Marți, 27 februarie 2018, de la ora 16.00, în Sala ”Bogdan Vodă” a Consiliului Județean Maramureș, șeful administrației județene, Gabriel Zetea a decernat academicianului Alexandru Surdu, vicepreședinte al Academiei Române, titlul de ”Cetățean de onoare al județului Maramureș”. La eveniment au participat numeroși reprezentanți ai mediului academic băimărean, reprezentanții Consiliului Județean Maramureș, ai Instituției Prefectului Maramureș, ai Episcopiei Române a Maramureșului și Sătmarului, dar și numeroși prieteni ai academicianului Alexandru Surdu. Proiectul de hotărâre privind acordarea titlului de ”Cetățean de onoare” a fost supus votului plenului în cadrul ședinței de Consiliu Județean care a avut loc marți, de la ora 12.00, propunerea fiind adoptată cu unanimitate de voturi.
În Expunerea de motive prezentată de președintele Consiliului Județean Maramureș, s-a arătat faptul că, academicianul Alexandru Surdu, vicepreședinte al Academiei Române, director al Institutului de Filosofie şi Psihologie „Constantin Rădulescu-Motru” al Academiei Române este o personalitate marcantă a spiritualității românești și europene. A publicat mai multe studii despre Maramureș, sintetizate în două lucrări reprezentative: „A sufletului românesc cinstire” și „La porțile împărăției”. Este cetățean de onoare al localităților Giulești și Săliștea de Sus, din județul Maramureș, iar în anul 2017 i-a fost acordat titlul de Ambasador al Maramureșului. A fost o prezență activă la numeroase manifestări culturale și științifice organizate în Maramureș: Baia Mare, Sighetu Marmației, Ieud, Săliștea de Sus, Dragomirești, Giulești, Rohia. Despre personalitatea, opera și activitatea academicianului Alexandru Surdu au avut expuneri deosebite și consilierii județeni Teodor Ardelean și Gheorghe Mihai Bârlea.
În cadrul ceremoniei de acordare a titlului de Cetățean de onoare, președintele Gabriel Zetea a subliniat faptul că, județul Maramureș trebuie să facă eforturi pentru a recompensa oamenii care, deși nu sunt născuți în județul Maramureș, pot să facă mult mai mult decât cei care au copilărit pe aceste meleaguri. ”Sunt oameni care iubesc județul Maramureș, care vin alături de noi la diferite manifestări și care pot, apoi, să meargă în alte colțuri ale țării sau înafara granițelor și să ne reprezinte de multe ori mai bine decât o pot face maramureșenii autentici. Din păcate sunt foarte puțini oameni care au primit titlul de Cetățean de Onoare, prima plachetă și diplomă fiind acordate doar în anul 2014. De aceea propun ca, acum, în anul Centenarului Marii Uniri, să nu mai fim atât de exigenți și să acordăm titlul tuturor celor care îl merită, maramureșeni sau nu, celor care au dovedit constant că iubesc județul nostru și îl promovează în întreaga lume”, a precizat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.
Mesaje de admirație și apreciere pentru activitatea vicepreședintelui Academiei Române
Prefectul județului Maramureș, Vasile Moldovan a arătat, la rândul său, că profesorul universitar doctor, academician Alexandru Surdu, este considerat o personalitate marcantă a culturii române, cu o carieră strălucită în domeniu. ”Este o mare onoare pentru noi toți, cei prezenți, să se confere Titlul de Cetățean de Onoare al județului Maramureș, academicianului Alexandru Surdu. Este o recunoaștere a unei distinse și prestigioase personalități a culturii contemporane, a excelenței științifice și profesionale în domeniul filosofiei, a dimensiunii morale în educație, a vocației trăită ca atare, cu artă și pasiune. Felicit Consiliul Județean Maramureș și pe aleșii județeni pentru hotărârea de a acorda acest titlu vicepreședintelui Academiei Române”, a declarat reprezentantul Instituției Prefectului, Vasile Moldovan.
Preasfinția Sa Iustin Sigheteanul, Episcop al Maramureșului și Sătmarului a avut, la rândul său, doar cuvinte de laudă la adresa academicianului Alexandru Surdu. ”Este o invitație care onorează Episcopia Maramureșului și Sătmarului și Biserica Ortodoxă Română, o invitație care vine din partea unui ținut deosebit și voievodal cum este Maramureșul. Este un ținut pe care vicepreședintele Academiei Române îl prețuiește, îl propovăduiește și iubește în mod deosebit și unde a poposit de atâtea ori la diferite evenimente culturale cum au fost cele organizate la Sighet, la Rohia, la Săliște și multe alte evenimente unde academicianul Alexandru Surdu a simțit, iar inima domniei sale a bătut la unison cu inima maramureșenilor. Te onorează dacă onorezi, iar Consiliul Județean Maramureș face un act de onoare și aduce onoare Maramureșului prin conferirea unui astfel de titlu unei personalități de rang a culturii române și a Academiei Românei. De aceea, în numele Bisericii, mulțumim administrației județene, deoarece Biserica Română și Academia Română sunt pilonii identitari ai poporului român. Biserica și Academia sunt două instituții care au grijă să stea de veghe”, a arătat episcopul Maramureșului și Sătmarului.
