Guvernul Ponta poate pica în urma suprapunerii de anchete DNA cu numirea lui MRU la SIE
Președintele Partidului Național Democrat (PND), Daniel Fenechiu, susține că numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu (MRU) la cârma Serviciului de Informații Externe (SIE) ar putea reprezenta „embrionul” care să ducă la spargerea coaliției, însă un rol decisiv l-ar putea avea anchetele DNA împotriva liderilor de la putere. ”Cred că una din numirile lui MRU este însăși spargerea coaliției guvernamentale. Numirea lui MRU are în vedere declarațiile lui Gabi Oprea că va susține nominalizarea președintelui și susținerea din partea UDMR și această fragmentare de vot a unor forțe, care în mod constant au hotărât lucrurile PSD, poate să genereze embrionul care să ducă la spargerea coaliției de guvernamentale”, susține deputatul.
Întrebat când estimează că se va produce ”marea schismă” în coaliția de guvernare, politicianul a declarat că este greu de dat un verdict, dintr-un motiv extrem de simplu. ”Nu discutăm doar în planul posibilelor mișcări de trupe generate de această propunere; mai avem planul achetelor penale împotriva lui Ponta, Ghiță, mai avem spectrul unor alte posibile acțiuni ale DNA. Din acest punct de vedere, este o suprapunere de acțiuni care oricând pot să ducă la căderea Guvernului Ponta. Nu cred că cineva poate să facă o estimare punctuală, sunt niște scenarii. Dacă Victor Ponta întors din Turcia, va fi pus sub control judiciar, va exista o problemă serioasă de imagine pentru el și cu un Gabi Oprea prim-ministru interimar – lucrurile arată într-un fel; dacă Ghiță se apucă și vorbește și povestește lucruri care să creeze probleme inclusiv în interiorul coaliției, din nou există posibilitatea să existe un deranj mare în coaliția de guvernământ; dacă votul va arăta că o parte din deputații PSD vor vota propunerea lui Iohannis, din nou va exista deranj în PSD, deci, sunt foarte multe lucruri care, suprapuse, pot să grăbească momentul demisiei guvernului Ponta. O estimare, ar fi între o săptămână și o lună de zile. Poate să schimbe anumite premise intervenite în sensul scurtării perioadei sau din contră, al lungirii”.
De altfel, Fenechiu a mai precizat că evoluția anchetelor penale suprapusă de numirea lui MRU, care va creea deranj în coaliție și poate să ne aducă surprize chiar destul de repede. ”Imaginați-vă că Ponta se întoarce în țară și nu va și pus sub control judiciar; în situația aceea, lucrurile se pot întinde până undeva spre toamnă. O nouă moțiune de cenzură nu poate fi promovată mai repede de 1 septembrie. La o primă vedere, guvernul Ponta ar avea toate condițiile formale de parlamentarism ca să supraviețuiască cel puțin până în septembrie. Însă, evoluția anchetelor penale suprapusă de numirea lui MRU care va creea deranj în coaliție, poate să ne aducă surprize chiar destul de repede. MRU va trece de parlament. Numai că generalul Oprea a declarat că susține nominalizarea lui MRU, dar n-a spus când”, a exlicat șeful PND.
Președintele PND a mai declarat că este convins că premierul Victor Ponta se va întoarce în țară la data pe care o anunțase în prealabil și nu mai devreme, pentru că dacă s-ar întâmpla, toată nebunia n-a fost decât o înscenare. ”Eu cred că dl Ponta vine după o operație în care există un set de prescripții medicale. Nu cred că dl Ponta poate să vină mai repede decât momentul pe care l-a anuțat ca fiind un prim moment în care ar putea să revină. Adică dacă ar veni, toată nebunia asta cu operația, n-a fost decât o farsă, și, cu siguranță în planul imaginii va avea foarte mult de suferit. Dar, eu cred că Victor Ponta, poate să influențeze în mod major anumite decizii ale PSD-ului, pentru că, chiar dacă a delegat atribuțiile la partid către d-na Plumb și la Guvern către dl Oprea, eu am convingerea că nicio decizie nici în PSD nici în guvern, nu se ia fără supervizarea lui Victor Ponta” a conchis acesta.
Klaus Iohannis nu s-a consultat cu liderii politici pentru șefia SIE – șeful PND
Fenechiu a anunțat că partidul său va susține numirea lui Ungureanu la conducerea SIE, însă consideră că președintele Klaus Iohannis nu a procedat corect pentru că nu s-ar fi consultat cu liderii politici pe acestă temă. ”Dacă ar fi să exprim o oarecare nuanță negativă, această propunere a venit așa din senin, nu a discutat cu nimeni înainte, ceea ce, din punctul meu de vedere este un lucru care aruncă o umbră asupra nominalizării făcute de președinte. Probabil că președintele ne va explica de ce a făcut-o așa din scurt, pentru că, totuși, bănuiesc că ideea să-l desemneze pe MRU, nu i-a venit în noaptea precedentă (…) cred că a fost un proces mai lung de selecție, de evaluare inclusiv de alegerea momentului. Două ar fi lucrurile care, din punctul meu de vedere, ridică niște semne de întrebare: lipsa consultării cu actorii reprezentativi și momentul în care a fost propus, adică nu în ultima săptămână parlamentară. Dacă se desfășura cu o lună de zile mai devreme, lucrurile ar fi stat altfel; acum lucrurile se învolburează, PSD-ul în mod firesc se opune datorită faptului că invocă o presupusă înțelegere prin care șeful SIE ar fi trebuit să vină de la PSD, lipsa consultărilor. Nu a existat o prudență esențială în situația asta de a face propunerea”, a explicat alesul.
Invitat să comenteze cărui fapt se datorează opunerea cu vehemență a PSD-ului de a-l susține pe MRU la șefia SIE, Fenechiu a precizat că lucrurile sunt mai complicate, adăugând că și din rândurile social-democraților vor fi mulți care-l vor vota pe acesta. ”Cred că PSD-ul se opune datorită faptului că au suficient de multe probleme și încearcă să dea o lovitură de imagine. Dacă ar reuși să blocheze această numire, ar putea să revitalizeze partidul, să demonstreze că în ciuda tuturor problemelor pe care le au, sunt o forță politică viabilă, că se pot pune chiar cu președintele (…). Pe de altă parte, matematica parlamentară arată că doar PSD și PLR nu pot să blocheze numirea lui MRU. Forțele care vor vota: PNL, UNPR – Oprea care a anunțat că va susține nominalizarea lui Ungureanu și UDMR-ul, și dacă mai adăugați deputații din grupul de la democrați și populari, respectiv deputații noștri (PND nr.) plus cei de la minorități, veți constata că este o majoritate cu vreo 30, 40 de voturi mai mare decât cea necesară. Dacă va exista un vot săptămâna viitoare, sunt mari șanse ca MRU să fie validat și veți observa că cei de la PSD vor fi mulți care vor vota”, a comentat liderul PND.
Fenchiu crede că șeful statului s-a gândit mult înainte de a-l nominaliza pe MRU, care a mai fost director al SIE în perioada 2007-2012. ”Dacă se desfășura cu o lună de zile mai devreme, lucrurile ar fi stat altfel; acum lucrurile se învolburează, PSD-ul în mod firesc se opune datorită faptului că invocă o presupusă înțelegere prin care șeful SIE ar fi trebuit să vină de la PSD, lipsa consultărilor. Nu a existat o prudență esențială în situația asta de a face propunerea”, a explicat alesul.
Andreea POCOL