Percheziții în Maramureș la persoane bănuite de trafic de migranți

Astăzi, au loc 11 percheziții domiciliare în municipiul București și județele Ilfov, Maramureș și Sălaj pentru destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în traficul de migranți pe relația Turcia-Bulgaria-România-Ungaria-Austria-Germania și alte state din Spațiul Schengen.

Acțiunea desfășurată se circumscrie operațiunii de combatere a traficului de migranți „ACTION DAY”, inițiată și susținută de Europol, la care România participă alături de Germania, Austria, Ungaria și Slovenia.

La data de 1 februarie a.c., polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, împreună cu polițiști ai Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, cu sprijinul polițiștilor Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, efectuează 11 percheziții domiciliare în municipiul București și județele Ilfov, Maramureș și Sălaj pentru destructurarea unei grupări infracționale organizate specializate în traficul de migranți.

Din anchetă au rezultat indicii că, în cursul anului 2016, un cetățean afgan ar fi constituit și coordonat pe teritoriul României un grup infracțional organizat specializat în traficul de migranți pe relația Turcia-Bulgaria-România-Ungaria-Austria-Germania și alte state din Spațiul Schengen.

Rețeaua infracțională astfel constituită ar fi desfășurat coordonat activități de racolare, îndrumare, călăuzire, transportare și adăpostire a mai multor grupuri de migranți de diferite naționalități, aflați temporar pe teritoriul Turciei, Bulgariei și României, în scopul trecerii acestora în mod fraudulos a frontierei de stat româno-ungare, având ca destinație țări din Uniunea Europeană, precum Germania, Franța și Belgia.

În vederea trecerii frauduloase a frontierei de stat, grupurile de migranți ar fi fost călăuzite pe un traseu prestabilit de rețeaua infracțională, după care ar fi fost preluate, transportate și adăpostite pe teritoriul României, iar ulterior transportate spre frontiera de stat și călăuzite în vederea trecerii în mod fraudulos în Ungaria.

Astfel, în perioada octombrie 2016 – ianuarie 2017, au fost traficate peste 120 de persoane, depistate în tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat.

Ulterior arestării cetățeanului afgan pe teritoriul Ungariei, conducerea grupului infracțional ar fi fost preluată de mai mulți cetățeni turci.

Modul de operare folosit de către membrii grupării infracționale era de natură a periclita viața și integritatea corporală a migranților, aceștia fiind transportați în număr mare în mijloace de transport fără spațiul necesar și neaerisite (în cisterne), ascunși sub autotrenuri, în condiții de temperatură scăzută și risc de accidentare. Copiilor le-ar fi fost administrate somnifere pentru a nu atrage atenția și a fi depistați în momentul trecerii frontierei.

Sumele plătite de migranți grupării infracționale pentru a ajunge în țările de destinație erau cuprinse între 5.000 și 10.000 de euro, în funcție de destinație. Jumătate din sumă se plătea la plecarea din Turcia, iar diferența se plătea de către familia migrantului în momentul ajungerii la destinație.

A fost începută urmărirea penală în cauză față de 25 de persoane.

Față de patru cetățeni turci, membri ai rețelei infracționale, s-a luat deja măsura arestării preventive la datele de 24, respectiv 29 ianuarie 2017, urmare a unor activități operative impuse de faptul că aceștia intenționau să preia și să transporte spre frontiera de stat, în condiții care i-ar fi pus în pericol viața, un migrant în vârstă de doi ani.

Acțiunea desfășurată se circumscrie operațiunii de combatere a traficului de migranți „ACTION DAY”, inițiată și susținută de Europol, la care România participă alături de Germania, Austria, Ungaria și Slovenia.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole