Vezi bilanțul pagubelor produse în Maramureș de furtuna de ieri

În ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență au fost dispuse măsuri de intervenție pentru eliminarea efectelor negative produse de fenomenele meteorologice periculoase. Prefectul Vasile Moldovan, în calitate de președinte a C.J.S.U. Maramureș, a solicitat echipelor de intervenție să degajeze de pe căile de acces rutier, în special pe DN 18 și DJ 184 copacii doborâți de rafalele de vânt. ”Avem în acest moment 31.000 de consumatori fără alimentare cu energie electrică. Sunt pe teren 20 de echipe de intervenție care acționează pentru înlocuirea stâlpilor de la rețeaua de energie electrică rupți de furtună (cinci stâlpi la rețeaua de 100 kV, respectiv 14 stâlpi la rețeaua de medie tensiune). Pasul Rotunda este blocat de copaci, se intervine în zonă pentru îndepărtarea lor.Solicit ca la nivelul unităților administrativ-teritoriale afectate să se procede la inventarierea și evaluarea pagubelor și transmiterea rapoartelor operative la Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Gheorghe Pop de Băsești” al județului Maramureș. Cei patru copi (inclusiv bebelușul) coborâți din telescaun, la Șuior, cu prijinul echipelor Salvamont, pompieri militari, jandarmerie, ambulanță, SMURD nu au niciun fel de probleme de sănătate”, a spis prefectul de Maramureș.
Cursuri suspendate în cinci unități de învățământ
Rafalele puternice ale vântului au afectat și clădiri ale unităților de învățâmânt. Pentru siguranța elevilor și facilitarea acțiunilor de intervenție s-a luat decizia suspendării cursurilor la Școala gimnazială nr. 18 Baia Mare. Școala ”Nichita Stănescu” Baia Mare, respectiv școlile din localitățile Rohia, Băiuț și Boiu Mare. De asemenea, au fost suspendate parțial cursuri în săli de clasă de la Școala Specială Baia Mare, respectiv Șomcuta Mare, Târgu Lăpuș, Copalnic Mănăștur și Șomcuta Mare.
20 mașini avariate la nivelul municipiului Baia Mare
Pompieri militari din cadrul Detașamentului de Pompieri ”Adrian Marchiș Baia Mare” au acționat pentru îndepărtarea copacilor prăbușiți pe autovehicule și partea carosabilă, respectiv la cinci acoperișuri de blocuri smulse de vânt, alături de angajați din cadrul Serviciului Public de Ambient Urban (14 intervenții). De asemenea, pompierii miliatri au intervenit pentru îndepărtarea copacilor prăbușiți de vânt la Sighetu Marmației și Târgu Lăpuș.
Echipe de la SC Electrica SA lucrează, la această oră la stația de transformare de înaltă tensiune de la Târgu Lăpuș, realimentarea a 29 de linii electrice aeriene, 477 posturi de alimentare. Au rezolvate problemele la alimentarea cu energie electrică la 1000 de consumatori. În Maramureș sunt 100 de localități nealimentate total sau parțial cu energie electrică. În localitatea Leordina , calea ferată a fost blocată de copaci prăbușiți. Echipele de intervenție au acționat și eliberat tronsonul de cale ferată.
Imobile afectate de vijelie ale Direcției Județene pentru Sport și Tineret
Imobile aflate în administrarea Direcției Județene pentru Sport și Tineret Maramureș au suferit pagube majore (10-90%) la niveluș șarpantei și structurii acoperișului (bazinul de înot ”Gheorghe Demeca” baza turistică de agrement ”Mara”, ”Stibina” cantina care deservește cele două baze).
Membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Maramureș și tot personalul din echipele de suporte tehnic au fost mobilizați să intervină în teritoriu pentru îndepărtarea efectelor negative ale vijeliei.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole