Astăzi, 11 ianuarie 2016, la Palatul Administrativ a avut loc primirea unei delegații din Ucraina. Delegația a fost compusă din: Bauer Teofil – Ambasadorul Ucrainei la București; Vyshyvaniuk Vasyl – Consul Onorific al Ungariei în Ucraina; Chortani Jaroslava – Prim Vicepreședinte al Congresului Mondial al Ucrainenilor, Președinte al Congresului European al Ucrainenilor; Petrecki Miroslav – Președintele Uniunii Ucrainenilor din România, Filiala Maramureș; Kresiuc Ana – reprezentantul Cărții Recordurilor din Ucraina; Kyasbany Nina – reprezentant al Fondului Umanitar Renașterea; Mesaroș Nicolai – consilierul Guvernatorului regiunii Ivano-Frankivsk pentru România; o reprezentantă a televiziunii ucrainene; Mateico Miron – director al Departamentului Sănătății din regiunea Ivano – Frankivsk; Malofyi Liubomyr – director al Spitalului Central de Pneumo-Ftiziologie al regiunii Ivano-Frankivsk; Vovciuk Volodymyr – director al Spitalului Central Clinic al regiunii Ivano-Frankivsk.
Delegația a fost primită de prefectul județului Maramureș, ing. Anton Rohian, de vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, de primarul Municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, invitați ai DSP Maramureș, Debitare, Aramis, Taparo, ai Inspectoratului Școlar Maramureș și ai presei.
Prima parte a întâlnirii a cuprins discuții între reprezentanții administrației județene a Maramureșului și membrii delegației din Ucraina. S-a pus accentul pe continuarea și grăbirea proiectelor transfrontaliere derulate în parteneriat de județul Maramureș, Transcarpatia și regiunea Ivano-Frankivsk, precum și pe crearea unor condiții cât mai bune pentru minoritatea română din Ucraina, respectiv pentru minoritatea ucraineană din România. Prefectul ing. Anton Rohian i-a arătat ambasadorului Ucrainei, Bauer Teofil, faptul că între regiunile română și ucraineană de pe cele două maluri ale Tisei există relații strânse, atât culturale, cât și economice sau în domeniul educației.
Prefectul s-a declarat adeptul depășirii simplelor declarații diplomatice și al trecerii la măsuri în planul concret, benefice ambelor părți. Apoi, Vyshyvaniuk Vasyl – Consul Onorific al Ungariei în Ucraina și Chortani Jaroslava – Prim Vicepreședinte al Congresului Mondial al Ucrainenilor, Președinte al Congresului European al Ucrainenilor și reprezentantă a minorității ucrainene în Parlamentul ungar, au prezentat, pe scurt, proiectul european „Pace copiilor din întreaga lume”. Acesta este un proiect european care își propune să răspândească în lume mesaje de pace. Prin acest proiect, la care participă și România, prin intermediul a 60 de copii din Maramureș, se dorește stabilirea unui nou record recunoscut de Guiness Book. Proiectul se desfășoară în șase țări: Ucraina, România, Ungaria, Bulgaria, Cehia, Austria. El presupune transmiterea unor mesaje de pace cu ajutorul unor fluturași în formă de porumbel al păcii, lipiți pe o hartă. 250 de copii din Ucraina au trimis în România, prin intermediul acestei delegații, o hartă a României de mari dimensiuni, formată din porumbei ai păcii decupați din hârtie, pe care ei și-au trecut urările de pace, fericire și dragoste adresate românilor. La rândul lor, copiii români au realizat o hartă similară pentru ucraineni, care va fi prezentată, de Ziua Copilului (1 iunie), în Ucraina, de către ambasadorul României.
În cadrul programului a avut loc o conferință de presă, cu ocazia căreia prefectul ing. Anton Rohian a arătat că o experiență comună a copiilor ucraineni și români va strânge relațiile dintre cele două state și va fi benefică, în primul rând, tinerei generații, care reprezintă viitorul nostru. Gabriel Zetea a amintit că a primit anul trecut propunerea de a participa la acest proiect, care are ca scop conștientizarea, de către opinia publică europeană, a situației copiilor din zona de conflict din Estul Ucrainei și găsirea unor soluții concrete de a-i ajuta. El a arătat că alegerea Maramureșului ca reprezentant al României în acest proiect este o dovadă a faptului că toate eforturile de colaborare între județul nostru, Transcarpatia și Ivano-Frankivsk de până acum au avut efect. Chortani Jaroslava a făcut un îndemn la pace și și-a exprimat speranța că Ucraina își va păstra independența, suveranitatea și identitatea națională. De asemenea, ea a spus că se are în vedere un schimb de tineri între Ucraina și România, în cadrul acestui proiect.
În partea a treia a programului, un grup de ucraineni i-a colindat pe maramureșenii prezenți, iar copiii din Baia Mare le-au cântat și ei oaspeților. Micuții maramureșeni incluși în proiect au făcut daruri de suflet, realizate chiar de ei, membrilor delegației ucrainene.