania-tv.ro: Spuneați în câteva rânduri, că PMP va susține candidatul Dreptei oricare va fi el, în măsură să-l învingă în turul doi pe Victor Ponta! Mențineți această declarație în condițiile în care, iată, PMP este atacat adesea de reprezentanți ai dreptei?
Elena Udrea: Dreapta unită nu există fără PMP, la fel cum nu există fără Traian Băsescu. Cât priveşte atacurile din zona PNL – PDL, ele sunt rezultatul unor frustrări personale ale celor care conduc cele două partide. Din păcate, constat că după USL, a apărut o nouă construcţie – ACL – care se defineşte ca fiind împotriva Preşedintelui. Eu cred că toate aceste atacuri venite dinspre PNL şi PDL sunt puternic contraproductive pentru candidatul lor, care, fără voturile lui Traian Băsescu, nu va putea nici în visurile cele mai frumoase ale lui Vasile Blaga sau Klaus Iohannis să-l bată pe Victor Ponta. Argumentul lor că pot să-l atace pe Preşedinte şi să obţină voturile acestuia doar pentru că oamenii nu-l vor pe Ponta este greşit, pentru că există şi opţiunea absenteismului la urne. Riscul pentru cei de la ACL este ca, în eventualitatea în care candidatul PMP nu ar intra în turul II, noi să ne declarăm împotriva lui Victor Ponta şi, totuşi, ei să nu ia aceste voturi. Cred că toţi politicienii trebuie să înţeleagă că voturile românilor nu pot fi mutate ca nişte saci de cartofi dintr-o parte în alta după cum vor unii sau alţii. Se prea poate ca electoratul nostru să fie nemulţumit de atacurile acestea repetate.
Transilvania-tv.ro: Credeți că dl Iohannis va rămâne până la final candidatul ACL?
Elena Udrea: Da! Dacă nu mă înşel, data limită pentru depunerea semnăturilor este 15 septembrie. Mai mult, cu greu s-au armonizat punctele de vedere în interiorul PNL şi PDL. Deci, nu cred că îşi mai scot acum hangerele de la brâu pentru a se lupta din nou. Pe de altă parte, nu exclud varianta ca nemulţumiţii, cei daţi la o parte, să-şi încerce norocul pe cont propriu. Mă gândesc la Antonescu, MRU sau Cătălin Predoiu. Monica Macovei a deschis deja balul în acest sens.
Transilvania-tv.ro: Europarlamentara PD-L Monica Macovei, și-a anunțat intenția de a candida la prezidențiale. Cum vedeți această candidatură? Unii spun că este benefică deoarece aduce la urne electorat care altfel n-ar veni la vot, alții, din contră, susțin că nu face decât să fărâmițeze electoratul dreptei.
Elena Udrea: Nu pot să nu mă gândesc că avem de-a face cu o înşelătorie din partea doamnei Macovei de vreme ce aceasta a obţinut (cu doar două luni în urmă) un post de europarlamentar pe listele PDL. Corect ar fi fost – idee pe care eu i-am sugerat-o încă de când eram în PDL (în toamna – iarna anului trecut) să candideze independentă la europarlamentare. Sincer, nu cred în şansele doamnei Macovei de a obţine foarte multe voturi la aceste alegeri, pentru că nu va reuşi să obţină susţinerea lui Traian Băsescu. Monica Macovei l-a trădat pe Preşedinte, a fost până deunăzi alături de Vasile Blaga – nu cred că „băsiştii adevăraţi” ar putea să meargă pe mâna domniei sale în detrimentul candidatului pe care şeful statului îl va susţine.
Transilvania-tv.ro: Apropos de fărâmițarea electoratului. În ultima perioadă a apărut și ideea unei candidaturi a domnului Geoană care ar fărâmița și electoratul din zona de stânga. Credeți într-o asemenea ipoteză?
Elena Udrea: Mircea Geoană este un perdant politic. N-a reuşit în 2009 să atragă votul oamenilor când era candidatul oficial al PSD şi avea toate televiziunile în spate, mă îndoiesc că are vreo şansă acum. Cred că intenţia sa de a candida este doar o chestiune de negociere ca să-l păstreze Victor Viorel în postura de Înalt Reprezentant al Guvernului şi să rămână astfel în casa de la RA-APPS în care locuieşte de 10 în buricul Bucureştiului.
Transilvania-tv.ro: Revenind la doamna Macovei, se spune că domnia sa, s-a îndepărtat de tabăra președintelui Traian Băsescu din cauza relației tensionate pe care o are cu dvs. Ne puteți spune de unde a apărut această tensiune?
