Primăria și Consiliul Local Asuaju de Sus, în colaborare cu instituția Consiliului Județean Maramureș, Căminul Cultural Asuaju de Sus și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Maramureș au organizat, în intervalul 9 – 10 septembrie 2017, tradiționalul ”Târg al Cepelor” în cadrul ”Festivalul Interjudețean al Cântecului, Dansului și Portului Popular Codrenesc”, ediția XLVII. Programul acțiunilor a început încă din seara zilei de sâmbătă , la ora 20.00, când pe scenă au urcat, pentru un recital extraordinar, Elena Gheorghe și Ducu Bertzi. De la ora 23.00, toți cei prezenți au fost invitați să participe la o discotecă în aer liber. Duminică, 10 septembrie, cu începere de la ora 10.00, formații de amatori din județele Maramureș, Satu Mare și Sălaj au oferit un minunat program artistic.
Acțiunea a fost cuprinsă în Programul Cultural Prioritar al Consiliului Județean Maramureș, iar în ședința extraordinară din 21 aprilie 2017, pentru buna desfășurare a acestui eveniment a fost alocată suma de 50.000 de lei, reprezentând sprijin financiar din partea instituției județene. La fel ca și în anii anteriori, alături de primarul comunei Asuaju de Sus, Vasile Boitor s-au aflat marea majoritate a primarilor din zona Codru-Chioar, dar și invitați ai instituțiilor partenere. La deschiderea evenimentului stabilită pentru duminică, 10 septembrie, la ora 12.00, a ajuns și președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, care a arătat că nu a lipsit nici în anii trecuți de la această acțiune de tradiție, care este extrem de importantă pentru locuitorii zonei Codru.
”Acestă sărbători frumoase, acțiuni ale comunităților locale sunt unele dintre cele mai minunate trăiri. Sunt evenimente specifice fiecărei localități, reprezintă momentele când tinerii locului, maramureșenii plecați peste hotare să își facă o viață mai bună pentru ei și pentru copiii lor revin în sânul comunității pentru a se bucura de sărbătoarea zonală alături de cei care au rămas aici, în Maramureș. Atât pentru cei plecați dincolo, pe care sperăm să îi readucem acasă, cât și pentru maramureșenii care au rămas în locurile de baștină, Consiliul Județean se preocupă de investiții și creștere economică în această zonă minunată a Maramureșului, care începe de la Cehu Silvaniei și continuă spre Gârdani, Fărcașa, până la Ardusat. Toți primarii știu că am semnat, în această vară, un contract de 50 de milioane de euro din fonduri europene pentru reabilitarea acestui drum județean, iar anul viitor va fi un șantier aici. Pentru acest fapt vă transmitem, încă de acum, scuze pentru disconfortul care va fi creat în trafic. Important este însă faptul că, la final, cu toții vom putea beneficia de o infrastructură rutieră mai bună. Mai mult, Programul Național de Dezvoltare Locală, aprobat de noul Guvern, a adus în județul Maramureș, pentru fiecare dintre primarii prezenți pe scenă, dar și pentru cei care nu au ajuns la acest frumos eveniment, cel puțin câte o investiție în fiecare comunitate. Fie că vorbim de canalizare, de aducțiuni de apă, fie că vorbim de reabilitări de drumuri, sunt investiții care în următoarea perioadă vor prinde viață. Și sunt investiții extrem de importante mai ales în zona Codrului, unde este mare nevoie de ele. De aceea, cred că trebuie să ne bucurăm că avem astăzi atât de mulți primari cinstiți, harnici, pe care îi felicităm pentru munca pe care au depus-o în acest an, pentru ca proiectele lor să poată fi implementate începând cu anul viitor”, a declarat șeful administrației județene, Gabriel Zetea.
Reprezentanții Ansamblului Folcloric Național ”Transilvania” a urcat pe scenă la ora 13.00, după ce toți cei prezenți la Deschiderea oficială au salutat participanții la sărbătoare și l-au felicitat pe primarul Vasile Boitor pentru o nouă reușită. Pentru aproximativ trei ore, recitalurile au fost oferite publicului de Vlăduț Lupan, Andrada Bârsăuan, Diana Cârlig și Ionuț Bledea. Tot duminică după-masa a oferit o reprezentație și Ansamblul Folcloric ”Cununița” Satu Mare, la finalul zilei revenind pe scenă formațiile de amatori din Maramureș, Satu Mare și Sălaj.
O viaţa dedicată picturii; Rodica Bâlea, valoare de patrimoniu metropolitan (VIDEO)
Credit video: OBE Tv https://youtu.be/OcdSxe2ulc0 Pictoriţa Rodica Bâlea este deţinătoarea unui...
Deschide