Asociaţia Pentru Educaţie şi Siguranţă Rutieră, în parteneriat cu Patriarhia Română, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Tineretului şi Sportului, Centrul de Transfuzie Sanguină Baia Mare, Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş şi Asociaţia APPCE, a iniţiat şi derulează în zilele ce urmează, în municipiul Baia Mare, campania „Şi tu poţi salva o viaţă!”, campanie ce are ca scop principal creşterea numărului donatorilor de sânge, prin educarea civică a elevilor care frecventează cursurile unităţilor de învăţământ liceale.
Timp de două zile, în perioada 1-2 octombrie 2014, reprezentanţi ai echipei de proiect vor dezbate împreună cu elevii, părinţii, cadrele didactice, autorităţi locale şi judeţene, una dintre marile probleme cu care se confruntă unităţile spitaliceşti din judeţul Maramureş, precum şi spitalele din toată ţara, şi anume lipsa de sânge!
Campania „Şi tu poţi salva o viaţă!” îşi propune conştientizarea şi informarea corectă a elevilor din clasele terminale ale liceelor (ca viitori donatori) cu privire la importanţa actului de donare, despre ceea ce înseamnă procedura de donare de sânge, avantajele acestei proceduri, iar în subsidiar, transformarea rudelor acestora în potenţiali donatori, reuşind astfel o responsabilizare socială, creşterea numărului de donatori şi fidelizarea lor, astfel încât sistemul medical să nu sufere blocaje asemănătoare celor din ultimii ani cauzate de numărul redus de donatori în anumite perioade ale anului calendaristic.
In Baia Mare, startul campaniei noastre se dă miercuri, începând cu ora 10.00, la Biblioteca Judeţeană “Petre Dulfu”. Dezbaterile cu elevii sunt programate la ora 11.00, la Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai”, la ora 13.00, la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, iar la ora 15.00 este programată promovarea campaniei în centrul oraşului. Acţiunile continuă joi cu elevii Colegiului Tehnic „George Bariţiu” (ora 9.00), ai Liceului de Artă la ora 11.00, iar la ora 13.00 cu cei ai Colegiului Naţional „Vasile Lucaciu”.
De ce am ales salvarea vieţilor prin donarea de sânge? Pentru că, în România, sub 2% din populaţie donează sânge în condiţiile în care un singur bolnav de leucemie are nevoie de patru donatori! Şi este un singur exemplu!
Numeroase alte afecţiuni implică necesitatea transfuziei de sânge donat de oameni ca noi cu un singur scop: salvarea de vieţi omeneşti! Poate fi un copil, un părinte, un prieten apropiat, care are nevoie necondiţionat de acest dar pentru a supravieţui!
Obiectivele urmărite prin derularea acestei campanii sunt:
– Atingerea unui număr minim de donatori pe zi de cca. 100 de persoane;
– Informarea publicului în privinţa donării de sânge – beneficii, riscuri, ajutor, sănătate continuă;
– Dezvoltarea acţiunii de voluntariat, a muncii în echipă, instruirea voluntarilor de către echipe de specialişti;
– Crearea unei atmosfere plăcute şi relaxante pentru donatori prin oferirea de facilităţi şi sprijin permanent;
– Armonizarea cu programul naţional pentru o extindere serioasă a campaniei la nivel teritorial;
– Deschidere spre parteneriate cu instituţii publice, mediul privat, presă, interesate să contribuie la acţiunile noastre
Asociaţia pentru Educaţie şi Siguranţă Rutieră derulează în fiecare an o serie de proiecte având ca parteneri instituţii publice centrale şi locale, precum şi parteneri externi.
“Şi tu poţi salva o viaţă!” reprezintă un proiect ambiţios al AESR având ca partener principal Institutul de Hematologie Transfuzională, proiect pe care ne-am propus să-l derulăm în judeţele Timiş, Hunedoara, Arad, Bihor, Sălaj, Maramureş, Mureş, Sibiu, Galaţi, Ilfov şi, bineînţeles, în Bucureşti. Putem spune că reuşim astfel organizarea unei campanii la nivel naţional, bineînţeles cu sprijinul voluntarilor şi al sponsorilor.
Acest act de ajutor este un dar fără preţ oferit persoanelor în nevoie, un dar pentru noi înşine ca oameni, o binecuvântare pentru capacitatea noastră de înţelegere şi sănătatea pe care o deţinem, un sentiment de bucurie şi recunoştinţă din partea celor care acceptă un dar în tăcere!