Un eveniment deosebit, poate chiar nițel atipic, a avut loc în după-amiaza zilei de 4 decembrie a.c., în Sala Computeen a Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” din Baia Mare: simpozionul cu tema „Importanţa sănătăţii mediului pentru sănătatea noastră”, organizat de Asociaţia „Euroarmonia”, în colaborare cu Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului şi cu participarea prof. Camelia Silvia Duță, reprezentanta Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş. Organizatorul principal al evenimentului a fost Emilia Bura (vezi foto), respectiv asociația „Euroarmonia”. Doamna Bura a evidenţiat în primul rând importanţa deosebită a selectării, reciclării şi compostării deşeurilor, aspect asupra căruia ea încearcă de câțiva ani buni să atragă atenția autorităților și a opiniei publice. În acest sens, Emilia Bura a prezentat și a propus proiectul „Zero Waste” (Zero Deşeuri) ca alternativă la incinerarea deşeurilor, proces care are inconveniente majore prin noxele foarte toxice pe care le produce (cea mai periculoasă fiind dioxina), dovedite prin experienţa nefericită a altor state printre care Marea Britanie, Franţa, Islanda şi SUA, exemple care au fost arătate prin proiecţia parţială a filmului documentar „Trashed” („Îngunoiat”), un lungmetraj de referinţă în domeniu.
În pofida eforturilor necesare implementării proiectului menționat, Ghidul Zero Waste Municipalităţi propune soluţii viabile pentru o politică verde a deşeurilor în România, având ca model de reuşită localităţile San Francisco (SUA), Vrhnika (Slovenia), Capannori (Italia) şi Argentona (Spania), dar – atenţie! – şi Târgu Lăpuş din Maramureș! –, care toate se apropie foarte mult de dezideratul reciclării şi compostării integrale, dovedindu-se astfel că nu este defel o utopie, ci într-adevăr o posibilitate reală şi demnă de urmat.
Reprezentantul Episcopiei, preot dr. Cristian Ştefan (vezi foto), consilier parohial, a vorbit despre necesitatea ca omul să protejeze Creaţia prin gestionarea corectă şi echilibrată a resurselor, respectând natura şi mediul în care vieţuieşte, fiindcă de sănătatea trupească depinde şi sănătatea sufletească şi, desigur, viceversa. Un alt invitat special, Alexandru Ciolan (vezi foto), membru în Liga Distributistă Română „IonMihalache” din Bucureşti, a ţinut o interesantă prelegere în care a subliniat faptul că o societate normală ar trebui să imite modelul naturii şi să nu producă aproape deloc deşeuri. De asemenea, el a vorbit, colateral cu tema principală a simpozionului, și despre importanţa reintroducerii sistemului distributist în agricultură (şi nu numai), sub formă de cooperative private, așa cum au existat şi în perioada interbelică, în vremurile când România era supranumită „grânarul Europei”. Alexandru Ciolan a profitat de invitaţie şi a adus câteva exemplare dintr-o culegere de texte distributiste intitulată „A treia forţă. Economia libertăţii. Renaşterea României profunde” – editori John Chrysostom Médaille şi Ovidiu Hurduzeu.
Cei aproximativ 50 de participanţi au aflat din informaţiile prezentate la eveniment de ce Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor, sistem care se vrea implementat în comuna Fărcaşa (Maramureș), nu este de dorit şi ce consecinţe grave ar putea avea amplasarea mega-depozitului de gunoi (aşa-zis ecologic) în imediata proximitate a caselor şi a păşunilor din zonă, pe un teren fertil şi propice cultivării pomilor fructiferi şi practicării apiculturii.
De asemenea, s-a discutat puțin și pe foarte controversata temă a obținerii gazelor de șist prin metoda fracturării hidraulice, respectiv despre terenurile deja concesionate în toată țara. Desigur, aici era vorba în primul rând de impactul asupra mediului.
În altă ordine de idei, regretabilă a fost absenţa totală a oficialităţilor din administraţia municipală şi judeţeană – absolut nimeni de la Primăria Baia Mare, CL Baia Mare, Prefectură sau CJ Maramureș, dar şi a celor de la Garda de Mediu Maramureş (comisar şef Ioan Ştrempel) şi de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Maramureş (director Alexandru Cosma), nota bene, instituţii care au fost invitate oficial, toate, dar iată că degeaba! Dar parcă mai miră pe cineva dezinteresul, ignoranța și aroganța autorităților atunci când vine vorba de problemele de protejare a mediului?! Tocmai în acest context merită apreciate eforturile depuse de organizatori, mai ales în contextul în care chestiunea viitorului depozit ecologic de la Fărcașa a fost și încă a rămas un subiect extrem de controversat. Adică un caz cu mult prea multe neclarități și ”secrete” care poate în realitate ascund, de fapt, incompetența și lipsa de viziune ori inclusiv anumite sforării de culise la nivelul autorităților locale. Sau, poate, toate la un loc.
