După cum se știe deja, în 20 octombrie a.c. a fost primul termen, la Tribunalul Cluj, în procesul penal în care este judecat primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș. Vă reamintim că edilul, care este suspendat din funcție și arestat la domiciliu, a fost trimis în judecată de către DNA, sub acuzația de luare de mită, în formă continuată.
După cum am precizat în primul nostru articol axat pe acest subiect, la înfățișarea din 20 octombrie primarul a solicitat amânarea cauzei pentru a-și angaja un apărător, instanța aprobând cererea. De subliniat că în precedentul articol v-am prezentat în detaliu cum s-au derulat dezbaterile din instanță, în condițiile în care noi am fost prezenți acolo, în sala de judecată, fiind un proces public. În aceeași ordine de idei, în contextul în care noi am subliniat faptul că vom încerca să fim de față la fiecare termen din proces (dacă nu amândoi, cel puțin unul dintre autorii materialelor pe acest subiect), la termenul din 17 noiembrie a.c. a fost prezent numai unul dintre noi (și anume Mircea Mureșan). Însă, important este doar faptul că opinia publică poate afla de-aici mai multe sau uneori poate mai puține, iată, însă numai informații sigure, clare și concrete, chiar de la fața locului.
Așadar, cu siguranță ați aflat deja că și cel de-al doilea termen, cel din 17 noiembrie, s-a încheiat cu… o nouă amânare! Totuși, lucrurile n-au fost tocmai simple, așa cum poate părea la prima vedere, nici vorbă. Adică, deși primarul Cherecheș a apărut de data asta însoțit de noul său apărător, și anume avocata Dorina Gherman din Cluj-Napoca, surpriza a venit în momentul în care inculpatul a solicitat o nouă amânare. Motivul – ”Doar azi dimineață am semnat contractul de reprezentare.”, după cum a afirmat edilul. Altfel spus, din dezbateri a reieșit că apărarea nu ar fi avut când să studieze dosarul cauzei (sic!), prin urmare fiind necesară o amânare. În acest context, primarul și avocatul său au cerut inițial ca instanța să le acorde două ore – de la 10.00 la 12.00 – pentru a merge la cabinetul avocatului să studieze anumite chestiuni privind cazul, însă judecătorul n-a fost de acord. Cum, necum, după discuții care au durat circa 30-35 de minute, tot la amânare s-a ajuns, pentru 14 decembrie. De menționat și că, dacă noul apărător al primarului a tot insistat că nu trebuie să fie încălcat sub nicio formă dreptul la apărare al inculpatului, procurorul DNA a punctat cam așa: ”Nu cred că nu-și putea permite și găsi un apărător în 30 de zile!” (cu referire la perioada de după prima înfățișare, evident, bașca faptul că inculpatul de fapt a avut timp câteva luni de zile să-și găsească un avocat). Acum, apropo de avocați, presa ”de casă” a primarului băimărean a menționat, într-un articol publicat chiar în 17 noiembrie a.c., numele mai multor avocați care se ocupă de dosarele edilului suspendat, și anume: Călin Budișan, Tiberiu Ban, Elena Grama, Călin Herța, Mihai Pop-Cerneanu și, desigur, acum și Doina Gherman, aceasta fiind ”echipa extinsă a avocaților care îl apără pe Cătălin Cherecheș” – după cum se menționează în același articol. Și totuși, pentru singura cauză deja pe rol, Cherecheș și-a angajat avocat de-abia în 17 noiembrie 2016… vă lăsăm pe dv. să trageți concluziile. Și-atunci, e cam greu de-nțeles de unde până unde ”Instanța a încălcat dreptul la apărare al primarului ales”, după cum stă scris chiar în titlul aceluiași articol publicat în presa obedientă față de primar! În altă ordine de idei, primarul inculpat și suspendat este și acum în stare de arest la domiciliu. Nu mai are rost să adăugăm acum nimic, cu atât mai mult cu cât se apropie termenul din 14 decembrie, când cu siguranță va începe procesul. Va începe, bineînțeles, doar dacă, mai în glumă, mai în serios, între timp nu se va îmbolnăvi cineva (inculpatul sau avocatul; noi le dorim sănătate deplină!) sau dacă, cine știe?, nu va fi schimbat președintele instanței (se mai întâmplă uneori, foarte rar, dar sunt cazuri!). Să sperăm că nu! Oricum, noi vom fi din nou acolo, asta cu siguranță.
Mircea MUREȘAN / Peter-Vasile CZOMPA
Care o fi scopul acestor amanari? Ce se asteapta, de fapt?