Elena Udrea: Eu vreau să fie foarte clar: sunt un om liber, acţionez numai din convingere şi având credinţa că lucrurile pe care le fac, îmbunătăţesc viaţa românilor. Nu sunt frustrată şi nu am nicio problemă cu Monica Macovei. Din păcate însă, aceasta l-a trădat pe Preşedinte, preferând să rămână alături de Vasile Blaga, într-un partid anti-Băsescu. A mers pe varianta aceasta pentru a obţine un loc „călduţ” la Bruxelles, remunerat foarte bine, necrezând cu adevărat că PMP poate să fie validat la alegerile pentru Parlamentul European. Monica Macovei a refuzat acest nou proiect politic şi încearcă acum să se prezinte drept ceva ce nu este: omul principial care luptă pentru statul de drept deşi încă este într-un partid care s-a asociat cu PNL-ul care a participat la lovitura de stat din vara lui 2012.
Transilvania-tv.ro: Cum vedeți șansele în cursa prezidențială ale domnului Diaconescu? Garantați sută la sută că la momentul depunerii candidaturii domnia sa va rămâne reprezentantul PMP în competiția pentru Cotroceni?
Elena Udrea: Eu sunt cea care l-a propus pe Cristian Diaconescu şi vă pot spune că este cea mai bună opţiune pentru funcţia prezidenţială din toată pleiada de candidaţi vehiculaţi în acest moment. Dincolo de chestiunile de politică externă, pe care le stăpâneşte la perfecţie, Cristian Diaconescu ştie foarte bine Administraţia Prezidenţială. Deci, a doua zi după învestirea în funcţie ar putea să ocupe foarte bine haina Preşedintelui. Nu ar avea nevoie de pregătire la locul de muncă. Pe de altă parte, din păcate, lucrurile nu merg foarte bine din punct de vedere al tracţiunii electorale sau a vizibilităţii mediatice. Motiv pentru care sunt colegi din PMP care consideră că ar trebui să existe o schimbare de candidat. Iată de ce marţi, pe 19 august, Consiliul Naţional al PMP se va reuni pentru a decide, în mod democratic, prin vot, cine este prezidenţiabilul partidului.
Transilvania-tv.ro: Ați fost acuzată că în loc să susțineți candidatura dlui Diaconescu vă faceți propria campanie. Cum răspundeți?
Elena Udrea: E o greşeală care rezultă fie dintr-o informare deficitară, fie din rea-intenţie. Eu sunt cea care l-a propus pe Cristian Diaconescu şi mi-am asumat responsabilitatea pentru domnia sa în faţa partidului. Deci, sunt prima care şi-ar dori un succes al domniei sale. Pe de altă parte, dacă asta ar fi soluţia mai bună pentru partid (unii colegi au spus asta) şi mi s-ar cere (unii colegi au făcut-o deja), nu aş fugi de această responsabilitate. Aşa cum am spus mereu, sunt încrezătoare că oricând şi oriunde l-aş putea învinge pe Victor Ponta într-o bătălie pentru Preşedinţia României.
Transilvania-tv.ro: Dacă PMP câștigă alegerile, pe cine vedeți premier? Pe Elena Udrea sau pe Traian Băsescu?
Elena Udrea: Glumind puţin, ambele sunt opţiuni viabile şi cred foarte bune pentru România. Într-un moment în care copilotul Victor Viorel Ponta a condus România în stâlpul numit recesiune economică, oricare dintre cele două variante de Prim-ministru de care vorbiţi ar fi capabilă să scoată ţara din criză. Eu am dovedit competenţă în mandatul de ministru, iar Traian Băsescu are o experienţă uriaşă în fruntea ţării şi s-ar descurca extraordinar. Eu, dacă aş ajunge Preşedinte, cu siguranţă l-aş propune.
Transilvania-tv.ro: Sunteți cunoscută drept o persoană apropiată de președinte. În această calitate, dar și în cea de președinte PMP, ne puteți spune dacă îl vedeți pe dl Băsescu luându-vă locul în fruntea partidului după ce-și va încheia mandatul?
Elena Udrea: PMP este „partidul băsiştilor” şi suntem convinşi că în acest partid se va simţi ca acasă. Întotdeauna va fi primit cu braţele deschise şi va fi respectat ca părintele spiritual al acestei formaţiuni. Indiferent ce decizie va lua domnia sa, o vom respecta şi îl vom susţine. Cred însă că nu îşi doreşte conducerea partidului, ci să fie ca un îndrumător sau învăţător pentru cei din PMP – chiar Preşedintele a spus că este nevoie să vină din spate o nouă generaţie de politicieni.
Transilvania-tv.ro: Tot în legătură cu domnul președinte, am dori să vă întrebăm despre o recentă declarație a domniei sale, cea în care spunea că intenționează să-i „dezbrace” de secrete pe candidații la prezidențiale. Care dintre ei ar trebui să se teamă mai tare, în opinia dvs?
