Cea de-a şaptea ediţie a evenimentului „Crăciun în Maramureş”, organizat de Consiliul Judeţean Maramureş, în colaborare cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţiei Populare Maramureş, Ansamblul Folcloric Naţional Transilvania şi Muzeul de Etnografie şi Artă Populară va reuni o serie de activităţi culturale, desfăşurate în mai multe instituţii din Baia Mare. Dacă prima parte a săptămânii este dedicată expoziţiilor, vernisajelor şi simpozionului „Crăciun în Maramureş – simbol şi semnificaţie”, finalul de săptămână aparţine reconstituirii unei zile din viaţa satului maramureşean arhaic, dar şi spectacolelor folclorice şi colindelor.
În Muzeul Satului din Baia Mare se va face pomana porcului la şapte din gospodăriile existente, unde gazde vor fi primăriile Borşa, Băiţa de Sub Codru, Botiza, Bicaz, Groşii Ţibleşului, Rona de Sus, Valea Chioarului. Oaspeţii vor putea asista la ritualul pregătirii produselor tradiţionale – de la colăcei şi sarmale, la carnaţi şi caltaboşi – dar vor putea să şi guste din acestea şi să admire sutele de colindători care vor merge cu colinda pe la toate casele din muzeu.
„Crăciun în Maramureş a crescut în anvergură cu fiecare an, devenind un brand. În timp, am mai gândit şi alte acţiuni culturale care s-au coagulat într-o săptămână de manifestări culturale dedicate sărbătorilor de iarnă. Dorim să arătăm prin acestea că, în Maramureş, Crăciunul îşi mai păstrează conotaţiile, semnificaţia, că tradiţiile n-au apus, că se mai colindă şi se mai găteşte tradiţional, că încă se mai poartă costumul tradiţional atunci când se merge la colindat, că avem ce să oferim turiştilor pe care îi aşteptăm la noi cu braţele deschise.” – afirmă Zamfir Ciceu, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş.