În urma vizitei pe care delegația din Regiunea Transcarpatia a făcut-o în Maramureș, la începutul acestei săptămâni, la invitaţia preşedintelui Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea, au fost agreate o serie de proiecte transfrontaliere comune, care să fie susținute de ambele părți. Astfel, Mykhaylo Rivis, președintele Consiliului Regional Transcarpatia, Vasyl Makovskyi, șeful Departamentului de autoguvernare locală, biroul executiv al relațiilor internaționale și regionale, Consiliul Regional Transcarpatia, Vasyl Khudynets, deputat al Consiliului Regional Transcarpatia, reprezentant al Asociației „Euroregiunea Carpați – Ucraina” în regiunea Transcarpată, Mykhailo Dankanych, director al întreprinderii comunale „Agenția de Dezvoltare Regională și Cooperare Transfrontalieră Transcarpatia” al Consiliul Regional Transcarpatia și Renata Moish, director al Direcției de Relații Internaționale au analizat, alături de reprezentanții județului, posibilitatea pregătirii unor proiecte comune care să fie depuse spre finanțare în cadrul programului ENI de cooperare transfrontalieră România- Ucraina 2014-2020. La întâlnire au participat și primari ai județului, dar și reprezentanți ai instituțiilor subordonate Consiliului Județean Maramureș.
Alături de președintele Consiliului Județean Maramureș și vicepreședintele Ioan Doru Dăncuș, la întâlnire au mai participat și prefectului județului Maramureș, Vasile Moldovan și subprefectul Alexandru Cosma.
”Administrațiile locale din județul nostru, reprezentate de către primari sau angajați ai aparatului tehnic, dar și multe instituții publice s-au arătat extrem de interesate de propunerile de parteneriate pentru programele transfrontaliere finanțate din fonduri europene, iar partenerii noștri ucraineni sunt oameni serioși, care au ales calea europeană spre dezvoltare. Mă bucură faptul că am putut găzdui un astfel eveniment de amploare, care deschide drumul spre un parteneriat de durată între Maramureș și vecinii noștri din Transcarpatia”, a declarat șeful administrației județene, Gabriel Zetea.
Propunerile de proiecte pot fi depuse până în 3 mai 2018
Claudia Breban, directorul Direcției de Dezvoltare și Implementare Proiecte din Cadrul Consiliului Județean și Oana Chiorean, șef Serviciu Promovare Proiecte au prezentat proiectele care se doresc a fi depuse spre finanțare din partea Consiliului Județean Maramureș. Partenerii ucraineni au prezentat propunerile de proiecte prioritare pentru ei, pe trei domenii de activitate. Astfel, în domeniul medical au propus reabilitarea a două spitale regionale, dintre care unul în Solotvino, pe tema siguranței frontierei doresc instalarea unui sistem de monitorizare video a zonei de frontieră, iar în domeniul cultural au propus reabilitarea unor biserici de lemn aflate în apropierea graniței cu România.
Ca proiecte soft, cel mai important pentru partea ucraineană îl reprezintă realizarea unui PUZ a zonei de graniță și a documentațiilor tehnice pentru viitoarele puncte de trecere a frontierei între Ucraina și România, pentru a grăbi procesul de aprobare a unor astfel de puncte de trecere a frontierei la nivel central. Un astfel de proiect l-au derulat cu succes la granița dintre Ucraina si Ungaria. Alte proiecte soft propuse de partea ucraineană au fost legate de prezervarea pădurilor virgine existente în cele două regiuni, activități de cercetare a unui soi de albină – albina carpatină-, activități de conservare și cercetare a culturii tradiționale din Maramureș si Transcarpatia.
În concluzie, s-a agreat ideea realizării unei centralizări a propunerilor de proiecte din Maramureș și din Transcarpatia, urmând ca datele să fie transmise ambelor părți, urmând să fie identificați în cel mai scurt timp potențialii parteneri. Termenul limită de depunere a propunerilor de proiecte este 3 mai 2018.