Elena Udrea: Traian Băsescu este, cu siguranţă, cel mai informat politician din România. Dintr-o asemenea perspectivă, demersul domniei sale de a-i arăta pe candidaţii la prezidenţiale în toată goliciunea lor morală – pentru că avem de-a face cu mulţi farseuri şi impostori – este corectă şi necesară. Eu cred că este de datoria Preşedintelui în funcţie să-i informeze pe români care le sunt opţiunile pentru ca aceştia să aleagă în cunoştinţă de cauză.
Transilvania-tv.ro: Deputatul de Vrancea, Florin Secară a demisionat vineri din Partidul Mișcarea Populară. V-a anunțat în prealabil intenția dumnealui? Ce credeți că l-a mânat spre această încetare a colaborării cu PMP? Îl vedeți în viitorul apropiat să țintească spre alt partid?
Elena Udrea: Îmi pare rău de fiecare membru al PMP care renunţă la această calitate şi se orientează către alte zări. În egală măsură, ştiu însă că nu toţi sunt capabili să fie parte integrantă a singurului partid care face Opoziţie faţă de Guvernul Ponta în acest moment. Vă asigur însă că, la fiecare om care renunţă la calitatea de membru de partid, sunt cel puţin 1.000 de alţi români care se alătură PMP. Suntem singurul partid din România care şi-a sporit zestrea de membri în ultima jumătate de ani. Suntem singurul partid din România care atrage către el oameni care nu au mai făcut politică până acum.
Transilvania-tv.ro: Foștii membri PMP, Teodor Baconschi și Adrian Papahagi, au părăsit formațiunea pe care o conduceți, în urmă cu ceva vreme. La acel moment, dl Papahagi declara pentru PaginadePolitică.ro că a demisionat din cauza conducerii actuale a PMP. Ce anume credeți de fapt, că i-a nemulțumit pe ambii demisionari?
Elena Udrea: Nu vreau să comentez cazuri individuale, dar constatarea mea este că proiectele personale ale unor colegi nu au putut fi îndeplinite în cadrul proiectului general al PMP. Îmi pare rău pentru fiecare coleg în parte care pleacă din partid, dar vă asigur că nu este vina mea că Adrian Papahagi a pierdut alegerile în faţa profesorului Ştefan Vlaston la alegerile din PMP, la fel cum regret că Teodor Baconschi nu a obţinut postul de europarlamentar pe care îl dorea. Atacurile la adresa mea au devenit deja o chestiune de uzanţă politică în rândurile tuturor, semn că sunt unii care se uită prea mult la Antena3. Oricum, nu mă veţi auzi vreodată că le întorc cu aceeaşi monedă.
Transilvania-tv.ro: Dacă ar exista membri ai altor formațiuni politice care doresc să se alăture PMP, ce condiții ar trebui să întrunească aceștia? Pentru cine este deschisă ușa PMP și pentru cine nu?
Elena Udrea: PMP este partidul celor care susţin proiectul lui Traian Băsescu pentru România, care înseamnă stat de drept, independenţa Justiţiei, depolitizarea instituţiilor statului şi politici publice care să aducă bunăstare românilor. Toţi cei care împărtăşesc aceste principii şi valori, care vor să facă politică altfel, în interesul cetăţenilor şi nu al clientelei de partid, toţi cei care se opun sistemul baronilor locali care a pus stăpânire pe România sunt bineveniţi în cadrul Partidului Mişcarea Populară.
Transilvania-tv.ro: Tot mai mulți politicieni din PNL și mai nou din PC, se înscriu în partidul care a luat de curând ființă, PLR condus de Călin Popescu Tăriceanu. Ce șanse vedeți să aibă partidul, dar, mai ales dl Tăriceanu la prezidențiale? Credeți în ipoteza cooptării acestuia la guvernare?
Elena Udrea: Partidul lui Tăriceanu este un aspirator de traseişti politici care vor la guvernare, care nu sunt capabili să se lupte în Opoziţie pentru crezurile şi valorile pe care le-au purtat la butonieră în diversele campanii electorale. Un astfel de partid este atractiv pentru politicienii fără caracter, care vor să perpetueze un sistem politic, iar Victor Ponta şi PSD iubesc trădătorii care li se alătură. Dintr-o asemenea perspectivă, creditez proiectul PLR ca având şanse să genereze o structură politică masivă, care poate să obţină succese organizatorice moderate – poate chiar din toamna acestui an. În ceea ce-l priveşte pe Tăriceanu însuşi, el nu este altceva decât un om care adună voturi pentru PSD şi Victor Ponta. Scopul său este să rupă de la PNL – şi reuşeşte, pentru că Iohannis este absent şi puţin credibil – şi să transfere către Dottore în turul II. Cred însă că succesul său se va învârti în jurul pragului electoral.