Gabriel STAN / Peter-Vasile CZOMPA (FOTO: Corina ȘANDOR MARTIN – Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” Baia Mare)
felicitari GABRIEL STAN !
Sărut mâna, doamna Rodica! Meritele şi mulţumirile i se cuvin, cel puţin în aceeaşi măsură, prietenului şi mentorului meu în ale scrisului de tip gazetăresc Peter Vasile Czompa. De asemenea, vă mulţumim şi vă felicităm şi noi, la rândul nostru, că ne citiţi şi că ne sprijiniţi atât pe noi, cât şi demersurile civice pentru îndreptarea derapajelor de la adevărata democraţie şi de la statul de drept.
De ce credeti dv. ca nimeni(asa cum spuneti) nu a dat curs invitatiei de a participa la acea manifestare
– Stiti de ce?
-Nu?
Va spun eu!
Pentru ca Bura Emilia nu este o persoana cu care sa se poata discuta civilizat,nu este o persoana responsabila fiind cunoscuta de toata comunitatea din care face parte ca fiind cu mintea ratacita.Chiar daca uneori mai are si momente de luciditate nu poate fi credibila in intentie pentru ca ea uraste pe toata lumea care nu-i impartaseste opiniile.
A venit si la noi la Scoala cu o invitatie transmisa prin intermediului Inspectoratului insa,desi tema discutie era una interesanta si responsabila,can am vazut cine este organizatorul am zis „pas”! Niciodata n-o sa fie bagata in seama acesta femeie pentru ca tot ce atinge se usuca.Aviz si altora!
Stimată doamnă profesor, o cunoaştem pe doamna Emilia Bura suficient de bine încât să fim în măsură să apreciem ca lăudabil efortul ei de a salva ecosistemul comunităţii, fiind o ferventă luptătoare împotriva tuturor formelor de distrugere a mediului şi a patrimoniului cultural, precum şi a oligarhiei corporatiste care ne ameninţă întreprinzătorii şi producătorii autohtoni de produse ecologice, sănătoase. E adevărat că stilul ei este unul dezlânat şi de o coerenţă nu tocmai redutabilă, dar intenţiile ei sunt de bună credinţă şi departe de a confirma afirmaţia dvs., de-a dreptul jignitoare, că ar fi cu mintea rătăcită. De urât vă asigur că urăşte doar pe cei care sunt duşmanii mediului şi ai sănătăţii şi bunăstării noastre. V-aş ruga să daţi exemple dintre cele pe care le-a atins doamna Bura şi s-au uscat, aşa ca să ştim şi noi, fiindcă să dăm cu barda, sub anonimat, ne este facil!
Multumesc mult Gabriel, dupa patru ani de cosmar si nedreptate la Farcasa, as AVEA MOTIVE SERIOASE SA FIU CU MINTEA RATACITA. Problema mafiei locale e ca nu au reusit acest lucru, si faptul ca ma discrediteaza in acest fel e dovada sigura ca deranjez foarte mult. Problema lor e ca sunt documentata dar ei sunt atat de indobitociti ca nu vor sa stie argumentele impotriva acestei investitii in comuna Farcasa. Eu nu urasc oamenii, urasc prostia, minciuna, hotia, inselatoria, manipularea. EU FAC CE FAC DIN DRAGOSTE FATA DE LOCUL UNDE AM COPILARIT, DIN DRAGOSTE FATA DE FRUMUSETE SI PURITATE, DIN SENTIMENTUL DATORIEI IMPLINITE FATA DE VIITOR.Afirmatia anonimului nu e adevarata, nu sunt vazuta asa in comunitatea mea cum ma descrie anonimul, ci asa vor ei sa fiu vazuta. Dovada ca la alegerile din 2012 cand am candidat independent pentru un loc de consilier, am primit mai multe voturi decat unele partide. Nu ma deranjeaza afirmatia anonimului Gabriel, ma doare putin faptul cum ma vezi tu. Eu ma vad ca ma balbai din cauza emotilor, nu sunt jurnalist, nu sunt filolog, nu ma pot exprima intodeauna cum mi-as dori, dar sentimentul revoltei fata de ceea ce se intampla la Farcasa si alte sentimente sunt sub controlul meu, (chiar si ura si iubirea), iar cetatenii isi vor da sema cat de curand cat de ratacita sunt eu si cat de rataciti sunt cei de la conducera comunei si judetului. Si totusi revolta e un sentiment normal cand iti sunt incalcate drepturile, asa ca e posibil sa-i dau curs in viitorul apropiat. Deasupra a toate in aceasta situatie ma rog Bunului Dumnezeu sa raman eu in amintirea comunitatii mele cu mintea ratacita, deci sa nu se faca depozitul de gunoi ca daca se face e sigur, se va dovedi ca cei cu mintea ratacita sunt ei ! Iubesc atat de mult comuna mea, incat as primi acest lucru ca pe cel mai mare dar ! SARBATORI FERICITE TUTUROR ! MULTUMESC ANONIMULUI CA PRIN AFIRMATIILE LUI M-A FACUT MAI PUTERNICA !