Azi, 4 martie 2016, în sala de consiliu a Palatului Administrativ din Baia Mare s-a desfăşurat întâlnirea iniţiată de preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Zamfir Ciceu, cu liderii partidelor politice, parlamentari de Maramureş, consilieri judeţeni şi primari din Maramureş.
Întâlnirea de azi este a doua de acest fel, prima fiind organizată la finele lunii ianuarie, şi are ca scop discutarea stadiului implementării proiectului „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Maramureş”, problemele pe care le creează unele Unităţi Administrativ Teritoriale (UAT) care nu adoptă hotărârile de aprobare a documentaţiei aferente delegării serviciilor de colectare şi transport în cadrul proiectului, dar şi identificarea unor soluţii.
La întâlnirea precedentă, liderii partidelor politice au susţinut că vor acorda tot sprijinul pentru a dialoga cu primarii din partidele pe care le reprezintă, pentru ca aceştia să adopte aceste hotărâri.
La această oră, din 76 de UAT-uri, doar 8 nu au aprobat aceste hotărâri: Târgu Lăpuş, Rona de Sus, Moisei, Vişeu de Sus, Vişeu de Jos, Ieud, Ruscova, Bocicoiu Mare. „De la ultima întâlnire pe care am avut-o lucrurile s-au mişcat, semn că întâlnirea a avut efect. Astfel, pe Zona 1 – Sârbi, toate cele 31 de UAT-uri au adoptat hotărârea de consiliu, în Zona 2 – Sighet din 32 de UAT-uri mai sunt 4 care n-au adoptat, în Zona 3 – Vişeu, din 5 UAT-uri avem doar 2 care au adoptat hotărârea, iar în Zona 4 – Târgu Lăpuş din 9, sunt 8 adoptate.
Avem o problemă la Bocicoiu Mare unde există o situaţie litigioasă, neavând consiliu local. De asemenea, avem o problemă la Târgu Lăpuş şi în zona Vişeu vizavi de adoptarea acestei hotărâri.” – a afirmat preşedintele Zamfir Ciceu.
Parlamentarii PSD Maramureş prezenţi la dezbatere au promis implicare şi dialog cu primarii lor, urmând să se găsească o soluţie. „Mâine vom fi la Vişeu să discutăm cu primarii noştri şi să vedem care e situaţia acolo.” – a adăugat senatorul Liviu Marian Pop.
Atât preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Zamfir Ciceu, cât şi vicepreşedintele Gabriel Zetea, dar şi consilierul judeţean Marinel Kovacs au încercat să explice primarului oraşului Târgu Lăpuş care sunt riscurile pe care le incumbă neadoptarea hotărârii de acceptare a documentaţiei aferente delegării serviciilor de colectare şi transport, dar şi cât de importantă este respectarea rigorilor pe care le impune legislaţia europeană vizavi de proiectele pe care le finanţează. Aceasta, din cauza faptului că primarul şi consiliul local din Târgu Lăpuş, unde există un serviciu de gestionare a deşeurilor realizat cu fonduri PHARE, nu doresc adoptarea acestei documentaţii.