Transilvania-tv.ro: Dl Mihai Răzvan Ungureanu v-a atacat public de câteva ori, n-ați întârziat să-i răspundeți. Cu președintele Traian Băsescu a procedat la fel. În noiembrie anul trecut, se punea în discuție fuziunea PMP cu FC, iar dumnealui să fie prezidențiabilul. De unde până unde s-a născut acest „război” și cine considerați că l-a declanșat?
Elena Udrea: MRU este un sinecurist. Toate funcţiile pe care le-a obţinut au fost prin numire. Atitudinea de acum continuă această tradiţie – practic, el se gudură pe lângă Vasile Blaga pentru a obţine un os. Şi pare că-i reuşeşte: a fost desemnat prim-vicepreşedinte al PDL, partid care s-a topit însă în PNL, şi va fi probabil inclusiv în formula de guvern a ACL. Atacurile la mine şi la Preşedinte au fost doar ritualul pentru a avea acces la aceste funcţii actuale sau virtuale. Şi e trist pentru că, un politician tânăr fiind, a adoptat metehnele înaintaşilor săi.
Transilvania-tv.ro: Apropos de dl Ungureanu. Dl președinte Băsescu spunea recent că a fost o eroare numirea sa în fruntea Guvernului venind direct de la conducerea SIE. Președintele aprecia în context la faptul că directorul SRI, George Maior, n-ar trebui să vizeze funcții politice în momentul de față. Dvs în schimb, ați făcut aprecieri cu privire la o candidatură a dlui Maior. Este o diferență de vederi între dvs și președinte?
Elena Udrea: Cred în continuare că George Maior, aşa cum îl cunosc eu ca un om echilibrat şi care are în vedere interesul naţional, ar putea fi un foarte bun Preşedinte al României. Sunt convinsă însă, în acest moment, că nu se pune problema unei candidaturi din partea domniei sale – de altfel, a şi spus public că nu are o asemenea intenţie. Deci, a dezvolta această pistă de discuţie poate fi de prisos.
Transilvania-tv.ro: Se vorbește de scenariul post-electoral al venirii dlui Maior în fruntea Guvernului în cazul în care dl Ponta ar ajunge la Cotroceni. Cum vedeți o astfel de posibilitate? Este ea mai bună decât altele pe care le-ar putea oferi PSD?
Elena Udrea: Eu nu cred că Victor Ponta va ajunge Preşedintele României şi, implicit, nu va fi în situaţia de a propune un Prim-ministru. Presupunând, prin absurd, că acest lucru, totuşi, s-ar întâmpla, mă îndoiesc că George Maior ar fi propunerea sa – directorul SRI este un om prea serios, care nu cadrează deloc cu stilul acesta bombastic şi tabloidal al lui Victor Viorel. Personal, faţă de celelalte opţiuni ale PSD, Dan Şova şi Liviu Dragnea, George Maior este la ani lumină în faţă: pentru orice funcţie publică numită.
Transilvania-tv.ro: Vom încheia cu recenta condamnare a lui Dan Voiculescu. Mulți politicieni și-au spus părerea cu privire la acest eveniment. Chiar și presa internațională a avut reacții imediate. Dvs ce credeți despre acest eveniment? Va schimba el scena politică? Vedeți o repoziționare a Antenei3 în raport cu dl Ponta să spunem? Va continua Dan Voiculescu războiul cu președintele – și implicit cu dvs și PMP – de dincolo de gratii?
Elena Udrea: Nu vreau să comentez deciziile Justiţiei. Implicit, nu vreau să discut prea mult nici măcar despre condamnarea lui Dan Voiculescu. Singura observaţie pe care o fac este că această decizie în cazul lui Voiculescu a dovedit că adversarul politic cel mai aprig pe care l-am avut – care a aruncat milioane de euro ca să distrugă imaginea mea şi a Preşedintelui – este un securist care i-a furat pe români şi un infractor de joasă speţă. Pentru mine, personal, este o consolare, pentru că s-a dovedit că am avut dreptate în toţi aceşti 10 ani în care am fost „tocată” zi şi noapte de trustul de presă al acestui individ. Toţi candidaţii la Preşedinţie ar trebui să semneze o hârtie în care îşi iau angajamentul că nu-l vor graţia pe Dan Voiculescu şi nici nu vor semna o lege de graţiere sau amnistie care să-l scape mai devreme pe acesta. Riscul cel mare este ca – în turul II al prezidenţialelor – să avem doi oameni pe care Dan Voiculescu i-a promovat în politică: Victor Ponta (pus Premier de acesta) şi Klaus Iohannis, cel care a fost inventat la Grivco în 2009.
Polițist maramureșean condamnat definitiv pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată
La data de 06.12.2023, Curtea de Apel Cluj a condamnat definitiv...
Deschide