Instituția Prefectului – Județul Maramureș a convocat pentru ziua de joi, 8 septembrie, o nouă întâlnire a Comisiei de Dialog Social, având pe ordinea de zi clarificări privind acordarea drepturilor salariale pentru asistenții personali. La ședință, care a fost condusă de subprefectul Alexandru Bondrea, au participat reprezentanți ai sindicatelor, ai Direcției Generale a Finanțelor Publice Maramureș, ai Direcției de Sănătate Publică Maramureș, ai Inspectoratului Teritorial de Muncă Maramureș. Dintre primarii invitați, doar cel din Strâmtura, Ioan Pasere, a fost prezent.
Nemulțumirile asistenților personali pornesc de la faptul că, deși prin Legea 293/2015 ar fi trebuit să beneficieze de o majorare a salariilor cu 25% începând cu 1 decembrie 2015, în 12 unități administrativ-teritoriale din județ nu s-a întâmplat acest lucru. O problemă o constituie și faptul că aceste salarii se plătesc fracționat și ar trebui să provină, conform legii, 10% din partea consiliilor locale și 90% din partea Ministerului Finanțelor Publice, însă fondurile de la bugetul de stat nu ajung la timp în teritoriu. De altfel, Direcția Generală a Finanțelor Publice Maramureș a solicitat Ministerului Finanțelor Publice, la data de 18 iulie 2016, sumele necesare, însă deocamdată nu s-a primit niciun răspuns. Necesarul pe județ la data de 18 iulie era de 8.509 mii lei. Alte nemulțumiri exprimate de Florin Hossu, președintele Cartel Alfa, Filiala Maramureș, s-au referit la felul în care sunt tratați asistenții personali în cadrul unora dintre primării: cu lipsă de respect și cu superioritate.
În cadrul întâlnirii a fost adusă în discuție și problema concediilor asistenților personali. Majoritatea asistenților personali ar dori să nu le efectueze și să încaseze sumele aferente, însă unii primari consideră că nu au baza legală pentru a face acest lucru. Florin Hossu a opinat că Legea nr. 448/2006 este o bază suficientă pentru ca asistenților personali să li se poată plăti concediile de odihnă neefectuate. Există o reticență ca, pe perioada efectuării concediului, asistentul personal să fie înlocuit de către o persoană străină bolnavului. În acest sens, o soluție sugerată de Rareș Pop, directorul DSP Maramureș, a fost internarea persoanei cu handicap, pe perioada concediului asistentului personal, într-un centru medico-social, unde ar beneficia de asistență 24 de ore din 24. În județ, acest lucru s-ar putea face la centrele medico-sociale din Dragomirești, Târgu Lăpuș și Șomcuta Mare, conform unei programări foarte clare.
Întâlnirea va avea ca urmare redactarea unei adrese conținând problemele discutate și soluțiile propuse și trimiterea acesteia către Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice.
Plantări de puieți la Ocolul Silvic Șomcuța Mare
Pe un șantier de împăduriri de la Ocolul Silvic Șomcuța Mare,...
Deschide