Laudațio a fost prezentat de profesorul universitar dr. Petru Dunca, de la Centrul Universitar Nord Baia Mare, dat fiind faptul că adresa oficială privind propunerea de acordare a acestui titlu academicianului Alexandru Surdu a venit din partea Universității Tehnice din Cluj Napoca, Centrul Universitar Nord Baia Mare.
”Pentru mine este o mare onoare să vorbesc despre această impresionantă personalitate a neamului românesc. Academicianului Alexandru Surdu i s-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa a Universităţii de Nord din Baia Mare în anul 2008, precum și a numeroase universități din țară. A susţinut constant înfiinţarea Şcolii Doctorale în domeniul Filosofiei şi dezvoltarea acesteia în cadrul Centrului Universitar Nord din Baia Mare, care în acest an împlinește 11 ani de existență. Foarte numeroase sunt ideile, oamenii, spațiile românești care definesc gândirea și opera Excelenței Sale, faptele conferindu-i o importanță covârșitoare. El vine, prin gândirea și sufletul său, în spiritul marilor filosofi interbelici, fiind un spirit unic, singular, exemplar în esența spiritualității românești, alături de Lucian Blaga, Emil Cioran, Constantin Noica, Mircea Eliade, etc. În domeniul Filosofiei continuă linia de gândire a lui Lucian Blaga, Ioan Petrovici și Constantin Noica, fiind autorul a zeci de lucrări de filozofie, a numeroase traduceri, a sute de studii din domeniul filosofiei, antropologiei culturale și științelor umaniste”, a arătat profesorul univ.dr. Petru Dunca.
Academicianul Alexandru Surdu: ”Românii din celelalte zone nu sunt atât de frumoși ca marmațienii, pe care îi iubesc cel mai mult”
În întregul său discurs, academicianul Alexandru Surdu i-a numit marmațieni pe maramureșeni, arâtându-se extrem de încântat de titulatura oferită de județul Maramureș, aceea de Cetățean de Onoare. Vicepreședintele Academiei Române a amintit de manifestările de suflet la care a participat, de-a lungul timpului, la mănăstirea Sfânta Ana din Rohia.
”Am auzit prima dată despre Maramureș și despre Mănăstirea Sfânta Ana de la Constantin Noica, care a fost un prieten al lui Nicolae Steinhardt. Am mai încercat să fac lucruri frumoase pentru marmațieni și pentru Maramureș, am reușit să dau egida Academiei Române la cinci institute de cercetări din Maramureș: două din Baia Mare și celelalte din Giulești, Dragomirești și Săliștea de Sus. Am încercat prin acestea și participând activ la simpozioanele care s-au făcut, să ridicăm ștacheta unora dintre cele mai frumoase obiceiuri care se petrec aici în Maramureș. Aici trăiesc oameni frumoși, cu obiceiuri speciale și haine deosebite. Parcă românii din celelalte zone nu sunt atât de frumoși ca marmațienii, pe care îi iubesc cei mai mult pentru că au tradițiile cele mai frumoase și bisericile cu turlele cele mai înalte. Iar aceste turle nu sunt făcute să ajungă la Dumnezeu, ci sunt făcute să ajungă îngerii la noi, să coboare pe străzile Marmației în fiecare duminică. Am participat la niște manifestări cu totul deosebite și în incinta unei biserici din Ieud, unde au fost zeci, chiar sute de participanți care au vorbit despre Codicele de la Ieud, manuscris care se găsește la Biblioteca Academiei Române și pe care, personal, l-am văzut. La manifestările la care am fost am întâlnit nu doar oameni frumoși, ci și oameni înțelepți. Aici oamenii gândesc altfel, mai frumos decât alți oameni pe care i-am întâlnit de-a lungul timpului în diverse zone ale țării. Cel mai frumos lucru este pacea și liniștea, iar aici trăiți pe niște meleaguri de poveste, aveți îmbrăcămintea aceasta frumoasă, aveți mințile acestea frumoase, iar voi sunteți cei mai frumoși dintre români și pot să o spun pentru că acum sunt marmațian”, a conchis academicianul Alexandru Surdu, vicepreședintele Academiei Române.
La final a subliniat faptul că, cel mai frumos lucru pe care l-a făcut în Maramureș a fost ”Asociația Bogdan Dragoș a urmașilor nobilimii maramureșene”, o asociație cu totul deosebită, unică în țară și poate chiar în lume.
Au urmat și alte mesaje de suflet și admirație care au subliniat întreaga actvitate a academicianului Alexandru Surdu transmise de consilierii județeni, dar și de către conducerea Universității Tehnice Cluj Napoca, Centrul Universitar Nord din Baia Mare. Evenimentul a fost cu adevărat o reușită, iar în sala Consiliului Județean, devenită neîncăpătoare, aplauzele s-au ținut lanț, după fiecare intervenție a vorbitorilor.