Pentru protejarea fondului forestier prin prevenirea şi combaterea delictelor silvice, jandarmii maramureşeni au desfăşurat o acţiune comună cu reprezentanţii Ocolului Silvic Sighetu Marmaţiei, în zona : municipiul Sighetu Marmaţiei – zona împădurită Sarasău – Colibi – Săpânţa.
Astfelpe timpul desfăşurării acţiunii comune, în jurul orelor 14.30, a fost surprins un bărbat, care încerca să transporte masă lemnoasă cu un tractor tip taf pe drumul forestier din zona împădurită ,,Misărhad” din cadrul Ocolului Silvic Sighetu Marmaţiei, fără a poseda documente legale (de provenienţă sau transport). În urma identificării, S.I., de 39 ani, din localitatea Săpânţa, a debitat 2 arbori, de esenţă fag, verzi şi nemarcaţi, de diferite dimensiuni. Masa lemnoasă astfel obţinută este tractată cu ajutorul tractorului aproximativ 50 de metri de la locul tăierii, fiind surprins de către jandarmi şi organele silvice. În cauză au fost întocmite documentele legale pentru infracţiunile de tăiere ilegală de arbori şi furt de arbori, fapte prevăzute şi pedepsite de art. 108 alin. 1 şi art. 110 alin. 1, din Legea nr. 46/2008, Codul Silvic.
În cadrul aceleiaşi acţiuni, dar la orele 15.30, în aceeaşi zona împădurită, au fost surprinşi alţi trei bărbaţi, în timp ce debitau masă lemnoasă, la o distanţă de aproximativ 10 de metri de drumul forestier, fără a poseda documente legale (de provenienţă sau transport). Au fost identificaţi numiţii B. V., de 38 ani, B. P. de 49 ani, ambii din localitatea Crasna Vişeului, respectiv C. V. de 58 ani din localitatea Rona de Sus, care s-au deplasat cu un tractor taf în zona ,,Misărhad” din pădurea Pripor. Din zone apropiate, aceştia debitează 9 arbori, de esenţă fag, de pe picior, verzi şi nemarcaţi, având diferite dimensiuni. Masa lemnoasă obţinută este transportată cu tractorul taf la aproximativ 200 de metri de locul tăierii, fiind surprinşi de către jandarmi şi organele silvice. În cauză au fost întocmite documentele legale pentru infracţiunile de tăiere ilegală de arbori şi furt de arbori, fapte prevăzute şi pedepsite de art. 108 alin. 1 şi art. 110 alin. 1, din Legea nr. 46/2008, Codul Silvic.
Ulterior, Ocolul Silvic Sighetu Marmaţiei comunică valorile prejudiciilor cauzate pentru care se constituie ca parte civilă şi stabileşte în primul caz, valoarea de 3.194,24 lei, pentru cantitatea de 9.104 m3, respectiv pentru a doilea caz valoarea de 3.768,36 lei şi cantitatea de 14.582 m3 . Masele lemnoase rezultate au fost predate numiţilor S.I. şi B. V., pe baza proceselor verbale de dare în custodie. Celor două persoane li s-a adus la cunoştinţă şi despre interdicţia de comercializare sau debitare a masei lemnoase, până la clarificarea situaţiei.
Autovehicule furate, identificate și recuperate de polițiștii maramureșeni
Ieri, 31 ianuarie, polițiștii din Seini au fost sesizați de către...
Deschide