Secretarul de stat Adrian Marius Rîndunică din Ministerul Muncii și Justiției Sociale a efectuat astăzi, 30 august a.c., o vizită oficială în județul Maramureș. La Instituția Prefectului-Județul Maramureș, demnitarul a participat alături de prefectul Vasile Moldovan și subprefectul la întâlnirea cu membrii Comisiei de Dialog Social și a Comitetului de Dialog Civic pentru problemele Persoanelor Vârstnice.
Secretarul de stat Adrian Marius Rîndunică a spus: ”Am venit în Maramureș după un turneu în care să avem puncte de vedere cu privire la proiectul de lege a pensiilor. Am inițiat o strategie de informare, consultare și dezbateri pe acest act normativ. De asemenea, ne-am informat cu privire la legislația europeană în domeniu, dar și la modul în care este privită legislația în statele europene. La nivel central este constituit un grup de lucru care preia puncte de vedere și informații cu privire la modificarea acestei legi de mare importanță pentru populație.
Președintele Consiliului Județean al Personelor Vârstnice, Ștefan Lupșa, a precizat despre nevoia unei legi unitare a pensiilor, respectiv de stabilirea clară a valorii punctului de pensie, care să nu fie mai mic de 45% din valoarea salariului mediu brut pe economie. S-au solicitat criterii pentru aplicarea legii, având în vedere că sunt situații în care cetățenii au pensii mai mici decât ajutorul social, dar și alte modalități pentru impozitarea pensiilor speciale.
Alte discuții au vizat pensiile persoanelor care au lucrat în industria mineritului, pentru persoanele care au lucrat în acord global,facilitate la acordarea pensiei de boală, care să ia în calcul și costurile de tratament ale persoanelor bolnave, acordarea de pensii speciale pe o perioadă limitată descendenților care au făurit Marea Unire. Altă problemă prezentată secretarului de stat a vizat desființarea Comisiei Centrale de Contestații de la Casa Națională de Pensii, datorită tardivității sau refuzului de a încadra în grupa de muncă cetățeni, care ulterior și-au găsit dreptatea la instanțele de judecată. Directorul Casei de Pensii Maramureș, Lucica Pop a propus încadrarea de medici la cabinetele de expertiză sau externalizarea acestor servicii pentru a deservi mai bine cei 20.000 de maramureșeni cu grade de invaliditate.
Secretarul de stat a precizat că principiile echității și contributivității sunt garanții legii pensiilor, că sunt trei variante de act normativ, dar nu există un proiect de lege pentru modificarea pensiilor care să fie pus în dezbatere publică. Situația pensiilor persoanelor care au lucrat în minerit va fi reglementată în noua lege a pensiilor sau printr-un act normativ în Parlamentul României.
Membrii celor două comisii au înmânat demnitarului din Ministerul Muncii și Justiției Sociale mai multe propuneri, observații, adrese cu privire la modificarea legii pensiilor. De asemenea, alte puncte de vedere cu privire la proiectul de modificare a legii pensiilor vor fi transmise la nivel central, prin intermediul reprezentatului Guvernului în teritoriu.
Două accidente în Ocna Șugatag
Ieri după-amiază, în jurul orei 17.20, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală...
Deschide