Conform tradiției, evenimentul a debutat cu un moment religios oficiat de reprezentanții Protopopiatului Ortodox Român și cuvântul de salut al primarului municipiului Sighetu Marmației, ing.Horia Scubli .
Evenimentul a prilejuit și de această dată o întâlnire a satelor Maramureșului, cu spectacole prezentate într-un cadru autentic, respectiv Muzeul Satului Maramureșean din Sighetu Marmației. Organizatorii și-au dorit să promoveze, încă de la prima ediție,satul tradițional maramureșan, în care să se regăsească elementele de identitate ale locului: muzica, portul, meșteșugurile și bucatele.
Reprezentanți din localitățile Sighetu Marmației, Săpânța, Oncești, Călinești, Bogdan Vodă, Bârsana, Moisei, Giulești și Slatina, au prezentat elemente din tradițiile, obiceiurile și bucatele preparate de Paști, ce se păstrează cu sfințenie în satele din Maramureș. Spre deosebire de ceilalți ani, de această dată spectacolul susținut de formațiile și soliștii prezenți la eveniment , s-a desfășurat în fiecare gospodărie reprezentativă pentru fiecare sat. Cei prezenți au avut posibilitatea să participe direct la joc, să cânte împreună cu formațiile artistice, să guste din bucatele pregătite de gospodine.
Gospodăriile- obiective de muzeu, au fost vizitate de oficialități, de turiști, de cetățenii care vin an de an la eveniment iar grupurile de artiști amatori au animat și însuflețit atmosfera.
Unul dintre cele mai importante momente l-a constitui vernisajul expoziției “Întoarcerea. Aceleași locuri, aceleași persoane”, a fotografului italian, Virgilio Bardossi”. Muzeul Maramureșului a prezentat o expoziție retrospectivă a evenimentului „Paști în Maramureș” și o expozție cu unelte din gospodăria țăranului român.
Spre deosebire de anii precedenți evenimentul a fost organizat a treia zi de Paști și a avut un număr mai restrâns de participanți, dar mai bine organizați, oferind o varietate de momente reprezentative pentru fiecare localitate.
Primăria Sighetu Marmației, Centrul Cultural și Muzeul Maramureșean, organizatorii ediției din acest an, au oferit un moment ce a prezentat cu succes tradiții legate de Paști, reprezentative pentru zona etnografică a Maramureșului istoric, invitații veninți de pe principale văi ale depresiunii, din subzonele folclorice cele mai frumoase. Dacă evenimentul va fi organizat și în anii următori, acesta va trebui inclus în pachetele de servicii oferite de pensiunile și localurile din zonă, pentru a mări gradul de inters al turiștilor din țară și străinătate.
Bărbat găsit decedat în Românești
Ieri, 10 ianuarie, la ora 13.15, polițiștii din Șomcuta Mare au...
Deschide