Cea mai performantă sală de operaţie din Maramureş a fost inaugurată vineri 19 decembrie la Spitalul Judeţean de Urgenţă ”Constantin Opriş” din Baia Mare. Cu o valoare ce depăşeşte 300.000 de Euro, încăperea nu are geamuri, este închisă ermetic, are în dotare aparate de ultimă generaţie iar intrarea se face prin uşă dotată cu senzor de recunoaştere a palmei. În acest fel riscul infecţiilor cu microbi de afară este aproape zero. În astfel de condiţii comparabile cu cele mai moderne din lume în domeniu, vor opera de anul viitor cei doi neurochirurgi ai judeţului, Vasile POP şi Gheorghe BUDULAN. Înainte de a fi dată în folosinţă, sala a fost ”colindată” tocmai de către Ştefan HRUŞCĂ.
Triplă sărbătoare în Secţia Neurochirurgie
Inaugurarea sălii este cea mai mare realizare pentru cei doi neurochirurgi, eveniment ce a coincis cu operaţia numărul 10.000 de când lucrează în echipă, mai precis din anul 1994. În cei 20 de ani ce mai lungă şi complicată operaţie a fost pe creier şi a durat patru ore iar cea mai scurtă a fost cronometrată la 10 minute şi 12 secunde iar intervenţia chirurgicală a fost făcută pe coloană (hernie de disc). A treia sărbătoare a fost una de suflet, în adevăratul spirit al Crăciunului. Marele colindător al Maramureşului Ştefan HRUŞCĂ a trecut pragul sălii de operaţie şi a felicitat corpul medical şi conducerea spitalului pentru felul în care i-a fost tratat tatăl acum o lună de zile în secţia ATI.
Vineri, 19 decembrie, mananagerul Spitalului Județean, Sorina PINTEA, alături de directorul medical, chirurgul Vasile Pop și șeful Secției de neurochirurgie, Gheorghe Budulan au inaugurat noua sală de operație.
Dr. Gheorghe BUDULAN – şef secţie Neurochirurgie
”Îmi amintesc şi acum prima operaţie făcută în spital în anul 1989…Atunci împărţeam aceeaşi sală cu doctorul IONESCU, celebrul chirurg plastician. Dezavantajele de a nu avea propria sală de operaţii sunt multe, dar cel mai neplăcut este atunci când intervine o urgenţă şi trebuie să stai la rând până când se termină operaţia colegului. După prima operaţie, făcută imediat ce am ajuns în spital directorul de atunci Dr. C-tin OPRIŞ a întrebat cine a făcut-o, uitând că în spital există neurochirurg. Este prima amintire legată de operaţii în spitalul din Baia Mare. Abia din anul 2009 am operat singuri doar în sala noastră cu dr. Vasile POP în sala din secţia ATI. Condiţiile s-au schimbat mult însă o parte din instrumentarul propriu cu care am venit în spital îl mai folosesc şi acum!”
Dr. Vasile POP- neurochirurg, dir. medical SJU
”Moşul ne-a adus cele mai frumoase cadouri în acest an. Să poţi opera într-o sală construită şi utilată după ultimele standarde europene de sănătate este visul oricărui chirurg. Datorăm acest lucru şi domnului Francesco TASOLA, patronul firmei Italsofa, care ne-a sponzorizat cu 136.000 de Euro în ultimii trei ani. Am început meseria de neurochirurg în anul 1994 în echipă cu doctorul BUDULAN iar de atunci am ajuns astăzi să numărăm a 10.000-a operaţie. Nici acum nu uit prima operaţie pe creier din iarna lui ’94. Era 15 februarie! Spiritul Crăciunului a fost prezent astăzi în sala noastră de operaţie când am fost vizitaţi de Ştefan HRUŞCĂ! Ne dorim să fie într-un ceas bun şi să facem sănătoşi cât mai mulţi oameni”
”Sala de operație are un senzor care deschide ușa la apropierea palmei, o premieră națională care există în acest moment doar în spitalul din Baia Mare, urmând ca, din 2015, sistemul să fie implementat și la alte unități spitalicești din țară. Sala de operație a Secției de Neurochirurgie reprezintă o investiție demarată cu trei ani în urmă, unde un sponsor inimos ne-a ajutat, pe parcursul anilor 2012 – 2014, cu suma de 136.000 de euro. Din fondurile proprii ale instituției și alte sponsorizări am alocat și noi 180.000 de euro, pentru ca aici, în Spitalul Județean, calitatea serviciului medical să fie tot mai performantă. Felicit pe această cale cei doi chirurgi ai Secției de Neurochirurgie, dr. Vasile Pop și dr. Gherghe Budulan, medici care, împreună, au atins până în prezent 10.000 de operații”, a declarat managerul Spitalului Județean, Sorina PINTEA
Calitatea serviciului medical – cartea de vizită a Spitalului Județean
Spitalul Județean ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare este o unitate cu care putem să ne mândrim nu doar la nivel național, ci și european și mondial, lucru afirmat tocmai de președintele Consiliului Județean, Zamfir CICEU, care a ținut să felicite personal conducerea Spitalului și chirurgii care se vor bucura de cele mai performante condiții în această nouă sală de operație. Șeful CJ Maramureș a subliniat că nicio sumă nu este prea mare atunci când se investește în calitate, iar calitatea aduce servicii medicale de excepție, dând asigurări că va susține, și pe mai departe, orice investiție necesară în Spitalul Județean. Și Viorel DEGHID, președintele CAS Maramureș a subliniat că din fondurile pe care Casa le plătește anual spitalelor din județ, jumătate sunt absorbile de Spitalul Județean. ”Plătim aproximativ 60 de miliarde lunar și 750 de miliarde anual doar pentru serviciile pe care spitalul din Baia Mare le decontează prin intermediul Casei, dar le plătim cu satisfacția de a remunera servicii de o calitate medicală de excepție”, a conchis Viorel DEGHID:
Foarte modești au fost tocmai cei doi chirurgi a căror muncă este aceea de a salva viețile celor care au nevoie de intervenții neurochirurgicale. Șeful secției, Gheorghe BUDULAN a dorit să sublinieze faptul că sufletul acestei secții de neurochirurgie este dr. Vasile POP, în timp ce directorul medical al spitalului a conchis că atunci când dorești ceva cu adevărat, poți să realizezi.
Mircea MUREŞAN
Ce tristete ca aceasta echipa formată din Dr Budulan si Dr Pop, cu peste 40 de ani de experiența cumulata, s-a simțit atât de pusă in pericol de o minuscula cerere de a face o analiza statistica la rata de succes a medicului ‘mancalau de bani’ si a fost refuzata de însuși coechipierul sau Dr Pop, in calitate de director medical, sub pretextul ca datele cerute sunt prea complexe… Oare pot împreuna arunca cu nisip unui întreg județ Baia Mare? Oare are atâtea dosare Dr Budulan încât sa nu-i fie frica sa minta la nivel național? Același medic Budulan mi-a spus emfatic… statul nu poate pune camere de luat vederi, ca in învățământ, in camera mea de consultatie (sa vadă daca cer sau mi se oferă mita voluntar) pentru ca acest lucru contravine legii care asigura confidențialitatea datelor pacientiului! Păcat ca Dl Hrusca cu bunătatea celor din Maramureș si generozitatea celor plecați, a ajuns pana la etajul 9, la Neurochirurgie…era mai bine daca se oprea la Haematologie, la D-na Dr Truica, care se auto publica, auto critica si oferă de la sine analiza statistica a succesului pe secție… Secția de Neurochirurgie, Baia Mare e un ‘stat in stat’ sau mai bine zis un cuib de viespi, fără rezidenți si cu ‘pretentii’ de €400 la o operație de coloana sau de tumoare pe creier benignă redescoperita culmea culmilor maligna! Felicitările mele in continuare Domnilor Neurochirurgi ca operați atât de atent încât nici proprii dumneavoastră colegi nu au curajul sa respecte codul medical si sa va raporteze la Colegiul Medicilor Baia Mare sau Cluj sau chiar Targu Jiu pentru iregularități! A se auto-gestiona, e un privilegiu pe care domniile voastre il abuzați spre rușinea celei mai vechi profesii comunitare: medicina! Cu stima, S Filip, Royal College of Physicians, 5 St Andrew’s Place, London NW1